Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΘΕΡΜΟΚΉΠΙΟ ΣΤΑ ΦΕΡΜΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών, από τον καύσωνα της προηγουμενης εβδομάδας, στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς Βόρειους ανέμους του Σαββατοκύριακου, δημιούργησε εκτός των άλλων και πολλούς ανεμοστροβιλους στα Νότια παραλια της Ιεραπετρας.

Ένας από τους ανεμοστροβιλους, που δημιουργήθηκαν, πέρασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πάνω από θερμοκήπιο του 38χρονου παραγωγού κηπευτικών Μανόλη Σαρικλακη, στα Φερμα Αγίου Ιωάννου, και ξήλωσε μεγάλο τμήμα των παγιων εγκαταστάσεων του, καταστρέφοντας την καλλιέργεια  της ντομάτας  του που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής και ειδικά τώρα που έχει αρχίσει και ανακαμπτει  η τιμή παραγωγού,  πλησιάζοντας κοντά στο ένα ευρώ το κιλό.
Με τον πρόεδρο της Δημοτικής επιτροπής Αγροτικών θεμάτων  Νεκτάριο Παπαδάκη και την πρώην πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννη και πρόεδρο της ΚΟΙΝΩ. ΠΟΛΙΤΙ. Α Δήμου Ιεράπετρας Μαρία Σακαδακη, βρεθήκαμε στο κατεστραμενο από τον ανεμοστροβιλο θερμοκήπιο του 38χρονου αγρότη Μανόλη Σαρικλακη.
“Γύρω στις 4.00 το απόγευμα του Σαββάτου με ειδοποίησαν οι περιοικοι, ότι, το θερμοκήπιο μου καταστραφηκε από ανεμοστροβιλο, ενώ την ώρα εκείνη, βρισκόμουν ευτυχώς σε άλλο σημειο της περιοχής. Αν ήμουν μέσα στο θερμοκήπιο αυτό, μπορεί να με σκότωναν τα σίδερα της οροφής που πετουσαν προς κάθε κατεύθυνση.
Έτρεξα αμέσως και είδα ότι ένα μεγάλο τμήμα του θερμοκηπίου μου, είχε υποστεί ανυπολογιστη ζημια, με  μεγάλα κομμάτια της στιβαρής σιδερένιας κατασκευής, να έχουν εκσφενδονιστει σε διάφορα σημεία. Ο δυνατός αέρας μέσα σε λίγες ώρες, κατέστρεψε το φυτικό κεφάλαιο και την ηρτημένη παραγωγή ντομάτας που πλέον δεν είναι εμπορευσιμη.
Ευτυχώς είμαι από τους λίγους που έχουν ασφαλιστει  στον ΕΛΓΑ και ζητώ από τους εκτιμητες γεωπόνους του ασφαλιστικού μου φορέα, να έρθουν άμεσα να κάνουν την εκτίμηση της ζημιάς που έχω υποστεί στις πάγιες εγκαταστάσεις και στην ηρτημενη μου παραγωγή για να δρομολογηθεί ταχύτατα η αποζημίωση μου, προκειμένου να μπορέσω να καλλιεργησω ξανά το Φθινόπωρο”, μας είπε ο 38χρονος Μανόλης Σαρικλακης.
Μετά από όλα όσα έχουν αντιμετωπίσει φέτος οι παραγωγοί της Ιεραπετρας από τις χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης του κορονοϊού, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις θεομηνιες.
“Μέσα σε όλα όσα έχουμε αντιμετωπίσει φέτος, οι αγρότες της Ιεραπετρας, έχουν να ξεπεράσουν και το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους ανεμοστροβιλους που αφήνουν πάντα πολλές ζημιές πίσω τους.
Ευτυχώς στην περίπτωση των Φερμων, ο συνάδελφος αγρότης που έπαθε τη μαγαλυτερη ζημιά στο θερμοκήπιο του, είναι ασφαλισμένος.
Τη Δευτέρα θα ζητήσουμε από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ να κάνει τη σχετική αναγγελία δήλωσης της ζημιάς από τον ανεμοστροβιλο και μετά θα περιμένουμε να έρθει ο γεωπόνος εκτιμητή, για να κάνει την απαραίτητη εκτίμηση της ζημιάς. Περιμένουμε ο ΕΛΓΑ να σταθεί στο ύψος του, και  να αποζημιώσει σε  σύντομο χρόνο τον παραγωγό που καταστραφηκε, για να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές του και να παραμείνει να καλλιεργει την περιουσία του.
Αν ο ΕΛΓΑ δείξει, ότι είναι ένας αξιόπιστος ασφαλιστικός φορέας, ισως
να καταφέρει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των παραγωγών υπό καληψη, που μέχρι τώρα παίρνουν απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ”,μας είπε ο κ Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας.
” Το απόγευμα του Σαββάτου βρισκόμουν πάνω στον Άγιο Ιωάννη και έβλεπα από μακριά τον ανεμοστροβιλο να σηκώνει διαφορά αντικείμενα και κομμάτια πλαστικου στον αέρα. Κατάλαβα ότι είχε καταστρέψει κάποιο θερμοκήπιο. Όταν κατέβηκα στα Φερμα για να δω τι είχε συμβεί, διαπίστωσα ότι ο ανεμοστροβιλος είχε καταστρέψει το θερμοκήπιο του συγχωριανους μας Μανόλη Σαρικλακη, ενώ ο ίδιος  είχε ακόμη μεγάλο όγκο ωριμης ντομάτας πάνω στα φυτά του.
Ευτυχώς που ήταν ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ, γιατί από εκεί μόνο ελπίζει τώρα, να πάρει την αποζημίωση που δικαιούται, για να ξανά φτιάξει ότι έχασε και να συνεχίσει να καλλιεργει κηπευτικά για να ζήσει την οικογένεια του”, συμπλήρωσε η κ Μαρία Σακκαδακη.

Related posts

Πρόσθετη μόχλευση μέχρι 48.000 ευρώ σε Νέους Αγρότες με ειδική τραπεζική μέριμνα Βρυξελλών

admin

Αίτημα για ανάληψη υπηρεσίας με ηλεκτρονικό τρόπο στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

admin

ΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

admin

Leave a Comment