Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2020ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς: Υποδομών & Μεταφορών Ανάπτυξης & ΕπενδύσεωνΘέμα: «Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου Νέος αγωγόςμεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση τουταμιευτήρα Μπραμιανού, ύψους 16.800.000 ευρώ»

Με το άρθρο 59 του Π.Δ. 123 – ΦΕΚ 151 Α’/12-10-2017 (Οργανισμός τουΥπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) συστάθηκε η Ειδική ΥπηρεσίαΔημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Κρήτης και Δωδεκανήσων με έδρα το Ηράκλειο.Παλαιότερα υπήρχε η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ που ήταν επιφορτισμένη με την εκτέλεσηΔημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με έργαΟδοποιίας στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονα Κρήτης, με έργαΑπομαρμά – Μοίρες, Παράκαμψη Βιάννου), η οποία συγχωνεύθηκε το 2013στην ΟΑΚ Α.Ε. Όταν μάλιστα, συστάθηκε η Ε.Υ.Δ.Ε. Κρήτης & Δωδεκανήσων το ΤΕΕ/ΤΕΑΚείχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επιστολή(24/05/2017), όπου αναφερόταν «το ΤΕΕ/ΤΕΑΚ με ομόφωνη απόφαση όλωντων παρατάξεων στη Δ.Ε. (ΑΜΑΚ, ΑΠΡΟΣΥΜΗ, ΔΚΜ) στηρίζει τηνπρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση τηςΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων και θα συμμετέχει γόνιμα, όπως πάντοτεπράττει, σε κάθε γόνιμο διάλογο για την ουσιαστική αναβάθμιση των ΔημοσίωνΥπηρεσιών στην Κρήτη για ποιοτικές και ασφαλείς δημόσιες υποδομές που θαυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες».
Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, οΠαγκρήτιος Σύλλογος Μόνιμων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε επιστολή(6/08/2019) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή,όπου αναφέρονταν τα εξής: «Συμμεριζόμενοι την δικαιολογημένη ανησυχία τους(των υπαλλήλων που είναι τοποθετημένοι στην ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων)συμφωνούμε και στηρίζουμε το αίτημα τους για την άμεση λειτουργία της.Ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούνάμεσα τα θέματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι το Δημόσιο συμφέρον απαιτείτα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία ανήκουν χωρικά στηνΠεριφέρεια Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου , τηναρμοδιότητα κατασκευής να την έχει η ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων μεπροϊστάμενη αρχή το Υπουργείο».Τέλος, στις 24/4/2020 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση του έργου με τίτλο:«ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΜΥΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ», Π/Υ 16.800.000 ευρώ μεΔιευθύνουσα Υπηρεσία την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων, ενταγμένο στοΠΑΑ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εάν γίνει αλλαγή της ΔιευθύνουσαςΥπηρεσίας θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου με κίνδυνοτην απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Επίσης, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αφούλήφθηκε υπόψη η επάρκεια του δικαιούχου που είναι η ΔιεύθυνσηΑντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών &Μεταφορών. Αντίστοιχη τεχνική επάρκεια δεν υπάρχει στον ΒΟΑΚ ΑΕ, έτσι εάνγίνει αυτός δικαιούχος πάλι κινδυνεύει το έργο με απένταξη.Επειδή η λειτουργία της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων είναι η μόνη υπηρεσίατου Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη που έχει έδρα το Ηράκλειο. Επειδή η κατασκευή και η λειτουργία των μεγάλων δημοσίων έργων είναι θέμαπου αφορά όλους τους πολίτες.Επειδή οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων αγωνιούν για το τιμέλλει γενέσθαι.
Επειδή οι υποδομές θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, να υπηρετούν τοδημόσιο συμφέρον και να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από ισχυρέςαναβαθμισμένες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.Επειδή η επάρκεια (ποσότητα) νερού του φράγματος των Μπραμιανών για τηνάρδευση 17.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών εξασφαλίζεται(εξαρτάται) σε μεγάλο βαθμό και από τα συνοδά έργα, όπως αυτό του αγωγούτου Μύρτους.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Τι σκοπεύετε να κάνετε με την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων; Ποιοςείναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον της ΕΥΔΕ Κρήτης &Δωδεκανήσων;2. Τι έχετε σκοπό να πράξετε προκειμένου να μην απενταχθεί από τοΕΣΠΑ το σημαντικό έργο «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού απόυδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού,ύψους 16.800.000 ευρώ»;Οι ερωτώντες βουλευτέςΜαμουλάκης ΧάρηςΒαρεμένος ΓιώργοςΠαππάς ΝίκοςΒαρδάκης ΣωκράτηςΗγουμενίδης ΝίκοςΘραψανιώτης Μανόλης

Related posts

Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας Θέατρο.

admin

ΔΤ «Χωρίς αντίκρισμα οι υποσχέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ελαιοκαλλιέργεια».

admin

Η ομάδα “Ζείδωρος” Ηρακλείου τίμησε την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού

admin

Leave a Comment