Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Να μην αφήσει η πολιτεία μόνους και οικονομικά κατεστραμμένους τους αγρότες του Γούδουρα Σητείας, που είδαν ξαφνικά την περιουσία τους να χάνεται στη δίνη του ανεμοστρόβιλου, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ζητούν οι τοπικοί φορείς , ο Δήμος Σητείας, η περιφέρεια Κρήτης και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων , γνωρίζοντας ότι, στις πρόσφατες θεομηνίες από την ανεμοθύελλα και την πυρκαγιά στο Ν. Λασιθίου, το κράτος δεν ανταποκρίθηκε 100% στις ανάγκες των πληγέντων αγροτών.

«Χρειάστηκαν μόνο 2 λεπτά  της ώρας για να ολοκληρώσει ότι άφησε στην μέση ο τυφώνας στον Γούδουρα πριν από λίγους μήνες . Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε τουλάχιστον 25 με 30 στρέμματα θερμοκηπίων και πολλές μικρές ζημιές σε άλλα  θερμοκήπια και λιόφυτα. Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής  Πατεράκης μαζί με την αντιπερηφερειάρχη  Λασιθίου Πελαγία Πετράκη και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη  Γουλιδάκη βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων αγροτών, όπως και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης που επικοινώνησε αμέσως με τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας, να ενημερωθεί για το μέγεθος των ζημιών. Ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης επισκέφθηκε την επόμενη ημέρα τοΝ Γούδουρα και με την σειρά του ενημέρωσε τον κ. Αραχωβίτη και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν άμεσα όλες τις ενέργειες για να καταγραφούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν .Όλοι μαζί συμφώνησαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, ο οποίος δεν αποκλείεται να επισκεφτεί με κλιμάκιο αγροτοσυνδικαλιστών της περιοχής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες μέρες, αν και εφόσον κλειστεί το σχετικό ραντεβού  στην Αθήνα.

Το πρωί της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου,  γεωπόνος του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε της πληγείσες περιοχές, κάνοντας την πρώτη εξακρίβωση για το μέγεθος της καταστροφής.

Ο  δε Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συνοδευόμενος από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γιώργο Καλλιντέρη, Μπάμπη Δραγασάκη, Γιάννη Κασσωτάκη και Κώστα Αλούμπη, επισκέφτηκε την Κυριακή 18/11/2018 τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή του  Γούδουρα Σητείας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο.

 

Αφού επισκέφτηκαν τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, είχαν συζήτηση με τους παραγωγούς και εκπροσώπους του τοπικού αγροτικού συλλόγου που παρουσίασαν αναλυτικά τις συνέπειες των καταστροφών και την αδυναμία τους να συνεχίσουν να παράγουν. Οι παραγωγοί έθεσαν  το  θέμα  αποζημίωσης  της κατεστραμμένης  παραγωγής  και τη  δυνατότητα οικονομικής  ενίσχυσης  για να  μπορέσουν πέρα από την κατεστραμμένη παραγωγή, να αποκαταστήσουν και τις  υποδομές τους,  ούτως ώστε να μπορέσουν  να καλλιεργήσουν ξανά.

Οι ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις εγκαταστάσεις αλλά και στις δενδροκαλλιέργειες, αν και δεν έχουν γίνει σε όλη την περιοχή, όπου συνέβησαν, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

 

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβιτης επικοινώνησε με τους αγρότες μετά από τηλεφώνημα του Μανόλη Θραψανιώτη και ενημερώθηκε άμεσα. 

«Η καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο ξεπερνά κάθε φαντασία. Ευτυχώς που συνέβη νύκτα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Φοβούμαι ότι τέτοια ακραία  καιρικά φαινόμενα θα είναι  μελλοντικά συχνότερα  λόγω της κλιματικής αλλαγής, και πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα», είπε ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης.

        Σε ότι αφορά τις ζημιές τόνισε ότι,  «άμεσα θα γίνει η καταγραφή των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιές στην  παραγωγή και στις εγκαταστάσεις όσων είναι ασφαλισμένοι».

 Τόνισε την ανάγκη «να ασφαλιστούν οι αγρότες για να μπορούν να αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφής»,  και επεσήμανε ότι «οι ζημιές του Ιανουαρίου αποζημιώθηκαν πολύ γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος ο Μανόλης Θραψανιώτης δεσμεύτηκε, μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές, να συμβάλλει ώστε «να  προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης αλλά και να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για αποκατάσταση των ζημιών».

 

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Να απογραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

 

Την ίδια ώρα με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να απογραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Στην ερώτηση του αναφέρει:Ανυπολόγιστες ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιοκαλλιέργειες  προκάλεσε ο τεράστιος υδροστρόβιλος, που εξελίχθηκε σε ανεμοστρόβιλο, στον Γούδουρα Σητείας  στην Κρήτη.

Οι αγρότες παραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, παραπάνω από 40 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ισοπεδώθηκαν και ξεριζώθηκαν πάρα πολλά  αιωνόβια δέντρα.

Οι εικόνες είναι τραγικές ενώ οι αγρότες που ήταν πάνω στη συγκομιδή πολλών προϊόντων τους, βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την αρωγή της πολιτείας.

Επειδή οι αγρότες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, αφού είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί, ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση απογραφή των ζημιών και την εξατομίκευση τους ώστε να  αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί;

Related posts

ΑΓΚΑΘΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

admin

Επισκεψη-Προσκύνημα στην Κρήτη του Πατριάρχη των απανταχού Αρμενίων.Θερμή η υποδοχή απο τους εκπροσώπους της Εκκλησίας,των Αρχων στο Αεροδρόμιο.

admin

ΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΧΛΩΡΩΣΗΣ ΜΕ ΡΥΤΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ- Εμφάνιση στην Κρήτη.

admin

Leave a Comment