Η περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αποστείλει το έγγραφο στο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας προκειμένου να κηρυχθούν Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές από την θεομηνία των τελευταίων ημερών, στην Ανατολική και νοτιο-ανατολική Κρήτη (Δήμοι Σητείας, Ιεράπετρας, Φαιστού και Βιάννου).
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον ενημέρωσε σχετικά.
«Ότι χρειαστεί από Μηχανήματα θα τα καλύψει η περιφέρεια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το δημαρχείο Σητείας όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς για την ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή της Σητείας από την προχθεσινή σφοδρή κακοκαιρία. .
Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, από σήμερα θα μισθωθεί με δαπάνη της Περιφερειας κάθε αναγκαίο ιδιωτικό μηχάνημα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της οδικής σύνδεσης με τα χωριά της περιοχής έτσι ώστε να μη υπάρξει κανένα χωριό αποκλεισμένο στην περιοχή της Σητείας.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως στόχος είναι να κινηθεί η περιφέρεια και ο Δήμος με το αρθρο 32/4412, δηλαδή με τη διαδικασία του επείγοντος στις αναθέσεις των έργων αποκατάστασης.
Ανακοίνωσε επίσης ότι, θα γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και μέσω των δήμων για να υπάρξει αποζημίωση, ενώ από πλευράς της περιφέρειας Κρήτης η αρμόδια επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών βρίσκεται ήδη στα Πιλαλημάτα καθώς και οι αντίστοιχες του Δήμου.
«Παράλληλα θα καταθέσουμε αίτημα για αναστολή των Ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, όπως κάναμε και για τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Επίσης, πρέπει να δούμε πως θα καταγράψουμε το ύψος των ζημιών και στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε από το υπουργείο άμεσα μία χρηματοδότηση για την προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Συμφωνήθηκε να μισθώσει η περιφέρεια Κρήτης και ιδιωτικά μηχανήματα για να αποκαταστήσουμε τις υεράστιες ζημιές που έχει υποστεί το αγροτικό κυρίως δίκτυο. Θα φτιάξουμε τα τεχνικά δελτία που ποσοτικοποιούν τις υπόλοιπες ζημιές που έχουμε υποστεί σε όλα τα δίκτυα και θα τα στείλουμε στην περιφέρεια για να χρηματοδοτηθούν όλες οι αποκαταστάσεις των ζημιών», μας είπε ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης..
Μετά τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σητείας ο περιφερειάρχης Κρήτης επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στα Πιλαλήματα , τη Λαγκάδα και τον Μακρύ Γιαλό όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη , αντιδημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας και τοπικούς φορείς.
«Ζητούμε από την περιφέρεια εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε βασικές υποδομές του Δήμου μας, και επίσης ζητούμε από τον κρατικό μηχανισμό να αποζημιώσει τους δημότες μας που έχασαν την περιουσία τους κυρίως στον αγροτικό τομέα, αλλά και τις οικοσκευές τους», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.
Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μαν. Θραψανιώτης περιόδευσε στις λαβωμένες από την πλημμύρα περιοχές του Ν.Λασιθίου, μιλώντας με πλημμυρόπληκτους πολίτες και τις Δημοτικές Αρχές Ιεράπετρας και Σητείας.
«Με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης των Δημοτικών Αρχών και της κυβέρνησης θα δρομολογηθούν άμεσα οι αποκαταστάσεις όλων των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές της περιοχής. Ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία και ότι έγινε στα Χανιά θα γίνει και εδώ. Οι ζημιές στις θερμοκληπιακές καλλιέργειες για μια ακόμη φορά δείχνουν ότι από τώρα και μετά όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ τον κανονισμό του οποίου τώρα διορθώνουμε, καθώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να μας προκλαέσει ξανά τέτοιες καταστροφές», μας είπε ο κ Μανόλης Θραψανιώτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕΙ
Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Επισκέφθηκα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και του ζήτησα να κινητοποιήσει άμεσα όλο τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αποδεσμευτούν και να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι στους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Η κήρυξη της περιοχής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληγές που άφησε η θεομηνία.
Tέλος ενημέρωσα τον Υπουργό ότι οι καταστροφές που υπέστησαν οι Δήμοι έχουν παραλύσει όλη την περιοχή. Ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί καταστροφικές ζημίες ενώ η στήριξη και η βοήθεια προς τους κατοίκους πρέπει να είναι άμεση και χωρίς καθυστερήσεις.»
Παράλληλα με ερώτηση του, προς τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών αντίστοιχα, ογραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό και Ανάληψη.
Ανακοίνωση καταγγελία εξέδωσε από τη Σητεία η Λαϊκή Συσπείρωση.
«Καταγγελουμε τη Δημοτική Αρχή και τον πρόεδρο του Δημ. Συμβ. Σητείας για το ότι δεν κάλεσαν και μάλιστα δεν ειδοποίησαν καν τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη σύσκεψη φορέων και κατοίκων που επλήγησαν, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σητείας. Παρόντες, όμως, ήταν ο Περιφέρειαρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, οι 4 υποψήφιοι Δήμαρχοι Σητείας, ο νυν Δήμαρχος Θ. Πατεράκης και οι Γ. Ζερβάκης, Ν. Καραμανωλάκης, Ν. Κουρουπάκης και εκπρόσωποι φορέων.
-Γιατί δεν καλέστηκαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σητεία, Συμεωνίδης Σίμος, υποψήφιος δήμαρχος και Καράμπελα Σταυρούλα, νυν δημοτική σύμβουλος και υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος;
-Γιατί όταν καλέσαμε στις 9.30 το πρωί τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ.Δρακάκη, να τον ρωτήσουμε αν θα γίνει τέτοια σύσκεψη, μας απάντησε ότι θα γίνει αποκλειστικά και μόνο συνάντηση του περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο και περιοδεία στις πληγείσες περιοχές;» αναφέρει στην καταγγελία της μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία προτείνει:
1. Κήρυξη του Δήμου και των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2. Άμεση και στο σύνολό τους καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).
3. Άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου και του ΒΟΑΚ και ασφαλής σύνδεση με όλα τα χωριά. Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και των τηλεπικοινωνιών των πληγέντων περιοχών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τη στέγαση, τη σίτιση και την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Εξασφάλιση στέγασης και ενίσχυσης πλημμυροπαθών, για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση της οικίας τους.
4. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
5. Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με ευθύνη του κράτους, για να μην επαναληφθούν τα ίδια.