Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΑΣΑΝΕ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΤΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ο κλάδος του καφέ και της εστίασης στην Ιεράπετρα είδε τους τζίρους του να μεγαλώνουν  από τις αρχές του Ιουλίου μέχρι και  τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς τις τελευταίες μέρες η κίνηση στην Ιεράπετρα, λόγω  των επισκεπτών και των εκθετών της αγροτικής έκθεσης θύμισε και λόγω θερμοκρασίας… τον Δεκαπενταύγουστο.

Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι τελευταίοι 2,5 μήνες , δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις απώλειες των δύο λοκντάουν , πέρυσι κι εφέτος , όπου οι επιχειρήσεις του καφέ και της εστίασης έμειναν κλειστές 8,5 ολόκληρους μήνες ,καθώς  στη συνέχεια και για αρκετό καιρό,  ενώ ήταν ανοιχτές,  υπολειτουργούσαν.

«Πράγματι από τις αρχές του Ιούλη , περίοδο που άρχιζαν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας να έχουν καλές πληρότητες και οι  Έλληνες επισκέπτες , κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη,  να  μας επιλέγουν για τις τριήμερες αποδράσεις τους, είδαμε τα μαγαζιά του καφέ και της εστίασης στην πόλη της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού,  αλλά και στα χωριά της ενδοχώρας, να γεμίζουν με κόσμο και οι επιχειρηματίες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους,   για τη βελτίωση των τζίρων τους.

Γνωρίζω από συζητήσεις με συναδέλφους μου,  ότι τα έσοδα αυτών των τριών τελευταίων μηνών της τουριστικής περιόδου, δεν μπορούν να καλύψουν  τις ζημιές που έχουν συσσωρεύσει  όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου που έμειναν κλειστές για 8,5 ολόκληρους μήνες λόγω καραντίνας και στη συνέχεια λόγω του ότι αναγκάστηκαν να υπολειτουργούν  για αρκετό καιρό.

Ενώ  ξέρουμε ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί και θα έχουμε ξένους επισκέπτες μέχρι  τα μέσα του Νοέμβρη , υπάρχει έντονος προβληματισμός  στον κλάδο μας, για το θέμα της τήρησης των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση , αναφορικά με τον έλεγχο που πρέπει να κάνουμε, ώστε να εξυπηρετούμε μόνο εμβολιασμένους η νοσήσαντες στους κλειστούς χώρους,  όπου θα περιοριστούμε σιγά-σιγά όταν πέσει η θερμοκρασία τις επόμενες εβδομάδες», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ-εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Την ίδια ώρα ο κλάδος του καφέ και της εστίασης βρίσκεται μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις του ρεύματος και στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα μαγαζιά.

«Μοιραία ο κλάδος μας οδηγείται κι εκείνος σε ανατιμήσεις  στα προσφερόμενα είδη στα καφέ και τις ταβέρνες. Οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος λειτουργείας των επιχειρήσεων μας. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε  ένα μικρό  ποσοστό από τις ανατιμήσεις που έρχονται αλλά το υπόλοιπο θα  περάσει στους τιμοκαταλόγους μας   και εν τέλει στους καταναλωτές- πελάτες μας», προσθέτει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης.

«Το Σωματείο μας και η estiasigreece,  βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών,  από το οποίο ζητάμε την σαφή στήριξη του κλάδου μας και την οικονομική του ενίσχυση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν.

Είμαστε εκείνος ο κλάδος που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στον περιορισμό της πανδημίας με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον καθένα μας ξεχωριστά . Η κυβέρνηση το γνωρίζει και περιμένουμε να μας δείξει έμπρακτα , ότι έχει τη διάθεση να μας στηρίξει οικονομικά για να μην κλείσουμε λόγω χρεών τα μαγαζιά μας», καταλήγει ο κ Μανόλης Μιχελαράκης , πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας.

Για τα καταστήματα καφέ και εστίασης της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» που θα  απασχολήσει τους επαγγελματίες τους ερχόμενους μήνες. Αφορά στην απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να κατεδαφιστούν όλες οι  παράνομες πέργκολες και οι κατασκευές όπου έχουν αναπτύξει τα τραπεζοκαθίσματα τους, ώστε στη συνέχεια να φτιαχτούν από την αρχή νόμιμα, λειτουργικά  και ομοιόμορφα,  αφήνοντας όπου απαιτείται  ελεύθερο χώρο και σύμφωνα με τη σχετική  μελέτη που εκπονείται από μελετητικό γραφείο του Ηρακλείου.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων – μαϊμού της Ευρώπης

admin

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Εγγραφές σχ. έτος 2022-23

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΝΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ
ΕΡΓΩΝ

admin

Leave a Comment