Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Τι περιμένουν οι αγρότες της Κρήτης από το 2019

Μεταξύ των ανησυχιών των αγροτών είναι τα όσα συμβαίνουν γύρω από το κλίμα, μετά και τη λειψυδρία της χρονιάς που φεύγει

«Πραγματικά μέτρα θεσμικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα και να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε στον χρόνο καταβολής της επιδότησης» περιμένουν από τον… δικό τους Άγιο Βασίλη οι αγρότες της Κρήτης.

Τουλάχιστον αυτές οι προσδοκίες κυριάρχησαν χθες στις απαντήσεις που μας έδωσαν αγρότες με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και τους έθεσε σχετικό ερώτημα, λίγα 24ωρα πριν φύγει και το 2018, με τον Άγιο Βασίλη να ετοιμάζεται να έρθει για όλους εκείνους που ανά τον κόσμο πιστεύουν στον ερχομό του και δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, παλεύοντας και ελπίζοντας σε μια καλύτερη χρονιά!

«Εγώ δεν είμαι της λογικής “η επιδότηση να δοθεί γρήγορα”… Η επιδότηση είναι κάτι που είναι δεδομένο. Αυτό που χρειάζεται ο αγρότης αυτή τη στιγμή για να υπάρξει ανάπτυξη για τους νέους ανθρώπους και όλους τους αγρότες είναι να έρθουν ουσιαστικά μέτρα, για να δοθούν λύσεις σε θεσμικά θέματα», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Και συνέχισε εξηγώντας ότι τέτοια ζητήματα έχουν να κάνουν «με τη φορολογία, την ασφάλεια του αγρότη, με το θέμα της εξασφάλισης παροχών για τους υδατικούς πόρους, το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, το θέμα της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων… Εμείς περιμένουμε να μπουν τέτοια ζητήματα στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της κυβέρνησης. Αυτά τα ζητήματα θέλει ο παραγωγός. Να υπάρχει μια ασφάλεια προκειμένου να τονωθεί ο πρωτογενής τομέας. Διότι, αν τονωθεί ο πρωτογενής τομέας, θα στηριχτούν και οι άλλοι τομείς».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δίνει μεγάλο βάρος στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη να γίνουν έργα υποδομών στο νερό, σε μια Κρήτη που πλέον – άσχετα από τη θετική αλλαγή του σκηνικού το τελευταίο διάστημα – δοκιμάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Ζητάμε… νερό»

«Νερό»… Με τη λέξη αυτή απαντάει στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Το μεγάλο πλήγμα αυτή τη στιγμή στην αγροτική οικονομία είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την Ελλάδα από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Και μην ξεχνάμε ότι το 2018 είχαμε μια από τις χειρότερες χρονιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, με 92.000 δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ. Ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν ολοσχερώς τις κρητικές παραγωγές, είτε αυτό λέγεται ελιά, είτε αυτό λέγεται σταφύλι, με τις βροχοπτώσεις μες στο καλοκαίρι, είτε αυτό λέγεται κηπευτικά, με τους νότιους άνεμους που τα κατέστρεψαν πρώιμα και χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα με θερμοκήπια στη νότια Κρήτη»…

Ο Μύρων Χιλετζάκης επισήμανε στο σημείο αυτό: «Εμείς περιμένουμε καταρχήν να έχουμε το 2019 καλά καιρικά φαινόμενα. Από ’κει και πέρα, χρειαζόμαστε από την κυβέρνηση μέτρα για τον τομέα του νερού, ειδικά στην Κρήτη που οδεύει προς ερημοποίηση. Το νερό στην Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Και μπορεί μέχρι τώρα να έχει κάνει μέσο όρο 30 πόντους νερό, όμως μια αλαφροχειμωνιά είναι στους 60 πόντους νερό. Άρα δεν έχουμε πιάσει ακόμα την αλαφροχειμωνιά. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε έναν αφυδατωμένο υδροφόρο ορίζοντα, που τρία χρόνια πλήττεται από ξηρασίες. Και μάλιστα μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ήταν μια από τις χειρότερες ξηρικές χρονιές των τελευταίων 100 χρόνων για την Κρήτη»…

«Σταθερό εθνικό σχέδιο»

Ένα «σταθερό εθνικό σχέδιο για τους αγρότες» θα περίμενε από τον Άγιο Βασίλη των αγροτών για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Θέλουμε ένα σχέδιο για τους αγρότες, που να μην το χαλάει καμιά κυβέρνηση. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και να πούμε ότι “θέλουμε αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστούν”… Για να γίνει μια βιώσιμη επιθετικά ελληνική γεωργία. Αυτό όμως προϋποθέτει να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι όλοι: αγρότες, συνεταιρισμοί, έμποροι, κυβέρνηση και κόμματα. Να καταλήξουμε κάπου, ότι αυτά χρειάζονται στην Ελλάδα, αυτά έχει υποχρέωση να κάνει ο καθένας και δεν το χαλάει καμιά κυβέρνηση, όποια κι αν εκλεγεί»…

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «ζητάμε ένα επιθετικό εθνικό σχέδιο ως προς τις ανάγκες της αγοράς και με προοπτικές να ζει τουλάχιστον για 30 με 40 χρόνια».

«Δεν περιμένω τίποτα»

«Με τις πολιτικές αυτές και τις καταστάσεις αυτές δεν περιμένω απολύτως τίποτα», είπε κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός του νομού Ηρακλείου Γιώργος Στειακάκης.

«Δυστυχώς, εγώ επιμένω να λέω πως ο πρωτογενής τομέας έχει τελειώσει. Όλοι οι αγρότες περίμεναν την επιδότηση. Πήραν την επιδότηση. Πήραν την εξισωτική. Μετά από 15-20 μέρες, τι;»…

Ο Γιώργος Στειακάκης θα περίμενε από το νέο έτος «να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος με μελέτες για μια νέα αναμπέλωση. Μια σωστή αναμπέλωση για όσους μπορούν να κάνουν. Εγώ βλέπω τώρα στα ιερά χώματα της Φοινικιάς και ξεπατώνουν τα αμπέλια τους άνθρωποι που είναι γεννημένοι μες στα αμπέλια. Και φυτεύουν μουρέλα. Το Σάββατο, γνωστός μου έβαλε 100 μουρέλα στον καλύτερο αμπελουργικό τόπο της Κρήτης. Η κατάσταση είναι δραματική. Δε θέλω να απογοητεύσω κανέναν, αλλά δε βλέπω να υπάρχει καμία προοπτική αν δεν αλλάξει η πολιτική. Δε βοηθάει τον αγροτικό κόσμο κανείς. Και όλη η ιστορία είναι ο εμπαιγμός της επιδότησης. Αυτή η επιδότηση έβαλε τον κόσμο να μην παράγει».

«Βελτίωση των τιμών»

«Να σταματήσει αυτή η κατρακύλα των τιμών στα προϊόντα μας»… Αυτό είναι το μεγαλύτερο “δώρο” που περιμένει από τον Άγιο Βασίλη των αγροτών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας.

«Διότι, με τις τιμές αυτές, πια δεν υπάρχει όρεξη στον αγρότη να παράγει προϊόντα. Το βλέπω κι εδώ στο Ρέθυμνο με τους κτηνοτρόφους. Ούτε να αρμέξουν θέλουν. Ούτε να σφάξουν αρνιά. Το ίδιο ισχύει και με το ελαιόλαδο. Είχαμε και τις καταστροφές του δάκου. Ας ελπίσουμε με τη νέα χρονιά να αλλάξει και το καθεστώς της δακοκτονίας», κατέληξε ο Γιώργος Κατσανέβας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ

«Θέλουμε δυναμικούς αγροτικούς συλλόγους»

«Θέλουμε δυναμικούς αγροτικούς συλλόγους για να διεκδικούμε λύσεις γύρω από τα προβλήματά μας», τόνισε στην εφημερίδα μας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Θα πρέπει να φτιάξουμε αγροτικούς συλλόγους σε όλα τα χωριά. Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά αυτό που μας ανήκει. Και να μη χαρίζουμε το δίκιο μας και τον κόπο μας στους μεσάζοντες», είπε συγκεκριμένα στη “Νέα Κρήτη”, απαντώντας στο σχετικό ερώτημά μας και ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Και βέβαια θα περιμέναμε από τη νέα χρονιά να βλέπαμε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα να έβρισκαν την αξία την οποία είχαν πριν από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για να ξαναβρούν τη χαμένη τους αξία, θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την εκάστοτε κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και διασφάλισης του αγροτικού μας εισοδήματος»…

Από:Παπαδάκης Χριστόφορος

Related posts

Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 73.990,57€

admin

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment