Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΘέμαΦΡΑΝΣ ΒΑΝ ΒΛΕΡΚΕΝ:Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Σπούδασε Φιλολογία και ταξίδεψε με ένα σακίδιο στην πλάτη, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης φτάνοντας το 1976 στην Κρήτη.

Εδώ στην Κρήτη, επιστρέφει μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, γιατί έχει μαγευτεί από τη φύση και τους φιλόξενους κρητικούς και αποφασίζει να μείνει μόνιμα δουλεύοντας αρχικά ως εργάτης γής , μέχρι να αποκτήσει δικά του θερμοκήπια και να συνεχίσει να εργάζεται από τότε μέχρι σήμερα, σαν αγρότης.

Είναι ο 62χρονος Ολλανδός Φράνς Βαν Βλέρκεν, ο μοναδικός ξένος που έχει εκλεγεί στο νέο τοπικό συμβούλιο των Πεύκων Σητείας και ο μόνος Ολλανδός φιλόλογος, που έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση της Κρητικής μαντινάδας , στην Ολλανδική, στη Γερμανική και στην Αγγλική γλώσσα, έχοντας εκδώσει σε βιβλιαράκι τις μεταφράσεις των πρώτων 51 αγαπημένων του κρητικών μαντινάδων.

Τον συναντήσαμε εν ώρα εργασίας σε ένα θερμοκήπιο 3 στρεμμάτων , όπου καλλιεργεί μελιτζάνες στη θέση Λαγκάδα Μακρύ Γιαλού.

«Για πρώτη φορά ήρθα στην Κρήτη σε ηλικία 19 χρονών, το 1976. Ήρθα χωρίς λεφτά, μόνο με ένα σακίδιο στην πλάτη . Έμεινα αρχικά 7 μήνες στην Κρήτη δουλεύοντας στα πορτοκάλια , στις ελιές και στην οικοδομή πότε- πότε.

Από τότε η Κρήτη μπήκε στην καρδιά μου. Γυρνώντας στην Ολλανδία άρχισα σπουδές στην Ολλανδική Φιλολογία. Αλλά δεν μου άρεσε η ζωή στην Ολλανδία και μετά από 3 χρόνια έβαλα ξανά το σακίδιο μου στην πλάτη και άρχισα πάλι τα ταξίδια . Πήγα Γαλλία και Ελβετία αλλά δεν μου άρεσε ούτε εκεί. Το 1983 γύρισα ξανά στην Ελλάδα και βρέθηκα πάλι στον Μακρύ Γιαλό που με είχε μαγέψει από τα 19 μου χρόνια.

Εδώ στο Μακρύ Γιαλό αγάπησα τη φύση και τους ανθρώπους της . Στην Ολλανδία δεν ήθελα να γυρίσω γιατί εκεί είναι όλα χτισμένα και κυριαρχεί το τσιμέντο. Εδώ μου αρέσει να ζώ και να δουλεύω στο χώμα , στην καθαρή φύση», μας διηγείται ο Φράνς Βαν Βλέρκεν, ο οποίος μετά το 1983 μπαίνει κανονικά στην Κρητική πραγματικότητα.

Μαθαίνει τα Ελληνικά αλλά θαυμάζει την Κρητική διάλεκτο και την κρητική μαντινάδα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Φράνς αφομοιώνεται από την τοπική κοινωνία, της οποίας γίνεται πολύ εύκολα ισότιμο μέλος.

ΟΙ ΣΙΜΙΣΑΚΕΣ ΕΛΙΕΣ

Στην τότε εποχή της ανάπτυξης του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, ο Φράνς εργάζεται εποχικά σαν ξεναγός το καλοκαίρι αλλά παίρνει και καλλιεργεί πολλά στρέμματα σιμισακές ελιές.

« Μετά από 3 χρόνια αποφάσισα να ενοικιάσω χωράφια , να κάνω θερμοκήπια και να καλλιεργήσω τα δικά μου κηπευτικά στη Λαγκάδα. Τότε ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για τους παραγωγούς κηπευτικών. Τα τελευταία χρόνια όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί μας έχει επηρεάσει αρνητικά η παγκοσμιοποίηση» , προσθέτει ο Φράνς Βαν Βλέρκεν.

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ανήσυχος Ολλανδός, έχοντας ζήσει τόσα χρόνια στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, είδε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει αυτόν τον τόπο και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Κατέβηκα στις εκλογές για να βοηθήσω έναν φίλο μου, που ήθελε να γίνει πρόεδρος στους Πεύκους και εκλέχτηκα τοπικός σύμβουλος. Έμαθα ότι είμαι ο μοναδικός Ολλανδός που έχω εκλεγεί τοπικός σύμβουλος στην Κρήτη. Δεν έχω πείρα σε αυτά και δεν έχω ακόμα πολλές εμπειρίες για να πω αν μου αρέσει η εμπλοκή μου με τα κοινά», συμπληρώνει ο 62χρονος.

«ΜΕ ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ»

Στον ελεύθερο του χρόνο ο Φράνς ακούει πολύ κρητική μουσική, και σημειώνει σε ένα μπλοκάκι τις μαντινάδες που ακούει.

«Με τρελαίνουν οι κρητικές μαντινάδες! Μου αρέσουν τόσο πολύ! Βρίσκονται πάντα μέσα στην καρδιά μου, που αποφάσισα να τις μεταφράσω στα Ολλανδικά , στα Αγγλικά και στα Γερμανικά. Έχω εκδώσει ένα μικρό βιβλιαράκι με μαντινάδες σε τρείς διαφορετικές γλώσσες , γιατί θέλω να τις έχουν στα χέρια τους όλοι οι Φιλέλληνες του εξωτερικού. Αυτό που προσπαθώ είναι να κάνω ρίμα και να μην αλλοιώνω τα βαθιά νοήματα της κάθε μαντινάδας» καταλήγει ο 62χρονος Φράνς Βαν Βλέρκεν, που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από την μικρή κοινωνία του Μακρύ Γιαλού.

Related posts

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

admin

Τρόμος στα χέρια του επίδοξου βιαστή της: «Σε παρακαλώ μη με σκοτώσεις…», εκλιπαρούσε 50χρονη στην Ιεράπετρα

admin

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

admin

Leave a Comment