Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
871223

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 15 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ζώδια

Εορτολόγιο Ημερολόγιο

Αρχική

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Η ενημερωτική εσπερίδα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο στη δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, πρόσθεσε ερωτηματικά και απορίες στους επαγγελματίες αγρότες που την παρακολούθησαν, γιατί οι τέσσερις προσκεκλημένοι ευρωβουλευτές, φώτισαν όσο μπορούσαν και τις δύο όψεις του ευρωπαϊκού ‘’νομίσματος’’, παρουσιάζοντας και την αισιόδοξη αλλά και την απαισιόδοξη πλευρά της, ομολογώντας  τελικά ότι,  η κατάσταση για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα θα παραμείνει δύσκολη , γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να σχεδιάσει ένα εθνικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής, διατυπώνοντας την ευχή(?), ότι αυτή την ύστατη ώρα το ΥΠΑΑΤ, θα καταφέρει να διαμορφώσει την εθνική αγροτική στρατηγική, δεδομένου ότι  μέχρι σήμερα η Αγροτική Οικονομία βαδίζει στο άγνωστο , χωρίς πυξίδα και χωρίς προορισμό.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπαστάμκος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, τόνισε ότι ‘’η νέα ΚΑΠ  χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη, θα είναι κενό γράμμα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε εθνικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής . Βαδίζαμε στην τύχη’’ .

Στις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ,  ο Γιώργος Παπαστάμκος είπε ότι, ’’από το ιστορικό μοντέλο στις ενιαίες ενισχύσεις πάμε στο περιφερειακό μοντέλο, το οποίο θα οριοθετηθεί από την κάθε χώρα μέλος και δεν θα συμπίπτει κατ’ ανάγκη με τις διοικητικές περιφέρειες. Η επταετία 2014-2020 θα είναι πιο βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Εμείς θα ορίσουμε για τη χώρα μας, ποιους θα θεωρούμε ενεργούς αγρότες, γιατί ενισχύσεις δεν θα παίρνουν οι αγρότες του καναπέ. Οι νέοι αγρότες θα παίρνουν το 2% των πόρων, ενώ θα εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης με δωρεάν διανομή φρούτων, ελαιολάδου και ελιάς,γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Το θέμα της τροποποίησης του τελωνιακού κώδικα που είναι πάρα πολύ σοβαρό θα το δούμε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’, είπε μεταξύ άλλων ο  Γιώργος Παπαστάμκος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νίκος Χουντής είπε ότι ‘’ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ θα είναι μειωμένος, αναφορικά με το κομμάτι που πάει στην αγροτική παραγωγή. Οι πολιτικές που προωθούν οι ισχυρές χώρες του Βορρά είναι εις βάρος των χωρών του Νότου. Φοβάμαι ότι , αν όπως σχεδιάζεται, συνδεθεί η χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ  με το δημοσιονομικό σύμφωνο, τότε δεν θα δικαιούμαστε να παίρνουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αν δεν τηρούμε τις προϋποθέσεις μνημονιακού τύπου, δηλ. να μην έχουμε ελλείμματα. Πρέπει να περάσουμε την πολιτική της κοινοτικής συνοχής και όχι την πολιτική του διαρκούς μνημονίου’’, πρόσθεσε. 

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Σπύρος Δανέλλης, είπε ότι, ‘’δόθηκε σκληρή μάχη υπέρ των χωρών του Νότου που είχαν την πλειοψηφία και αυτή η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ θα πιάσει τόπο, μόνο αν αυτή τη φορά καταφέρουμε να πάνε οι πόροι σε αυτούς που παράγουν. Οι ενιαίες ενισχύσεις τελικά θα ενισχυθούν από τον δεύτερο πυλώνα. Όμως δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε,  να μην αξιοποιούμε τους κοινοτικούς πόρους και να πληρώνουμε επιπλέον πρόστιμα στην Ε.Ε. για τούτες τις αδυναμίες.

Εξακολουθούμε να μην ακολουθούμε τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια ώρα από το ΥΠΑΑΤ δεν προσφέρεται ισότιμη ενημέρωση προς όλους τους αγρότες’’.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Μανόλης Γερακιανάκης επιβεβαίωσε ότι ‘’οι αγρότες δεν ενημερώνονται σωστά από το ΥΠΠΑΤ αλλά ούτε και από τους ευρωβουλευτές που είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Ανησυχούμε γιατί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ θα είναι μειωμένος, την ώρα που η χώρα μας συνεχίζει να είναι σε ύφεση. Ο αγροτικός τομέας διαλύεται και αν δεν στηριχτεί από την Ε.Ε. τότε το μέλλον των αγροτών μας θα είναι δυσοίωνο.’’. 

 Ο αγρότης Αργύρης Πανταζής πρόσθεσε ότι, ‘’ δεν ξέρουμε τι ψηφίζουν οι εκπρόσωποι μας στις Βρυξέλλες. Αυτά που ψηφίζουν τα  μαθαίνουμε όταν μας ζητούν να τα εφαρμόσουμε. Προχθές για τη νέα ΚΑΠ  ψήφισαν  8.000 τροπολογίες . Ποιος γνωρίζει σε τι αφορούσαν όλες αυτές οι τροπολογίες. ΄Έχω την αίσθηση ότι κρεμόμαστε σαν τα πρόβατα στο τσιγκέλι και είμαστε έτοιμοι για σφαγή’’.

Καυστικός ήταν  και ο αγρότης Μπάμπης Δραγασάκης.’’Οι ευρωβουλευτές των μεγάλων κομμάτων που διαχειρίζονται τα αγροτικά προβλήματα τόσα χρόνια εμφανίστηκαν σαν να προήλθαν από παρθενογένεση.

Κανένα απολογισμό καμία αυτοκριτική δεν έκαναν για το κατάντημα της αγροτικής μας οικονομίας και της αγροτιάς στην Ιεράπετρα. Έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί η αγροτική οικονομία καταρρέει. Η νέα ΚΑΠ αν δεν αλλάξει κάποιες πολιτικές δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα θετικό για την επιβίωση του αγρότη’’.

 Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και αγροτικών δραστηριοτήτων Φυτικής παραγωγής, κατέθεσε υπόμνημα 35 σημείων και χρήσιμες επισημάνσεις οι οποίες ζητούν να ληφθούν υπόψη πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο...