Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Καλλιέργεια τομάτας θερμοκηπίου: Από την ωρίμανση στη συγκομιδή

Η καλλιέργεια τομάτας θερμοκηπίου είναι ως γνωστόν ένα απαιτητικό έργο με σειρά εργασιών που μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Κάθε καλλιεργητική ζωνή μάλιστα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προκειμένου να έχουμε μία υψηλών επιδόσεων καλλιέργεια χρειάζεται να προβαίνουμε σε μία σειρά απαραίτητων ενεργειών.

Από το στάδιο της εμφάνισης των πρώτων ανθέων έως την ωρίμανση και τη συγκομιδή έχουν οριστεί και συστήνονται οι παρακάτω οδηγίες:

Εμφάνιση των πρώτων ανθέων ως την ωρίμανση (ενότητα α’)

  • Καθώς τα φυτά τομάτας αναπτύσσονται και όταν αρχίζει να ωριμάζει η πρώτη ταξικαρπία, διενεργείται αποφύλλωση (αφαίρεση φύλλων που βρίσκονται κάτω από αυτή). Η αποφύλλωση συνεχίζεται μετά τη συγκομιδή της κατώτερης ταξικαρπίας και όταν αρχίζει να ωριμάζει η αμέσως επόμενη.
  • Η υποστήλωση της τομάτας γίνεται σε συνδυασμό με το κλάδεμα, για την καλύτερη αξιοποίηση του όγκου του θερμοκηπίου.

Εμφάνιση των πρώτων ανθέων ως την ωρίμανση (ενότητα β’)

  • Τοποθετείται 1 αποικία βομβίνων Bombusterrestris ανά 2 στρέμματα καλλιέργειας τομάτας.
  • Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης εμφανίζονται κυρίως οι παρακάτω εχθροί: θρίπες, τετράνυχοι, ακάρεα, βρωμούσες, αλευρώδεις, αφίδες, φυλλοφάγες κάμπιες-τούτα (λεπιδόπτερα), λυριόμυζα.

Έναρξη της ωρίμανσης μέχρι τη συγκομιδή

  • Η συγκομιδή του καρπού αρχίζει μετά την έναρξη αλλαγής του χρώματος από το πράσινο στο ελαφρύ κόκκινο. Ο καρπός συγκομίζεται όταν έχει ωριμάσει στο φυτό.
  • Οι καρποί τομάτας κόβονται με τον κάλυκα και μέρους ποδίσκου.
  • Αμέσως μετά τη συγκομιδή οι καρποί τομάτας να αποθηκεύονται σε συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Αποθήκευση. Διατήρηση στους 10-13oC για ώριμες τομάτες και 15-17oC για πιο άγουρες.
  • Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης μπορεί να εμφανιστεί προσβολή από αλευρώδεις, τούτα και κάμπιες. Εφαρμόζεται κυρίως η βιολογική καταπολέμησή τους.

Μετά το τέλος της συγκομιδής – καλλιέργειας

  • Ξερίζωμα της καλλιέργειας αμέσως μετά τη συγκομιδή και απομάκρυνσή της από το χώρο του θερμοκηπίου. Αν η διαδικασία εκθέτει σε κίνδυνο ρύπανσης γειτονικές καλλιέργειες πρέπει να προηγηθεί καταπολέμηση εντός του θερμοκηπίου με ευρέως φάσματος φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
  • Βαθιά άροση.
  • Άρδευση του θερμοκηπίου.

Θεολόγος Κουφάκης, Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Ανάπτυξης, AGRIS

Related posts

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Ιεράπετρα – 49 τα κρούσματα συνολικά στην Κρήτη

admin

Matala Beach Festival 2023 – Experience the Unforgetable- Με την στήριξη της Περιφέρειας

admin

Τραυματισμός 60χρονης Ιταλίδας πεζοπόρου σε ημιορεινή  περιοχή του  Βάι Σητείας.

admin

Leave a Comment