ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων διανομέων

Ερώτηση για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων διανομέων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης ΒαρδαλήςΓιάννης ΔελήςΧρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Ένας ακόμα εργαζόμενος διανομέας προστέθηκε στη λίστα των νεκρών εργαζομένων του κλάδου. Πρόκειται για τον 19χρονο εργαζόμενο που έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή μετά από σοβαρό τραυματισμό, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος μετρά περισσότερους από 10 νεκρούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ αμέτρητα είναι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια εργασίας.

Για ακόμα μια φορά, έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι βιώνουν και την εντατικοποίηση.

Στην Ελλάδα της “ανάπτυξης” και της “προόδου”, που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένη, και γι’ αυτό τον κλάδο, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, η πίεση για γρήγορη παράδοση των παραγγελιών, σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη, με χρονόμετρο, αδιαφορώντας για το τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των υπόλοιπων που βρίσκονται στο δρόμο.

Αποτελεί δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται ως εποχιακοί, χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση ή μισοασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι. Παράλληλα οι ίδιοι συντηρούν με σέρβις τα δικά τους μηχανάκια και κινούνται πληρώνοντας οι ίδιοι πάλι τη βενζίνη. Οι ίδιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που σε περίπτωση ατυχήματος και βλάβης επωμίζονται τα έξοδα επισκευής του οχήματός τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για τον αριθμό των θανάτων, αλλά και των τραυματισμών των εργαζόμενων στον κλάδο, γιατί συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, υπέγραψε και συνέβαλε ουσιαστικά στο χτύπημα της ΣΣΕ, της Ασφάλισης, υποβίβασε και συνεχίζει να υποβιβάζει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία. Άλλωστε η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την οποία “υποχρέωνε” τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας και υποχρεώσεις συντήρησης, δεν εμπόδισε σε καμία περίπτωση να συνεχίζουν να γίνονται εργατικά ατυχήματα και να καταγράφονται θάνατοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

• Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας με πλήρη ασφάλιση για τους εργαζόμενους του κλάδου μέσω Κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, 5ήμερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου για τους διανομείς.

• Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων). Μηχανάκια εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης που θα παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται και το κράνος, εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για την αγορά του και την απαραίτητη αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).

• Την ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων».

Related posts

Ευχαριστίες επανεκλεγμένου Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη

admin

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

admin

«Χτυπήθηκε» από όπλο 60χρονος άνδρας

admin

Leave a Comment