Μετά από την πολύμηνη αναμονή και την υποταγή στις ανάγκες της προστασίας της Ελληνικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα πρόληψης και των λοκνταουν, τα καταστήματα του κλάδου της καφ-εστίασης άνοιξαν μετά το Πάσχα στις αρχές Μαίου , χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα, προσθέτοντας ακόμα περισσότερα χρέη από τα λειτουργικά τους έξοδα που δε βγαίνουν , αφού η κίνηση εδώ και 45 μέρες παρουσιάζει μεγάλη πτώση και οι τζίροι είναι 70% μικρότεροι σε σχέση με τους τζίρους του 2019.
«Ζητούσαμε να ανοίξουμε , εδώ και καιρό, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα έβγαινε μετά από τόσους μήνες κλεισμένος στο σπίτι του . Να ξοδέψει χρήματα, να κυκλοφορήσει στα καταστήματα καφέ και εστίασης, να ξανά κάτσει με τις παρέες του να συζητήσει, να κεράσει και να κεραστεί, να περάσει όμορφα σε ένα ταβερνάκι , πίνοντας τη μπυρίτσα του και τρώγοντας το μεζεδάκι του, αλλά μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια γενική μετριότητα στο 90% των μαγαζιών , που προσπαθούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς επιτυχία με δυο και τρείς παρέες κάθε βράδυ και χωρίς ρευστότητα για να γίνει σωστά η επανεκκίνηση του κλάδου μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου καφέ- εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.
Η εικόνα της αγοράς στα καταστήματα καφέ και εστίασης , είτε στην παραλιακή ζώνη , είτε στο κέντρο της Ιεράπετρας, δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες του κλάδου που ελπίζουν όμως ότι θα υπάρξει μια σχετική βελτίωση από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ανακάμψει ο Τουρισμός.
«Όλα τα μαγαζιά με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν βουλιάξει στη μετριότητα και όλοι παραπονούνται , για τα χρήματα της επανεκκίνησης που μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση , ότι θα τα πάρουμε αφού εγκριθούν οι αιτήσεις, με τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης να φτάνουν το 7% του τζίρου του 2019, εφόσον οι τζίροι μας παρουσιάζουν πτώση μεγαλύτερη από το 30% της ίδιας χρονιάς.
Έχουν γίνει πάρα πολλές αιτήσεις από τους καταστηματάρχες του καφέ και της εστίασης μέχρι τώρα αλλά κανείς δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Εμείς θέλουμε τώρα την οικονομική στήριξη για να επανεκκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας, όχι μετά από ένα χρόνο.
Υπάρχουν μαγαζιά που δεν έχουν ανοίξει ακόμη και μαγαζιά που άνοιξαν και δεν ανοίγουν καθόλου την ταμειακή μηχανή, γιατί δεν πατάει άνθρωπος», προσθέτει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης.
Τα μαγαζιά που έχουν κάποια κίνηση κυρίως τα βράδια είναι ελάχιστα και κάποια που κινούνται κάπως μόνο τα Σαββατοκύριακα.
«Ο κλάδος μας ζητά από την κυβέρνηση να μας δώσει αμέσως τα χρήματα που μας υποσχέθηκε για να επανεκκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Να συνεχίσουμε στο μέτρο των χαμηλών ενοικίων καθώς και των αναστολών των υπαλλήλων μας, που ενώ θέλουμε να τους κρατήσουμε και να μη προβούμε σε απολύσεις , δεν μας βγαίνει ο λογαριασμός με τόσο χαμηλούς τζίρους.», καταλήγει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης.
Στο μεταξύ την άμεση σύσταση Επιμελητηρίου Εστίασης στα πρότυπα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ζητήσει ο Δημήτρης Κορωνάκης, Δικηγόρος, και Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου BaReCa.
«Είναι απαραίτητο να συσταθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Εστίασης, που θα στεγάσει τις περίπου 82.000 επιχειρήσεις του κλάδου και θα μπορεί να εστιάσει στη λύση κάθε προβλήματος για τα καταστήματα του κλάδου», είπε ο κ Κορωνάκης.
Ανέφερε επίσης ότι, « είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και τρείς μήνες υπόψη, τόσο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, όσο και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Είναι θετικοί ως προς την υλοποίησή της, γιατί δεν είναι δυνατόν ο κλάδος να έχει 82.000 επιχειρήσεις, να απασχολεί πάνω από 400.000 εργαζόμενους άμεσα και πόσους άλλους έμμεσα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να έχει €6 δισ. τζίρο και οι επιχειρήσεις να είναι κατακερματισμένες σε 59 επιμελητήρια», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Ba.Re.Ca. κ Δημήτρης Κορωνάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ