Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων για το ζήτημα του ΝΕΡΟΥ

ΝΕΡΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ Ή ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Το νερό αναμφίβολα είναι φυσικός πόρος και μάλιστα απαραίτητος για την εμφάνιση και τη διατήρηση του φαινομένου της ζωής. Ένας τόσο σημαντικός φυσικός πόρος που έχει εμπορευματοποιηθεί και εμείς όλοι που μας είναι τόσο απαραίτητος αντιμετωπιζόμαστε ως «πελάτες».   

Σε μια άλλη κοινωνία οι διαθέσιμες ποσότητες νερού όχι μόνο θα προστατεύονταν αλλά θα διανέμονταν δωρεάν στους ανθρώπους. Γιατί πολύ απλά το νερό σαν φυσικός πόρος ανήκει σε όλους.

Με ευκολία θα απαντήσει κάποιος και θα πει: «Το νερό δεν έρχεται μόνο του στη βρύση σου. Χρειάζονται έργα και η δουλειά ανθρώπων για να γίνει αυτό και έτσι πρέπει να πληρώνεις για να το έχεις διαθέσιμο».

Με την ίδια ευκολία ανταπαντάμε και λέμε πως ήδη πληρώνουμε και μάλιστα πολλά, αλλά νερό δεν έχουμε. Ούτε στην ποσότητα, αλλά ούτε και στην ποιότητα που το χρειαζόμαστε.

Η κατάσταση με το νερό (αρδευτικό και υδρευτικό) στην Ιεράπετρα πάντα ήτανε προβληματική. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει χειροτερέψει. Ζούμε σ’ έναν ξηροθερμικό τόπο και συχνά πυκνά συμβαίνουν περίοδοι ανομβρίας. Τότε κινητοποιούμαστε. Κάνουμε από λιτανείες μέχρι ημερίδες για να βρεθούν οι ποσότητες νερού που χρειάζονται, για να στηρίξουν τις καλλιέργειες κηπευτικών και ελαιώνων. Καλλιεργειών στις οποίες στηρίζεται η οικονομία του τόπου μας.

Τώρα είμαστε στην αναμονή υλοποίησης μεγάλων έργων που θα μας εξασφαλίσουν για αρκετά χρόνια ως προς τις ποσότητες νερού άρδευσης. Μην έχετε την ψευδαίσθηση πως μας τα χαρίζει κάποιος αυτά τα έργα. Εμείς τα έχουμε πληρωμένα και αυτά.

Όσον αφορά στην ύδρευση, τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην Ιεράπετρα έχει γίνει στην κυριολεξία απελπιστική. Η μακροχρόνια εγκατάλειψη των δικτύων αρχίζει να φαίνεται. Είναι τόσο συχνά τα σπασίματα και οι ζημιές, ώστε κατά συνέπεια να γίνονται πολύ συχνές και οι διακοπές υδροδότησης με αποτέλεσμα τις περισσότερες ημέρες να μην έχουμε νερό! Είτε είναι ημέρες καραντίνας είτε είναι ημέρες καύσωνα!

Ως προς την ποιότητά του, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν το εμπιστεύεται. Και καταφεύγει στις λύσεις των εμφιαλωμένων και των οικιακών φίλτρων νερού. Δηλαδή εκτός απ’ το ότι λέμε το νερό νεράκι, το διπλο-πληρώνουμε κιόλας.

Η ενημέρωση της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας προς τους πολίτες για τα ζητήματα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης είναι ανύπαρκτη. Μια ματιά στην ιστοσελίδα του Δήμου αρκεί για να το διαπιστώσετε. Στην πίσω σελίδα των λογαριασμών λέει πως είναι υποχρέωση των πολιτών να ενημερώνονται για τους κανονισμούς ύδρευσης και άρδευσης. Υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί; Και αν ναι πού θα τους βρει κάποιος για να ενημερωθεί;

Η νομοθεσία δηλαδή η ΚΥΑ Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322 (ΦΕΚ 3282/Β΄/19.09.2017) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» δεν τηρείται. Με ευθύνη του Δήμου Ιεράπετρας αλλά και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το «πάνω απ’ όλα ο νόμος» που είπε πρόσφατα ο Δήμαρχός μας με αφορμή την αδειοδότηση του Αιολικού στην Επισκοπή.

Οι αναλύσεις νερού που γίνονται και ο τρόπος που αυτές δημοσιοποιούνται υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Δεν αντέχουν σε καμία αξιολόγηση. Η υγεία μας και η υγιεινή μας είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να αντιμετωπίζονται τόσο πρόχειρα!

Οι εταιρίες παραγωγής εμφιαλωμένων και οι εταιρίες φίλτρων νερού θησαυρίζουν εις βάρος μας εξ’ αιτίας αυτής της προβληματικής κατάστασης που συντηρείται και αναπαράγεται πολλά χρόνια τώρα.

Ως εδώ!

Related posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ‘Η ΕΝΩΣΗ’

admin

Ξεκινάνε από 15 Οκτωβρίου αιτήσεις από πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες για το επίδομα 1.000 ευρώ

admin

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΣΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

admin

Leave a Comment