Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εύρεσης  μικρών η μεσαίων ξενοδοχείων , που δέχονται να φιλοξενήσουν για ένα εξάμηνο κάποιον  ικανό αριθμό οικογενειών προσφύγων , που μπαίνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τα παράλια της Τουρκίας, επιβεβαιώσαμε ότι, βολιδοσκοπήθηκε από κρατικό αξιωματούχο και ένας ξενοδόχος της Ιεράπετρας, ο οποίος μας αποκάλυψε το περιεχόμενο της συζήτησης που τελικά δεν κατέληξε σε κάποια προφορική η γραπτή  συμφωνία.

Πρόκειται για τον Κυπριακής καταγωγής  ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου «Eden Rock» στην  Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας κ Ανδρέα Πολυκάρπου , που έχει ζήσει τον πόλεμο  και τον ξεριζωμό της οικογένειας του , στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974.

«Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα κρατικού υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου, ο οποίος με ρώτησε αν θα μπορούσα να φιλοξενήσω στο ξενοδοχείο μου στην Αγιά Φωτιά, έναν αριθμό οικογενειών προσφύγων, γύρω στους 300 συνολικά, για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών.

Αν και δεν έχω καλές αναμνήσεις από τη φιλοξενία πριν μερικά χρόνια , ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων  από την Αίγυπτο, που είχαν μεταφερθεί στα παράλια της Σητείας με κάποιο δουλεμπορικό σκάφος και φεύγοντας μου είχαν αφήσει πάρα πολλές ζημιές στο ξενοδοχείο, δέχτηκα να συζητήσω την  τηλεφωνική πρόταση του φίλου μου, γιατί απλά μου μιλούσε , για τη φιλοξενία οικογενειών  φιλήσυχων προσφύγων, πατώντας στις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μου, και γνωρίζοντας ότι εγώ και η οικογένεια μου, έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις το 1974 . Δεν έκανα καμία προφορική η γραπτή συμφωνία, παρά μόνο άκουσα την πρόταση που μου έγινε.

Αύριο φεύγω για την Κύπρο και θα επιστρέψω σε μια εβδομάδα, καθώς εκεί  θα έχουμε τη συνάντηση των συμμαθητών 50 χρόνια μετά την αποφοίτηση μας από το Λύκειο.

Από την τάξη των συμμαθητών μας, που αποφοίτησαν τότε πριν από 50 χρόνια, από το Λύκειο,  θα απουσιάζουν 8 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο με τους Τούρκους το 1974.

Εκεί στην Κύπρο θα έχω το χρόνο να σκεφτώ με ηρεμία και να πληροφορηθώ καλύτερα, αυτό που συμβαίνει σήμερα ,  με τους χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν από την Τουρκία στον Ελλαδικό χώρο», μας είπε κλείνοντας ο ξενοδόχος κ  Ανδρέας Πολυκάρπου.

Από την πλευρά του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, ο πρόεδρος κ Γιώργος Βαρδάκης, μας διαβεβαίωσε ότι η Ένωση Ξενοδόχων δεν έχει δεχτεί καμία  σχετική πρόταση .

«Εμείς στην Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης δεν έχουμε δεχτεί καμία τηλεφωνική η γραπτή πρόταση, για εύρεση  κάποιου  ξενοδοχείου διαθέσιμου για τη φιλοξενία προσφύγων.

Πιστεύουμε βέβαια ότι κανένα από τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, δε μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες η μετανάστες για τον απλό λόγο ότι, όσοι συνάδελφοι ξενοδόχοι φιλοξένησαν στο παρελθόν μικρό η μεγάλο αριθμό μεταναστών η προσφύγων, έχουν πάρα πολύ κακές εμπειρίες», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Γενικότερα οι ξενοδόχοι του Ν  Λασιθίου σε Ιεράπετρα, Σητεία και Μεραμπέλλο, δεν δείχνουν πρόθυμοι να διαθέσουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες,  για τη φιλοξενία προσφύγων η μεταναστών και αντιπροτείνουν την εύρεση  ελεύθερων σπιτιών σε χωριά της ενδοχώρας. Εκεί θεωρούν  ότι η διαβίωση των ξένων θα ήταν ομαλότερη και δεν θα  δημιουργούσε προβλήματα  στις τουριστικές περιοχές , όπου έχουν στοχεύσει οι κυβερνητικοί παράγοντες , χωρίς να συνυπολογίζουν τις παρενέργειες που  θα δημιουργηθούν   στο τουριστικό μας προϊόν.

Related posts

Tuta: Οι θερμοκηπιάδες ανεβαίνουν Αθήνα για ένταξη στο «Κομφούζιο»

admin

Υμηττός: Πώς ξεκινάει μια φωτιά στις 3 τα ξημερώματα;

admin

Κάλεσμα του Δημάρχου Ιεράπετρας στην 5η Agroexpo 2023

admin

Leave a Comment