Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ο σεβασμός  των πεζών που περπατούσαν στον παραλιακό πεζόδρομο του γραφικού Μακρύ Γιαλού, ήταν από παλιά ζητούμενο, για τους καταστηματάρχες καφέ-εστίασης, που δεν μπορούσαν να δεχτούν τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα ,να περνούν ανάμεσα από τα τραπεζάκια,  όπου έτρωγαν η έπιναν τον καφέ τους οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες.
Ο Εμπορικός Σύλλογος του Μακρύ Γιαλού, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων και του αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας κ Μανόλη Βρυγιωνάκη, είχε δρομολογήσει από την αρχή της τουριστικής περιόδου, μια  συνάντηση με τις τοπικές Αρχές και το Δήμο Ιεράπετρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να παρθούν άμεσα μέτρα, που θα αποκαθιστούσαν τη νομιμότητα ενόψει της  αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά τους θερινούς μήνες.
«Η συνάντηση αυτή πήγε χρονικά  πιο πίσω, γιατί μας πρόλαβαν οι πλημμύρες και οι καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο  για να γίνει προχθές , καθώς αρχίζει σιγά σιγά να αυξάνει η τουριστική κίνηση.
Αποφασίσαμε όλοι μαζί, να μπούν κινούμενες μπάρες στον παραλιακό πεζόδρομο για να μη μπορούν να διέρχονται ανάμεσα από τα μαγαζιά μας, οι μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα, και για να μπορεί ο πεζόδρομος να λειτουργήσει ως χώρος περιπάτου.
Τις τελευταίες μέρες οι αστυνομικοί κάνουν συνεχείς ελέγχους ενημερώνοντας αρχικά και κάνοντας συστάσεις στους παραβάτες , πριν ξεκινήσουν να  τους κόβουν κλήσεις.
Αν και υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες οι οδηγοί δεν πειθαρχούν και ίσως χρειαστεί να μπούν ακόμη μερικές  πινακίδες σε ορισμένα δύσκολα σημεία.
Πάντως εναλλακτικές λύσεις για  να παρκάρουν τα δίτροχα και τα ΙΧ έχουμε, καθώς υπάρχουν δυο μεγάλα ελεύθερα πάρκινγκ στην παραλία και στον Ιερό Ναό της Παναγίας.
Ζητήσαμε επιπλέον να απομακρυνθούν από την πλύστρα του λιμανιού τα σπασμένα αλιευτικά  και οι σταθμευμένες ψαρόβαρκες, να μεταφερθούν δυτικότερα και στο σημείο αυτό, να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον άλλα 40 ΙΧ επισκεπτών», μας είπε απαντώντας στις σχετικές μας ερωτήσεις ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού κ Μανόλης Καπετανάκης.
Πρόβλημα πολύ σοβαρό, αποτελεί και η διέλευση των φορτηγών και των λεωφορείων από το κέντρο του Μακρύ Γιαλού , αν και έχει ολοκληρωθεί ο νέος παρακαμπτήριος δρόμος.
« Προτείναμε σαν Σύλλογος στις τοπικές Αρχές να απαγορευτεί κατά τους θερινούς μήνες ,  η διέλευση των  μεγάλων  φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο πάνω από 3,5 τόνους, καθώς και των λεωφορείων, που  μπορούν να πηγαίνουν από τον περιφερειακό, ο οποίος έχει δοθεί στην κυκλοφορία και εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο» πρόσθεσε ο κ Μανόλης Καπετανάκης.
Για τα φορτηγά τροφοδοσίας των καταστημάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, η είσοδος στον παραλιακό πεζόδρομο και στον παλιό επαρχιακό δρόμο θα επιτρέπεται μόνο νωρίς τα ξημερώματα.
Στο μεταξύ κι ενώ συζητούνται τα μέτρα που θα παρθούν για τους καλοκαιρινούς μήνες, η  εμπορική – τουριστική κίνηση στον Μακρύ Γιαλό τον Απρίλη και τον Μάη, έχει καταγράψει μεγάλη πτώση που ξεπερνά το 20% , ενώ οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι η συνέχεια θα είναι πιο  αισιόδοξη.
Πάντως η εικόνα του Μακρύ Γιαλού σήμερα , δε θυμίζει σε τίποτα, τις εικόνες που είχαμε καταγράψει στις αρχές του Απρίλη κατά τη διάρκεια της θεομηνίας με τις πλημμύρες να καταστρέφουν τις υποδομές της περιοχής και να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Related posts

Με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

admin

Συνάντηση Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου με την οικογένεια Γερμανών που εγκλωβίστηκε σε ορεινή περιοχή κάνοντας ορειβασία

admin

Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου μοτοσικλετιστή – Από την Ιεράπετρα εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

admin

Leave a Comment