Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

Μετά την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή των Ελλήνων, για το διαχωρισμό των Καλλικρατικών δήμων Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και  Βελβεντού, το θέμα της επανίδρυσης του διχοτομημένου πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού,  αναθερμάνθηκε από  ομάδα κατοίκων της περιοχής.

Αυτή η ομάδα των κατοίκων  του Μακρύ Γιαλού, που από το 2011 ζητά την αυτονομία και την επανασύσταση του πρώην Δήμου  και την παραμονή του ως είχε πριν το 2011, κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη,  σε μια  σχετική συζήτηση , στην οποία ωστόσο δεν είχαν προσκληθεί οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας.

      Στη  συνάντηση που είχε  μοναδικό θέμα την επανασύσταση του Δήμου Μακρύ Γιαλού, παραβρέθηκαν η Μαρία Καφετζάκη και ο Μπάμπης Δραγασάκης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

      Μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Μπάμπη Παπαδάκη, που είχε πάρει την πρωτοβουλία και εκπροσωπούσε την ομάδα των ενδιαφερόμενων κατοίκων, ο βουλευτής Λασιθίου  Μανόλης Θραψανιώτης, ενημέρωσε για την τροπολογία με την οποία διαχωρίστηκαν οι  δήμοι στη Λέσβο, Σάμο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και  Βελβεντό. Αναφέρθηκε  στην επιτροπή η  οποία  συστάθηκε και  θα εξετάσει όλες  τις αιτιολογημένες προτάσεις  που θα υποβληθούν καθώς και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 ΑΛΛΟΙ 48 ΔΗΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ

Ο  βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης σε σχετική ερώτηση  που του τέθηκε, στη συνάντηση αυτή,  είπε ότι,  από την ημέρα που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία του διαχωρισμού των 5 Καλλικρατικών Δήμων, που παρουσίαζαν προβλήματα δυσλειτουργίας, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, να διαχωριστούν,  άλλοι 48 Δήμοι σε όλη τη χώρα.

   Ο Μανόλης Θραψανιώτης  τόνισε ότι «ανάμεσα στις προϋποθέσεις, για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία,   είναι και η υποβολή  αιτήματος από  την  τοπική κοινωνία».

 Στη συζήτηση που ακολούθησε  πήραν τον λόγο αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα  τους  και ο αντιδήμαρχος Σητείας   Νίκος  Λαντζανάκης, που πήγε στη συνάντηση αυτή απρόσκλητος, και εξέφρασαν την επιθυμία για την  επανασύσταση  του  Δήμου  Μακρύ Γιαλού, ενώ αναφέρθηκαν στην  παραδοξότητα, κάτοικοι να βρίσκονται στον ίδιο  πολεοδομικό ιστό, η κατοικία τους να υπάγεται σε άλλο Δήμο και σε άλλο η επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς επίσης υπηρεσίες και αρμοδιότητες, άλλες να υπάγονται στον ένα Δήμο και άλλες στον άλλο Δήμο.

Στο τέλος της σύσκεψης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί  επιτροπή η οποία θα συντάξει την πρόταση και θα προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ευχαρίστησε την ομάδα των κατοίκων για την πρόσκληση,  και τόνισε την στήριξη του  στην προσπάθεια  τους, «σε ένα δίκαιο αίτημα, αφού αποτελεί πρωτοτυπία  αλλά και παραλογισμό, ένας οικισμός στην περίπτωση μας ο Μακρύ Γιαλός, να διχοτομείται ενώ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και με καλύτερα αποτελέσματα, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους».

Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση υπόσχεται ότι  θα συσταθεί ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, που σε ορίζοντα διετίας θα εξετάσει παρόμοια αιτήματα από όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης για τις προθέσεις του,  μας απάντησε ότι, «όπως ακούσαμε τις  4 τοπικές κοινότητες και τις ενσωματώσαμε  το 2011 στο Δήμο Σητείας , γιατί αυτό μας ζήτησε η πλειοψηφία των κατοίκων και τα τοπικά συμβούλια τους, το ίδιο θα κάνουμε και μετά τις Δημοτικές εκλογές του Μάη , αν οι τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού αποφασίσουν την επανασύσταση του πρώην Δήμου. Είμαστε διατεθιμένοι μετά τις εκλογές να στηρίξουμε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών γιατί αυτό προστάζει ο σεβασμός στη Δημοκρατία», κατέληξε ο δήμαρχος Σητείας.

Ενοχλημένος για την απουσία εκπροσώπου του Δήμου Ιεράπετρας, αφού δεν προσκλήθηκε κανείς ούτε καν ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης, μίλησε στη «Νέα Κρήτη» , ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, Μανόλης Βρυγιωνάκης.

«Η συνάντηση αυτή στην οποία και εμείς  έπρεπε να είχαμε δικαίωμα να συμμετέχουμε, διακρίθηκε από την οργανωτική προχειρότητα  της . Έγινε σε μια καφετέρια και όχι στο Δημοτικό κατάστημα του Μακρύ Γιαλού, με απόντες τους δημάρχους Σητείας και Ιεράπετρας.

Είχε χαρακτήρα  μόνο προεκλογικό και όχι ουσιαστικό, καθώς δεν ξεκαθάρισε ο κ. Θραψανιώτης, τι προβλέπει ο Κλεισθένης 1 και ο Κλεισθένης 2, όπου γίνεται λόγος για μεγαλύτερα σχήματα και συνενώσεις των ήδη διαμορφωμένων μεγάλων Καλλικρατικών Δήμων», κατέληξε ο  Μανόλης Βρυγιωνάκης.

 Ούτε από το Δήμο Σητείας , αλλά και ούτε από το Δήμο Ιεράπετρας, έχουν αντίρρηση, σύμφωνα με πληροφορίες ,  το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού , να τεθεί για συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις των  δυο Δημοτικών Συμβουλίων.

Related posts

Προώθηση έξυπνων τεχνολογιών και σχετικών πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων

admin

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

admin

Νέα Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με στόχο την ψηφιακή τους αναβάθμιση

admin

Leave a Comment