Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΤΟ «ΓΡΙ ΓΡΙ»  ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ  ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Στην Κρήτη έχουν απομείνει πλέον 4-5 μεγάλα αλιευτικά , τύπου «γρι γρι»,  τα οποία ψαρεύουν στο Νότιο και στο Βόρειο κρητικό πέλαγος, τα αφρόψαρα της λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι και του πιο οικονομικά αδύναμου Έλληνα.

Στην Ιεράπετρα έχει απομείνει πλέον  μόνο  το «γρι γρί Αθανάσιος» της οικογένειας Κουγιουμουτζάκη, το οποίο ξεκινά το ψάρεμα κάθε χρόνο το μήνα Μάρτη και σταματά το Φθινόπωρο,  λόγω της έναρξης της περιόδου αναπαραγωγής των ψαριών.

 Ο αλιευτικός όρος «γρι γρί» αναφέρεται σε ένα μεγάλο πρωτοκάικο που ρυμουλκεί κάποιο μικρότερο βαρκάκι και χρησιμοποιεί για ημερήσιο ή  νυχτερινό ψάρεμα ισχυρές λάμπες(πυροφάνι).Αναφέρεται επίσης στο μεγάλο δίχτυ, το οποίο κλείνει από κάτω παγιδεύοντας τα αφρόψαρα, αφού προηγουμένως έχουν ζωστεί τα κοπάδια  με το δίχτυ , έπειτα από επιδέξιους χειρισμούς του καπετάνιου.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Τα τρία τελευταία χρόνια η περίοδος της ανομβρίας στην Ιεράπετρα, συνδυάστηκε με τη μείωση των ιχθυοαπαθεμάτων και επιβεβαιώθηκε φέτος ότι, ο βροχερός χειμώνας και η μεγάλη απορροή των ομβρίων υδάτων και των νερών των πηγών μέχρι και τα τέλη του Μάη στη θάλασσα, βοήθησαν στον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας, και στην αύξηση των πληθυσμών των βρώσιμων ψαριών κάθε είδους.

«Εμείς οι παλιοί ψαράδες, το έχουμε διαπιστώσει από τα παλιά χρόνια , ότι μετά από κάθε βροχερό χειμώνα αυξάνονται τα ψάρια στη θάλασσα και οι ψαριές μας είναι πιο παραγωγικές. Μάλιστα κάθε φορά που έτρεχαν οι ποταμοί στη θάλασσα , παρατηρούσαμε ότι εκεί κοντά στις εκβολές τους, τα ψάρια ήταν περισσότερα», μας λέει ο 83χρονος βετεράνος της αλιείας καπετάν Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, παρακολουθώντας  πανοραμικά από το  καφενείο των ψαράδων στο λιμάνι, τους νέους ψαράδες να προσπαθούν να βγάλουν το καθημερινό τους μεροκάματο.

Από το Μάρτη μέχρι και τα μέσα Ιουνίου οι ψαριές με το «γρι γρι Αθανάσιος» ήταν καλές.

«Σε κάποιες καλές ψαριές βγάλαμε από 300 έως 500 τελάρα αφρόψαρα στο λιμάνι. Τι να το κάνεις όμως φέτος , που ενώ πιάνουμε πολλά ψάρια, η οικονομική κρίση και η μεγάλη πτώση του τουρισμού έως σήμερα, δεν μας επιτρέπουν να πουλάμε στις ψαραγορές ολόκληρη  την παραγωγή μας. Και τα έξοδα μας για ένα μεγάλο 15μετρο σκάφος με 7 Αιγύπτιους ναυτικούς πλήρωμα και δυο εμείς,  είναι πάρα πολλά», μας λέει ο 59χρονος συνιδιοκτήτης του «γρι γρί Αθανάσιος» Νίκος Κουγιουμουτζάκης.

«Θυμούμαι και άλλες καλές ψαροχρονιές όπως τη φετινή, που ζώναμε με το ‘’γρι γρί’’ μεγάλα κοπάδια  αφρόψαρων στο Κουφονήσι η στο Γαϊδουρονήσι και παγιδεύαμε τεράστιους πληθυσμούς ψαριών που δεν μπορούσαμε να τα ανεβάσουμε στο αλιευτικό. Κάποτε είχαμε βγάλει περισσότερα από 1000 τελάρα ψάρια. Πιάναμε μεγάλα κοπάδια κολιούς , παλαμίδες, γόπες, μαρίδες, σαρδέλες, μικρό  σαρδελάκι, γαυροσαρδέλα… και δεν έμενε τίποτα απούλητο. Τώρα τα παιδιά μας που έχουν αναλάβει τα αλιευτικά μας, ενώ πιάνουν πολλά ψάρια , δεν μπορούν να τα πουλήσουν και υπάρχουν βραδιές που τα αφήνουν  ξανά στη θάλασσα», προσθέτει με παράπονο ο καπετάν Γιάννης Κουγιουμουτζάκης.

Ο μπάρμπα Γιάννης δεν παραλείπει να παραπονεθεί για τους νέους της Ιεράπετρας, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους  στην επαγγελματική αλιεία.

«Οι νεαροί  σήμερα , προτιμούν να κάθονται όλη μέρα στις καφετέριες, αντί να πάνε στο μεροκάματο. Δεν βρίσκουμε πια αλιεργάτες και αναγκαζόμαστε να φέρνουμε από την Αίγυπτο για να επανδρώσουμε τα αλιευτικά μας» , μας λέει ο καπετάν Γιάννης Κουγιουμουτζάκης.

           ΨΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Φέτος όλοι οι ψαράδες ότι αλιευτικό εργαλείο και αν χρησιμοποιούν, στο Νότιο Κρητικό πέλαγος,  έχουν καλές ψαριές τις περισσότερες φορές.

Στις ψαραγορές της περιοχής, οι καταναλωτές βρίσκουν πλέον τα πάντα σε αφθονία και δίνεται τούτο το καλοκαίρι  η ευκαιρία στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της Ιεράπετρας, να γευτούν ότι ψάρι επιθυμούν , είτε στις ταβέρνες , είτε στα σπίτια και τα δωμάτια που ενοικιάζουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αφού φυσικά περάσουν πρώτα από τα ψαρομανάβικα να αγοράσουν ότι λαχταρούν.

Related posts

Έκρηξη σε ταβέρνα στην Καλαμάτα: Το χρονικό της τραγωδίας και η σοκαριστική κατάθεση του ιδιοκτήτη

admin

Μήνυμα του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκη για τα
Χριστούγεννα

admin

Παρέα 5 φίλων δηλητηριάστηκε από μανιτάρια στο Ρέθυμνο!

admin

Leave a Comment