Image default
Αγροτικά Νέα

Προχωρά η διαδικασία για την πληρωμή του 14χίλιαρου

Πιθανώς να προλάβει το ΥπΑΑΤ να τρέξει η πρώτη δόση εντός του 2019.

Η διαδικασία σύμφωνα με γεωπόνους – μελετήτες από την επαρχία, οι οποίοι γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι στους φακέλους από τους αρμόδιους υπαλλήλους που έχουν επωμιστεί την καθεμιά αίτηση, μετά θα ακολουθήσει γνωμοδοτική επιτροπή και ίσως και μια μικρή περίοδος για ενστάσεις, αν και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν αρκετές ενστάσεις από την άποψη ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι ξεκάθαρα.

Το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του πριν από αρκετές εβδομάδες είχε θέσει ως στόχο ο (ολοκληρωτικός) έλεγχος των αιτήσεων να ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου με στόχο η πληρωμή της πρώτης δόσης του ποσού (70% του συνολικού) να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.

Το κριτήριο για το εισόδημα έκοψε πολύ κόσμο από το να υποβάλλει αίτηση

Επί της διαδικασίας σημειώνεται ότι τον έλεγχο των αιτήσεων θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των δικαιούχων και η παρτιδοποίησή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να τρέξει η πληρωμή. Όσον αφορά στην παρτιδοποίηση των δικαιούχων, οι οποίοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 3.500 περίπου στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενδέχεται να γίνει ανά περιφέρεια ή και όλοι μαζί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου και του μικρού αριθμού των επιλέξιμων παραγωγών.

Το συνολικό μπάτζετ του Υπομέτρου 6.3 που αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών σε περιοχές έως 5.000 κατοίκους αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά πολλοί λίγοι τελικά θα είναι οι επιλέξιμοι γεωργοί, λόγω των αποτρεπτικών κριτηρίων που είχε θεσπίσει το ΥπΑΑΤ στην προκήρυξη.

Μπίκας Αλέξανδρος

Related posts

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΛΟΓΩ TUTA ABSOLUTA & ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

admin

Έρχεται μόνιμη 13η σύνταξη και για τους αγρότες

admin

Από τη Θράκη ως την… Πελοπόννησο οι αγρότες μετράνε ζημιές από καύσωνα-χαλάζι

admin

Leave a Comment