Καθορίζεται το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου της ΕΕ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάνω στην πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τις πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ολομέλεια για έγκριση, με στόχο να πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι προτάθηκε από το Συμβουλίου της ΕΕ η σχετική Οδηγία να επεκτείνεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όχι μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, κάτι που θεωρούν θετικό οι κύκλοι της αγοράς. Επίσης θα περιλαμβάνει όλα τα γεωργικά προϊόντα πέραν των τροφίμων.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή (επί υπουργίας Αποστόλου), θα πρέπει να τροποποιηθεί, αφού αφορούσε μόνο τα νωπά τρόφιμα και περιλάμβανε τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ παραγωγού και πρώτου προμηθευτή.
Επίσης, στο κείμενο που συμφώνησαν οι Ευρωβουλευτές, περιλαμβάνεται και η «ρήτρα» ότι θα μπουν σε «μαύρη λίστα»:
- αν καθυστερήσουν τις πληρωμές στους προμηθευτές για πάνω από 30 ημέρες στα νωπά τρόφιμα και για πάνω από 60 ημέρες στα υπόλοιπα προϊόντα που δεν αλλοιώνονται (υπολογιζόμενα από την τελευταία ημέρα του μηνός παραλαβής του τιμολογίου ή της συμφωνηθείσας ημέρας παράδοσης)
- αν προχωρήσουν σε μονομερή ακύρωση παραγγελίας ευπαθών προϊόντων μικρότερη από 60 ημέρες από την ημερομηνία της συμφωνημένης παράδοσης (η Επιτροπή δεν πρότεινε σαφή προθεσμία).
Βέβαια δεν αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος τις «ποινές» που θα υπάρξουν για όσους μπουν σε αυτή την «μαύρη λίστα». Επίσης αναφέρει ότι δεν θα επιτρέπεται η πώληση των αγροτικών προϊόντων σε τιμές κάτω από το κόστος, εκτός εάν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, κάτι που ανοίγει «παράθυρο» να μην εφαρμοστεί η Οδηγία.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ακόμη ότι πρέπει να απαγορευθούν και οι ακόλουθες πρακτικές:
- ο αγοραστής να αρνείται να υπογράψει γραπτή σύμβαση με τον προμηθευτή,
- ο αγοραστής να μοιράζεται εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας.
Για να εγκριθεί η προτεινόμενη νομοθετική πράξη, απαιτούνται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.