Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:  ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Οι Ευρωπαίοι αγρότες , οι ομάδες παραγωγών και  οι έμποροι δεν έχουν πειστεί ακόμη  ότι η είναι αλήθεια , πως η διαβούλευση που ξεκίνησε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την απλοποίηση των Ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας , γίνεται με στόχο   να προωθηθούν με καλύτερες συνθήκες τα ποιοτικά αγροτικά  προϊόντα,  σε μια παγκόσμια αγορά που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.

Αν και οι Βορειοευρωπαίοι  υποστηρίζουν πως στόχος αυτής της διαβούλευσης είναι να αναθεωρηθεί η εν λόγω πολιτική ώστε να συμβάλλει περισσότερο στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση οι παραγωγοί οι καταναλωτές  και οι άνθρωποι της αγοράς  έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές τους προθέσεις.


«Εμείς από τον Α.Σ. Ανατολή,  ως η μεγαλύτερη οργάνωση παραγωγών της Ιεράπετρας, θα καταθέσουμε την άποψη μας στη διαβούλευση που ξεκίνησε και θα ζητήσουμε όχι την απλοποίηση αλλά την αυστηροποίηση των Ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας που ισχύουν μέχρι σήμερα. Θα ζητήσουμε επίσης να αυστηροποιηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους, καθώς πιστεύουμε ότι  οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούν, ώστε να είναι εναρμονισμένες με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα , για  να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι βόρειες χώρες της Ευρώπης , ενδιαφέρονται για την απλοποίηση των προτύπων ποιότητας , γιατί βλέπουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μεγαλώσουν τα κέρδη τους . Δεν ενδιαφέρονται για τον παραγωγό , τον έμπορο και τον καταναλωτή», μας είπε ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή κ Φώντας Δουλούμης.

Παρόμοια είναι η θέση και της Eucofel ,  της Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας Φρούτων και λαχανικών που εκφράζει τους εμπόρους και τους παραγωγούς  του αγροτικού Ευρωπαϊκού Νότου.

«Ζητάμε τη διατήρηση των Ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας, γιατί γνωρίζουμε ότι η χαλάρωση και η απλούστευση τους , δεν ευνοεί τους παραγωγούς , τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

 Κάποιοι Ευρωπαίοι του Βορρά έχουν την άποψη , ότι ελαχιστοποιώντας και απλοποιώντας τις προδιαγραφές των προτύπων ποιότητας που ισχύουν σήμερα , θα διευκολύνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και το καταναλωτικό κοινό.

Η πραγματική τους πρόθεση όμως είναι , να διευκολύνουν την εισαγωγή χύμα  ατυποποίητων αγροτικών προϊόντων  από  τρίτες χώρες χαμηλού κόστους ,  τα  οποία θα συσκευάζουν στην Ευρώπη για  να επωφελούνται οι ίδιοι της υπεραξίας που θα προκύπτει από τη διακίνηση τους στις αγορές.

Την Ελλάδα τη συμφέρει η διατήρηση των Ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας, γιατί επικεντρώνονται στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, στην τυποποίηση και την κατηγοριοποίηση τους, ανάλογα με την ποιότητα τους, πλεονεκτήματα  που δημιουργούν συνθήκες υγειούς εμπορίου στις  ανταγωνιστικές αγορές», δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων λαχανικών και Χυμών Ελλάδας κ Γιώργος Πολυχρονάκης.;

Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αναφέρει ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες των προτύπων εμπορίας να αυξήσουν την προσφορά βιώσιμων προϊόντων και να βελτιώσουν δήθεν  την ισχύουσα νομοθεσία ενώ παράλληλα απευθύνεται σε φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων όπως είναι οι παραγωγοί, οι λιανοπωλητές και οι ενώσεις τους, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι εθνικές αρχές και  τους ζητά να καταθέσουν τις απόψεις τους στη διαβούλευση.

Τα πρότυπα εμπορίας αποτελούν ουσιαστικά κανόνες που διέπουν την εμπορία αγροδιατροφικών προϊόντων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού και μπορούν να λάβουν τη μορφή υποχρεωτικών κανόνων και «προαιρετικών αποκλειστικών ενδείξεων». Ο σκοπός είναι να καλυφθούν οι προσδοκίες των καταναλωτών, να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες παραγωγής και εμπορίας και να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων.

Με στόχο τη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με τις επιλογές πολιτικής για πιθανή αναθεώρηση των κοινοτικών προτύπων εμπορίας για τα αγροτικά προϊόντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη  δημόσια διαβούλευση, η οποία θα είναι ανοιχτή από τις 8 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Η διαβούλευση εξετάζει ειδικότερα τις δυνατότητες των προτύπων μάρκετινγκ για την αύξηση της προσφοράς βιώσιμων προϊόντων και τον εξορθολογισμό της ισχύουσας νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι τα πρότυπα μάρκετινγκ καθορίζουν την ποιότητα των προϊόντων, που διατίθενται στο εμπόριο, στους καταναλωτές μέσω υποχρεωτικών κανόνων ή προαιρετικών δεσμευμένων όρων. Στηρίζονται σε τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος για τον καθορισμό ομοιόμορφων εμπορικών χαρακτηριστικών.

Για τα γεωργικά προϊόντα, αυτό καλύπτει τη φρεσκάδα ή την ταξινόμηση μεγέθους, την παρουσίαση, την επισήμανση, τη συσκευασία κ.λπ..

Η στρατηγική «Farm to fork»(από το χωράφι στο πιάτο) που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020 από την Ε.Ε. στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 21.8.2020 

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 12.11.2021

admin

ΚΟΡΟΝΩΙΟΣ- 18 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

admin

Leave a Comment