Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΨΑΣΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ο Φράγμα Μπραμιανών και τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου , επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, επιθεωρώντας τα αντλιοστάσια και όλες τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών  συνεχίζει να μπαίνει αρκετό νερό από τα Χριστούγεννα, με την αποταμιευμένη ποσότητα σήμερα να έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ πριν από ένα μήνα είχε μόνο ένα εκατομμύριο, καταγράφοντας τη δεύτερη φορά στην ιστορία του , που έχει μείνει με τόσο λίγο νερό.

«Εκτός από την επιθεώρηση των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων του Φράγματος σήμερα, με τα παλιά και τα καινούργια μέλη  του Συμβουλίου μας, είδαμε και τα έργα συντήρησης που πρέπει να προγραμματίσουμε για το ερχόμενο καλοκαίρι. Περιμένουμε βέβαια και τις βροχές που θα πέσουν στην ευρύτερη περιοχή  μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ελπίζοντας ότι  θα έχουν και συνέχεια και ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 3,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα. Ενώ αυτή την περίοδο έχουμε πλημμυρικά νερά που καταλήγουν από τους ποταμούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας στη θάλασσα, δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη τις νέες προσαγωγούς  διώρυγες , διαμέτρου ενός μέτρου, που θα μας έδιναν τη δυνατότητα να έχουμε βάλει με τόσες βροχές φέτος, άλλα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Το Φράγμα Μπραμιανών έχει χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού περίπου και σήμερα έχει καλυφτεί μόνο το 20%  του ταμιευτήρα, παρότι οι βροχές και τα χιόνια που έχουν πέσει στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα της Ιεράπετρας,  έχουν ξεπεράσει τα 600 χιλιοστά μέχρι στιγμής.

«Αυτό από μόνο του, αποδεικνύει την αναγκαιότητα  της άμεσης δημοπράτησης των  νέων προσαγωγών αλλά και των λοιπών συμπληρωματικών έργων εμπλουτισμού του ταμιευτήρα, κατά την περίοδο των χιονοπτώσεων και των βροχοπτώσεων. Τώρα έχουμε έναν ταμιευτήρα γύρω  και πάνω από τον οποίο πέφτουν βροχές , αλλά που  εμείς δεν έχουμε τα εργαλεία, δηλαδή τους αγωγούς,  να τον γεμίσουμε για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα  του δυναμικού πρωτογενή τομέα της περιοχής μας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Η ευρύτερη αγροτική Ιεράπετρα που αρδεύεται από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, χρειάζεται σύμφωνα με τις καταναλώσεις των προηγούμενων χρόνων, γύρω στα 12 εκ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως για να αρδεύσει τις θερμοκηπιακές και τις δενδρώδεις καλλιέργειες του κάμπου. Από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου ετησίως, αντλούνται γύρω στα 6 εκ. κυβικά μέτρα νερού, μικρό μέρος του οποίου, αρδεύει τις περιοχές από τις οποίες περνά ο αγωγός μεταφοράς του νερού προς τον ταμιευτήρα.

Από τις δύο γεωτρήσεις της Σαρακήνας Μύθων , αντλούνται αν χρειάζεται γύρω στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο και το υπόλοιπο συγκεντρώνεται από τα πλημμυρικά νερά της βροχής. Όσο περισσότερο νερό όμως έρχεται από τους ποταμούς των Μύθων και της Καλαμαύκας τόσο λιγότερο νερό μεταφέρεται  από μακριά με άντληση. Αν φτιαχτούν οι δύο νέοι προσαγωγοί και τα συμπληρωματικά έργα εμπλουτισμού του νερού του ταμιευτήρα από τους Μύθους και από την Καλαμαύκα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει επάρκεια που θα μειώσει σημαντικά την κοστοβόρα άντληση με τα ηλεκτρικά αντλητικά συγκροτήματα.

Η πρόοδος των εργασιών των εγγειοβελτιωτικών έργων που περιμένει ακόμη η Ιεράπετρα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών , στην εντατικοποίηση της παραγωγής, κυρίως κηπευτικών και ελιάς, αλλά και στην επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων σε περιοχές, όπου οι αγρότες θέλουν να επεκτείνουν τις καλλιέργειες τους και να αξιοποιήσουν χέρσες ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα εκτάσεις.

Στην τρέχουσα αγροτική περίοδο πολλοί παραγωγοί αναδιάρθρωσαν τις καλλιέργειες τους και μείωσαν τις καλοκαιρινές τους φυτεύσεις στον κλάδο των κηπευτικών, χάνοντας τη δυνατότητα να βρίσκονται στην παραγωγή 12 μήνες το χρόνο , όπως συμβαίνει σε άλλες  ανταγωνίστριες χώρες.

Η Ιεράπετρα έχει το κατάλληλο μικροκλίμα και τα γόνιμα εδάφη ,για να επεκταθεί ακόμη και  σε νέες εναλλακτικές  υποτροπικές καλλιέργειες, οι οποίες σχεδιάζονται αλλά δεν προχωρούν , χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εξασφαλίσει πρώτα την άρδευση τους με καλό βρόχινο νερό.

4 συνημμένα

Related posts

Είμαστε εδώ! Υπάρχουμε! Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας στην υγεία.

admin

Συνελήφθησαν επτά άτομα και κατασχέθηκαν κιλά κοκαίνης και χασίς – Πως λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

admin

ΛΗΨΗ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin

Leave a Comment