Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: ΝΕΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η πρώτη περίοδος των σωστικών ανασκαφών, που διενήργησε η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, στη θέση Χαλέπα Παχιάς Άμμου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς, έναν ακόμα  εντυπωσιακό  μεγάλο Μινωϊκό οικισμό, ο οποίος θεωρείται πως είναι πρωϊμότερος, των Μινωϊκών οικισμών, που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Στην ίδια τοποθεσία κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο της Παχιάς Άμμου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε συνεργασία με την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων , είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχαν ίχνη πιθανότατα Μινωϊκού οικισμού.

Σε ιδιωτικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί από τη Δασική Υπηρεσία πρόσφατα αναδασωτέες, πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, οι αρχαιολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχαν σχεδόν επιφανειακά ευρήματα πιθανότατα Μινωϊκής εγκατάστασης και έτσι αποφάσισαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου(INSTAP)  που εδρεύει στην Παχιά Άμμο, να προχωρήσουν σε σωστική ανασκαφή , προκειμένου να διασωθούν οι εγκαταστάσεις που κινδύνευαν να καταστραφούν από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν αυτή την έκταση σαν χώρο στάθμευσης.

«Το πρώτο στάδιο της σωστικής μας  ανασκαφικής έρευνας, κράτησε έναν μήνα περίπου και έφερε στο φώς , μια μεγάλη πιθανότατα Μινωϊκή εγκατάσταση, την οποία σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις, δεν χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιόδου  εκείνης , πριν από το 2000 π.Χ. για κατοικία. Επειδή έχουμε φέρει στο φως, σε αυτόν τον μάλλον Μινωϊκό οικισμό, πολλά λίθινα εργαλεία, όπως για παράδειγμα θριπτήρες και σπαστήρες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια εργαστηριακή εγκατάσταση, για την οποία μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα, αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η μελέτη όλων των ευρημάτων που έχουν μεταφερθεί στο  INSTAP.

Δυστυχώς όμως και εδώ ανακαλύπτουμε ότι οι εισβολείς κατά την περίοδο της κατοχής , προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια οχυρωματική τάφρο, έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του αρχαίου Πρωτομινωϊκού οικισμού», μας είπε η έφορος Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου κ Χρύσα Σοφιανού.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, προγραμματίζει τη συνέχεια της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή της Χαλέπας Παχιάς Άμμου, από τη στιγμή που θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις μέσα στο 2019.

Στην ίδια περιοχή έχουν αποκαλυφτεί από την αρχαιολογική σκαπάνη σπουδαίοι Μινωικοί οικισμοί που έχουν γίνει επισκέψιμοι και προσελκύουν χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο.

 Έχει περάσει μόλις ένας αιώνας από την εποχή που ο Μινωικός Πολιτισμός βγήκε από τον λαβύρινθο του μύθου και πέρασε στην ιστορική πραγματικότητα. Ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο βρετανός αρχαιολόγος sir Arthur Evans, διέψευδε προκαταλήψεις τριών χιλιετιών και αποκάλυπτε το μεγαλείο μίας ειρηνικής, εκλεπτυσμένης και περίπλοκα οργανωμένης κοινωνίας.

Με οδηγό τις πιο έγκυρες διεθνείς και ελληνικές μελέτες, αξίζει κανείς να γνωρίσει τους βασιλιάδες Μίνωες , τον «λαβυρίνθο», τον μυθικό Μινώταυρο, την καθημερινή ζωή των Μινωιτών και το αιφνιδιαστικό τέλος του πολιτισμού, που αποτελεί, ακόμα και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η αρχαιολογική έρευνα έχει εντοπίσει παρουσία ανθρωποειδών στην Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος  εμφανίστηκε στο νησί πριν από 12.000 χρόνια αλλά ήταν το 5000 π.Χ. που άρχισε να καλλιεργεί τη γη και να προχωρά στην εποχή του Χαλκού με τη χρήση σύνθετων μεταλλικών εργαλείων και το σχηματισμό ιεραρχικών κοινωνιών. Ο Μινωικός Πολιτισμός ξεκινά τη ζωή του γύρω στο 3.500 π.Χ. και πεθαίνει μυστηριωδώς το 1.400 π.Χ.. Η διάρκειά του είναι ασύλληπτη, αν υπολογίσει κανείς ότι η κλασσική Αθήνα έλαμψε για λιγότερους από δύο αιώνες, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ξεπέρασε τους πέντε αιώνες, ενώ ακόμα και ο Βυζαντινός πολιτισμός έσβησε πριν συμπληρώσει τη χιλιετία.

Related posts

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

admin

Η επίλυση των διαφορών στο Κτηματολόγιο με τον «Κτηματολογικό Διαμεσολαβητή» και τον «Διαπιστευμένο Μηχανικό»

admin

Αγροτικοί Σύλλογοι Ελλάδας

admin

Leave a Comment