Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑ∆Ε που αποφάσισε το Υπουργεί Οικονομικών να εισαγάγει στη ζωή των αγροτών και των επιχειρήσεων αποτελούν ένα πολύ σηµαντικό βήµα ψηφιακού µετασχηµατισµού της Φορολογικής ∆ιοίκησης και της σχέσης της με τον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι  επιχειρήσεις, στους οποίους παρέχεται μια νέα  πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρµα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα  μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αυτοµατοποίηση της συµπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήµερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προµηθευτών .

Μαζί µε τη µείωση  κόστους λειτουργίας  των λογιστιρίων  των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑ∆Ε ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιµολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Εδραιώνουν παράλληλα  την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής ∆ιοίκησης µε τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως µηχανισµός οικειοθελούς συµµόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που πιθανόν να  δικαιούνται.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι εφαρµογή της ΑΑ∆Ε. Μπορεί το Υπουργείο Οικονοµικών να έχει άµεση σχέση µε τα  φορολογικά έσοδα, δεν έχει όµως καµία γνώση για  τον τρόπο λειτουργίας των my data

Θα βοηθούσε τους αγρότες και τους επιχειρηματίες αν κάποιος κρατικός λειτουργός τους εξηγούσε  τους λόγους της εµµονής τους για την εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, την ώρα που όσοι μιλούν δημόσια υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς βέβαια πως µε την εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όλες  απολύτως οι πωλήσεις θα τιµολογούνται. Όλοι δε γνωρίζουν πως  αυτός που  πουλούσε «µαύρα» πριν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα.

 Το Υπουργείο Οικονομικών  και η  ΑΑ∆Ε θα βοηθούσαν τους φορολογούμενους πολίτες αν είχαν φροντίσει νωρίτερα  να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες  για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τον τρόπο εφαρµογής τους, τις υποχρεώσεις που έχουν και  τα πρόστιµα που απορρέουν από τη µη ορθή εφαρµογή τους.

Τα Επιμελητήρια δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά και εκείνα δεν έχουν ενημερώσει όπως θα έπρεπε τους παραγωγικούς φορείς.

Θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει  όλους τους αγρότες που τηρούν βιβλία, ότι η διαδικασία των my data έχει σηµαντικό κόστος (Η/Υ, εµπορικό πρόγραµµα κλπ). Η εφαρµογή «timologio», δεν είναι εύκολα  εφαρµόσιµη ούτε από αυτόν που τη σκέφτηκε, πόσο µάλλον από τους λογιστές-φοροτεχνικούς , τους επιχειρηµατίες και τους αγρότες.

       ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

         ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Νομού Λασιθίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης προς τους  παραγωγικούς φορείς της Ιεράπετρας σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση – ηλεκτρονικά βιβλία και την υποχρέωση εφαρμογής τους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους από την αρχή του νέου έτους.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τους Συλλόγους Εστίασης Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού, Εμπορικό Σύλλογο, Αγροτική Επιτροπή Δήμου Ιεράπετρας και Ο.Ε.Φ.Ε.

Αναφορικά με τον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων, επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που προκύπτουν με τα έως τώρα δεδομένα. Σημαντική παράμετρος είναι το έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και το υψηλό κόστος εξοπλισμού που απαιτείται για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Ως συμπέρασμα της σύσκεψης κρίνεται απαραίτητη η παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και όχι η υποχρεωτικότητα του από την 1/1/2022 για όλα τα επαγγέλματα όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η παράταση αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από το σύνολο του εμπορικού και αγροτικού κόσμου ώστε να αποφευχθεί η επιβολή σημαντικών προστίμων σε πληθώρα περιπτώσεων που θα οφείλονται στην  ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ορθά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να αποκτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις κατάλληλες γνώσεις έγκαιρα. Σίγουρα, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το σύνολο της κοινωνίας μας στους επόμενους μήνες.

                                                     ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

admin

ΣΤΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου για τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλους νομούς της Κρήτης

admin

Leave a Comment