Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ένωση Συλλογών Γονέων Ιεράπετρας για την συγχώνευση τμημάτων

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ιεράπετρας, παρακολουθούμε με αγωνία αυτές τις ημέρες τη διαμαρτυρία του 2ου Λυκείου της πόλης μας, της Δ/νσης, της Γενικής Συνέλευσης των γονέων, αλλά και τις κινητοποιήσεις των μαθητών, όσον αφορά την αιφνιδιαστικη συγχώνευση τμημάτων της Β΄τάξης και τη δημιουργία τμημάτων 27 παιδιών,  εν μέσω της σχολικής χρονιάς και εν μέσω πανδημίας.
Σήμερα, 15/10/2021 αντιπροσωπεία μας συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση με τον Δντή Β/θμιας Εκπ/σης κ.Κατσαγκόλη, μαζί με το 15μελες μαθητικό συμβούλιο, τον Δ/ντή και εκπαιδευτικούς του σχολείου, για να ενημερωθούμε από τον ίδιο, να εκθεσουμε το πρόβλημα και να αναζητήσουμε από κοινού την επίλυσή του, καθώς έχει αναστατώσει τη σχολική κοινότητα.
Παρά το ότι ο ίδιος εξέφρασε ευθέως τη αντίρρησή του για την ύπαρξη τόσο μεγάλων τμημάτων, παρά το ότι μας παρουσίασε αρκετά παραδείγματα άλλων σχολείων του Δήμου και του Νομού, όπου πέτυχε να εξαιρεθούν από συγχώνευση, ωστόσο δήλωσε αδυναμία να ανακαλέσει την απόφασή του και πρακτικά μας κάλεσε να δείξουμε κατανόηση.
Δυστυχώς δεν κατανοούμε: Παραμένουν αναπάντητα μια σειρά ερωτημάτων:
–       Πώς αποφασίζεται η αύξηση του αριθμού των παιδιών, αντί για τη μείωση που προτείνουν οι ειδικοί, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, που μάλιστα τώρα, είναι περισσότερο μεταδοτικός και πλήττει εξίσου τα παιδιά;
–       Πως γίνεται να κρατηθούν οι απαιτούμενες από τον ΕΟΔΥ αποστάσεις μεταξύ των παιδιών στην τάξη, τη στιγμή που μετά βίας χωρούν άδεια τα απαιτούμενα θρανία;
–       Ακόμα και με μεγαλύτερες τάξεις, όπου θα τηρούνταν  αποστάσεις, τι είδους μάθημα θα προσφέρεται; Επαρκεί ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με τον καθηγητή και κατανόηση της ύλης σε τόσο μεγάλα τμήματα;
–       Πώς θα καλυφθούν τα μαθησιακά κενά και οι ανισότητες που μας άφησαν οι προηγούμενες χρονιές ;
–       Πώς φροντίζουμε για την ψυχική υγεία των μαθητών, όταν προσθέτουμε στο υφιστάμενο στρες, αναστάτωση στο πρόγραμμά τους και αποχωρισμό από τους φίλους τους;
–       Πώς μεριμνούμε για την ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού, τη στιγμή που μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ανά τμήμα, σημαίνει μικρότερος έλεγχος του πανικού και καθυστέρηση στην εκκένωση της αίθουσας;
–       Πώς τελικά αναβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση σε τόσο μεγάλα τμήματα που υπάρχουν, όχι μόνο στην Β’ τάξη, αλλά όπως διαπιστώνουμε και στην Α΄ τάξη από την έναρξη της χρονιάς;
Για όλα αυτά δεν μας δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, ούτε λύση στο πρόβλημα. Διαπιστώνουμε ότι το «Myschool» που διαφημίζεται ως εργαλείο εξορθολογισμού, λειτουργεί στην πράξη ως εργαλείο για τον εντοπισμό των «παράνομων» τμημάτων των 20 μαθητών στην τάξη, ώστε να συγχωνευτουν σε 30αρια τμήματα και να μην αναγκαστεί το Υπουργείο να κάνει προσλήψεις.

Ως εκπρόσωποι των γονιών απαιτούμε από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης  να ανακαλέσει τη συγχώνευση των τμημάτων της Β΄ τάξης του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας και να μην προχωρήσει σε άλλη συγχώνευση, όπου τυχόν την δρομολογεί.
Δεν θα πιέσουμε τα παιδιά να δεχθούν αυτές τις συνθήκες, γιατί αλλού είναι χειρότερες, ούτε θα ενοχοποιησουμε τα λίγα παιδιά που μεταγραφηκαν, όπως είχαν δικαίωμα. Το Υπουργείο είναι αυτό  που έχει, από το νόμο,  την υποχρέωση να φροντίσει να καλύψει όλες τις ελλείψεις και αυτό απαιτούμε.
Τασσόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου και των μαθητών, ώστε να ανατραπεί μια παράλογη, αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη απόφαση .
Απαιτούμε για όλες τις τάξεις των σχολείων της περιοχής μας  μικρότερα τμήματα, σύμφωνα με τα σύγχρονα παιδαγωγικά πρότυπα, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα παιδιά μας.

Related posts

Αν και υπάρχουν σημαντικοί πόροι, συνολικού ύψους 94δις Ευρώ, η Κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίηση τους.

admin

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΕΒ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

admin

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Ιεράπετρα

admin

Leave a Comment