«Ακόμη είναι στη μνήμη μας το εμπάργκο στο οποίο καταδικαστήκαμε κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο’ (εισβολή 1974)», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ σε ομιλία του στην τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας που κατασκευάστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο Milgem (πρόγραμμα κατασκευής εθνικών πλοίων).

Οι απειλές Ακάρ εκτοξεύτηκαν λίγο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί «ληστών της Μεσογείου».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

Και τόνισε ότι «δυστυχώς η στάση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν συνεχίζεται και σήμερα με άλλο τρόπο και διαστάσεις».

«Παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία κάναμε σημαντικά βήματα εθνικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήσαμε σημαντική καμπή στον τομέα αυτό. Πολλά ζητήματα που για μας ήταν όνειρο, έγιναν πραγματικότητα», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου ιστορικά, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στις θάλασσες.

«Η παρενόχληση από τους Ελληνες»

Και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα οι πηγές ενέργειας αποτελούν και στοιχείο έλξης στην περιοχή. «Σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων.

»Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός πρόσφατα από τους Ελληνες φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι αυτό το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τόνισε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι καθαρή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων και συμφερόντων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές μας δυνάμεις, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρός και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η “βόρεια Κύπρος”», ανέφερε.

Το βίντεο με το «ελληνικό ερευνητικό σκάφος»

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι φαίνεται να στήνουν σκηνικό έντασης και στο Αιγαίο με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα και δείχνει, σύμφωνα με τους «σκηνοθέτες του», ελληνικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο δεν κατονομάζουν, να παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό ύστερα από την εμφάνιση ελληνικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο θεάθηκε να παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

Οπως αναφέρουν, το ελληνικό σκάφος, προερχόμενο από τη Σάμο, αφού έπλευσε πρώτα στα διεθνή ύδατα στη συνέχεια κινήθηκε στον κόλπο του Κουσάντασι, πραγματοποιώντας έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι συντεταγμένες του ελληνικού σκάφους έχουν καταχωρηθεί και το πλοίο παρακολουθείται από ραντάρ έρευνας επιφανείας στα τουρκικά παράλια.

Με την εμφάνιση των τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής, το ελληνικό πλοίο εξήλθε των τουρκικών χωρικών υδάτων και εισήλθε ξανά στα διεθνή ύδατα.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα μάλιστα συνδέουν το γεγονός της εμφάνισης του ελληνικού ερευνητικού σκάφους με την προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., κάτι που όπως σημειώνεται έχει ξεκόψει η Τουρκία απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα εάν συμβεί.

Οι παράλογες απαιτήσεις και τα υποβρύχια

Οι ενέργειες των Τούρκων δείχνουν ότι οι λεκτικές απειλές τους συνοδεύονται και από έργα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Real News, το οποίο παραθέτει σειρά άκρως προκλητικών και εχθρικών ενεργειών της γείτονος, με αποκορύφωμα την απαίτηση να μην συμπεριληφθούν στον Παρμενίωνα, τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, τρία ελληνικά νησιά: η Σαμοθράκη, η Ικαρία και η Κάρπαθος.

Μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αναφέρονται:

•Με έκδοση σημάτων SUBNOTE που εξέδωσε η τουρκική διοίκηση υποβρυχίων ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών υποβρυχίων της (SAKARYA,INONOU ,MART) από τις 14 ως τις 21 Οκτωβρίου σε περιοχές που εμπόδιζαν ελληνικό υποβρύχιο να προσεγγίσει σε κατάσταση κατάδυσης τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Λέσβο.

•Με τα ίδια σήματα SUBNOTE αγνοεί προκλητικά ακόμη και την περιοχή του πεδίου βολής Ανδρου.

•Τα δύο από τα τρία τουρκικά υποβρύχια το SAKARYA και το Inonou κινήθηκαν εν καταδύσει μεταξύ Τήλου και Χάλκης παραβιάζοντας την αβλαβή διέλευση η οποία επιβάλλει να πλέουν εν αναδύσει.

•Η Τουρκία έστειλε ακόμη ένα υποβρύχιο το GURT σε θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου και της ανατολικής Μεσογείου με στόχο να εμποδίσει την προσέγγιση ελληνικού υποβρυχίου στη Μεγίστη , το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου

•Ενα ακόμη υποβρύχιο, το PREVEZE, βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή που εμπόδιζε την πορεία ελληνικού υποβρυχίου προς την Κύπρο.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε δέσμευσε για αεροφωτογράφηση περιοχές βορειοανατολικά της Σάμου, ανατολικά της Χίου και ανατολικά της Λέσβου. Περιλαμβάνει επίσης τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Με τις NOTAM A5519/18 και A5553/18, η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων και υποστηρίζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Ικαρία και Κάρπαθος παράνομα εντάσσονταν στο σχεδιασμό της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2018.

Αθήνα: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε

Και ενώ οι Τούρκοι ανεβάζουν με σχέδιο, όπως φαίνεται, το θερμόμετρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας πολεμικό κλίμα λίγο πριν το σκάφος της Exxon φτάσει στα ανοιχτά της Κύπρου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές της Αθήνας, αντιδρώντας την Κυριακή στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί «ληστών της Μεσογείου», ανέφεραν ότι «ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που πρεσβεύει η Ελλάδα».

«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» συμπλήρωναν.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι εξελίξεις που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη να έχουμε ισχυρό στόλο».

«Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή» τόνισε ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε πως «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν τεράστιο λάθος».

TANEA