Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 Ανοικτή επιστολή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, προς τους πολίτες της Κρήτης.

Αγαπητές συμπολίτισσες

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στα χρόνια που έρχονται μπροστά μας θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε ένα δημιουργικό ιστορικό κύκλο, αφήνοντας πίσω τις πολύπλευρες κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα και την Κρήτη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.  Βάλαμε το νησί σε μια πορεία μετασχηματισμού. Έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία. 

Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις.

Ως Περιφέρεια, στηριζόμενοι στον ορθολογικό μας σχεδιασμό, προετοιμασμένοι και κυρίως ενωμένοι, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμοί, χαρακτηρίζουν την Κρήτη, ως μια περιφέρεια πρότυπο. Ως έναν αυτοδιοικητικό φορέα που αποτελεί αναπτυξιακό υπόδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Με αποδοχή και ευρεία συναίνεση το Περιφερειακό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Κρήτη του 2030.

Οι δρόμοι, επομένως, της κοινής μας πορείας είναι ανοικτοί προς το μέλλον.

Έχουμε στόχους και φέρνουμε αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Και μπορούμε περισσότερα, Αρκεί να μας βοηθήσουν οι συνθήκες και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ενωμένοι.

Οι προηγούμενες γενιές οραματίζονταν και σχεδίαζαν κομβικά έργα για την ανάπτυξη του νησιού. Η προσφορά τους ανεκτίμητη. Η γενιά η δική μας τα διεκδίκησε, τα ωρίμασε και βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησης και αξιοποίησής τους. 

Τα μεγάλα έργα υποδομής – Αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, Ενεργειακή Διασύνδεση- και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις -Καινοτομία, Κοινωνική Προστασία, Πολιτισμός, Περιβάλλον και Εκπαίδευση- που υλοποιούνται παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία αλλάζει ριζικά τις παραμέτρους ανάπτυξης της Κρήτης. Όμως, η ανάπτυξη εκτός από ευκαιρίες προκαλεί και πιέσεις ακόμα και απειλές. Τα κρίσιμα, λοιπόν, ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε είναι: 

Ø  Για το πως η ευημερία των αριθμών θα εκφραστεί σε ευημερία των ανθρώπων.

Ø  Για το πως η οικονομική μεγέθυνση θα μετατραπεί σε ποιοτική ανάπτυξη.

Ø  Για τον τρόπο μέσα από τον οποίο ο επερχόμενος μετασχηματισμός της Κρήτης θα είναι δίκαιος και συμπεριληπτικός.

Η πραγματική ευημερία προέρχεται από την ορθολογική αξιοποίηση των ευκαιριών στο χώρο και στο χρόνο προς όφελος των πολιτών, με την αύξηση των εισοδημάτων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και τη γενικότερη διάχυση των ωφελειών σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. 

Εγγυόμαστε πως όλα τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλες τις γωνιές  του νησιού μας. Θα βελτιώσουν τις ζωές όλων μας. 

Σε αυτό το πεδίο η Περιφέρεια,  επικεντρώνει τις προσπάθειες την τρέχουσα δεκαετία, στο πλαίσιο της προώθησης μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Ø  Προωθούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη στροφή στην κυκλική οικονομία. 

Ø  Στηρίζουμε την αναβάθμιση των παραγωγικών πυλώνων της κρητικής οικονομίας, δημιουργούμε ισχυρές βάσεις για ποιοτική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Ø  Ενθαρρύνουμε την υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα δημιουργώντας μια νέα γενιά οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας με την αξιοποίηση του περιφερειακού ερευνητικού δυναμικού.

Ø  Αναλαμβάνουμε επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του νησιού και αναβαθμίζουμε την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ø  Επιδιώκουμε μια νέα ισορροπία μεταξύ υπαίθρου και αστικού χώρου με οικισμούς ασφαλείς, ανθεκτικούς και βιώσιμους και πόλεις φιλικές στους πολίτες, ζωντανές και ελκυστικές στους επισκέπτες. Διασφαλίζουμε αποτελεσματικές συνδέσεις των οικισμών με τα μεγάλα έργα υποδομής για να διαχυθούν οι επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού.

Ø  Ενισχύουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναβαθμίζουμε τη δημόσια διοίκηση, είμαστε κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους, ενισχύουμε τις διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου.

Όπως και την προηγούμενη περίοδο έτσι και τώρα, κινούμαστε με βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις , οι οποίες συναντιούνται σε κρίσιμα σημεία επαφής: το καλό της Κρήτης, τη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων, την επίτευξη μιας αναπτυξιακής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Πάνω σε στέρεες βάσεις, διατηρώντας το ισχυρό αναπτυξιακό μας αποτύπωμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί. Πορευόμαστε ενωμένοι, έχουμε βρει ένα κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Συγκρητισμού, για πρόοδο με κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.

Παρεμβαίνουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πολλαπλασιάζουμε τη δυναμική των διεκδικήσεών μας.

Γιατί η Κρήτη είναι τόπος και τρόπος να ζεις.

Για την Κρήτη μας και τους ανθρώπους της, συνεχίζουμε.

Σταύρος Φ. Αρναουτάκης

Related posts

Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής: «Περιφέρεια και φορείς της Έρευνας βρίσκουν λύσεις και θα προχωρήσει ο κόμβος Καινοτομίας»

admin

Ισχυρός σεισμός 5,3R ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο

admin

Τιμήθηκε στο Ηράκλειο η ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

admin

Leave a Comment