Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ  ΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ

Το διεθνές σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) κοινοποίησε την ίδια  ακριβώς ημέρα,  δύο ειδοποιήσεις για το γεγονός ότι,  ανιχνεύτηκαν υπολείμματα  φυτοφαρμάκων σε δυο μεγάλα φορτία με  πιπεριές από την Τουρκία και την Αλβανία.

Στην περίπτωση των τουρκικών πιπεριών οι συνοριακές αρχές της Βουλγαρίας προχώρησαν στην καταστροφή του ακατάλληλου φορτίου στα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι τουρκικές πιπεριές είχαν  προορισμό την Γερμανική αγορά, και όπως διαπιστώθηκε στα δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναλύσεων, ανιχνεύθηκε υπέρβαση του μέγιστου επιπτρεπόμενου  ορίου υπολειμμάτων με τη δραστική ουσία μεθειοκάρβη  να είναι σε  ποσοστό 0,453 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, ενώ το ανώτατο όριο  της καθορίζεται από την Ε.Ε. σε 0,2 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό.

Όσον αφορά τις Αλβανικές  πιπεριές, η καταχώρηση στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, έγινε από τις Ελληνικές Αρχές, που εντόπισαν υπολείμματα του εντομοκτόνου chlorοpyrifos  79 φορές πάνω από  ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα  ανιχνεύτηκαν 0,79  χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, όταν  το μέγιστο όριο υπολειμμάτων , στην Ευρωπαϊκή Ένωση , είναι στο όριο ανίχνευσης, δηλαδή 0,01 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό, που στην πράξη καθιστά μη επιτρεπόμενη  αυτήν την δραστική ουσία. Ο προορισμός  του φορτίου των Αλβανικών πιπεριών ήταν οι αλυσίδες  Σούπερ Μάρκετ της  Ουγγαρίας.

ΑΡΝΗΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 Σύμφωνα με το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το 35,7% των προειδοποιήσεων που κοινοποιήθηκαν  από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, μεταξύ 1 και 31 Οκτωβρίου του 2018  για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά , προέρχονται από την Τουρκία. Δηλαδή από  τις συνολικά 28 προειδοποιήσεις του Οκτώβρη, οι 10 είχαν σχέση με   φαρμακωμένα φρούτα και λαχανικά της Τουρκίας,  εκ των οποίων  οι 9 περιπτώσεις αφορούσαν  σε Τουρκικές  πιπεριές που είχαν προορισμό  τις Ευρωπαϊκές  αγορές.
Ακολουθούν στην κατάταξη των εντοπισμένων προβληματικών φορτίων φρούτων και λαχανικών το Βέλγιο με 10,7%, η Κίνα  με 7,14%, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Πολωνία και η Ταϊλάνδη και με τις υπόλοιπες να κατανέμονται μεταξύ αρκετών χωρών . Κανένα φορτίο  Ελληνικών φρούτων και λαχανικών , δεν έχει βρεθεί στο διάστημα αυτό να έχει πρόβλημα με ανίχνευση   υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, πράγμα που καταδεικνύει για πολλοστή φορά ότι,  οι Έλληνες παραγωγοί είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με την κοινοτική νομοθεσία και ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα, όλους τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ωφέλιμα έντομα για την καταπολέμηση των βλαβερών,  έχοντας μειώσει στο ελάχιστο τη χρήση των φυτοπροστατευτικών  ουσιών.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 191,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προχθές τη χρηματοδότηση ενός νέου προγράμματος για την πολιτική προώθησης των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων το 2019, συνολικού ύψους 191,6 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν σε διαφημιστικές εκστρατείες, που έχουν επιλεγεί για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 12,4 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο του 2018.Τα 89 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για  διαφημιστικές εκστρατείες σε χώρες με υψηλή ανάπτυξη όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Κολομβία, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέρος των χρημάτων  θα διατεθούν για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως π.χ. οι επιτραπέζιες ελιές.

Εντός της ΕΕ, οι εκστρατείες εστιάζονται στην προώθηση των σημάτων ποιότητας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων  των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων καθώς και των βιολογικών προϊόντων. Επιπλέον, ένα μέρος της χρηματοδότησης απευθύνεται σε ειδικούς τομείς, όπως το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά.

Τα οπωροκηπευτικά επιλέχθηκαν για την προώθηση της υγιεινής διατροφής μεταξύ των καταναλωτών της ΕΕ. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για  τις συγκεκριμένες εκστρατείες, θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2019. Θα είναι ανοικτές σε διάφορους αγροτικούς φορείς, όπως είναι οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι οργανώσεις παραγωγών και οι ομάδες γεωργικών ειδών διατροφής που είναι υπεύθυνες για τις δράσεις προώθησης.

Related posts

ΔΤ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν καταβάλλει τα 850 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες γιατί θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 280.000 ευρώ που κοστίζει η διαδικασία

admin

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

admin

Leave a Comment