Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

Να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας ζητούν οι δήμαρχοι Θεοδόσης Καλαντζάκης και Θοδωρής Πατεράκης, μια μέρα μετά τη θεομηνία, ενώ καλούν τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να επισκεφτεί τις πληγείσες  περιοχές το πρωί της Δευτέρας 8 Απριλίου.

Από το πρωί της Κυριακής και με το πρώτο φως της ημέρας ο δήμαρχος  Σητείας Θοδωρής Πατεράκης και Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης  με τους αντιδημάρχους τους και υπηρεσιακούς παράγοντες, συνέχισαν τις περιοδείες τους στις πληγείσες περιοχές , καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής στις υποδομές κυρίως και αντιμετωπίζοντας όπου είναι εφικτό κάποια από τα πιο επείγοντα προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τραγική» , μας είπε  από τον πλημμυροπαθή Μακρύ Γιαλό ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

«Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Το εθνικό, επαρχιακό δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο το Δήμο Σητείας. Έχουμε σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης  και στα δίκτυα της ΔΕΗ.

Παραμένουν αποκομμένα τα Κάτω Περβολάκια από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα δίκτυα ύδρευσης στη Λαγκάδα και στα Πιλαλήματα. Στη Λαγκάδα επιπλέον ένα μεγάλο θερμοκήπιο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου και έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού όλο το παραλιακό μέτωπο έχει υποσκαφεί και έχουν χαθεί τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει πολλά μαγαζιά και τουριστικές επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να ανοίξουν, γιατί έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Επίσης έχουν πλημμυρίσει  στην περιοχή Λιβάδια στην πόλη της Σητείας δυο ξενοδοχεία, σπίτια και καταστήματα , ενώ έγιναν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων και ζώων από την Π.Υ.  την ΕΜΑΚ και τους εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες. . Εκεί ο ποταμός Παντέλης μας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Το δε παραλιακό μέτωπο στον Κουρεμένο και στον Μακρύ Γιαλό έχει γεμίσει καλάμια και σκουπίδια και έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία από τη δύναμη του νερού που έψαχνε να βρεί τη θάλασσα», μας είπε ο δήμαρχος  Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

Εκτός από τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η θεομηνία στα αρδευτικά δίκτυα

«πρόβλημα έχουμε επίσης στην περιοχή της Ζήρου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι αμπελώνες αλλά και σε παρόχθιους ελαιώνες σε όλο το Δήμο Σητείας, όπου έχουν ξεριζωθεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας  Γιώργος Τσιφετάκης.

Αναφορικά με την απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας σε οικοσκευές κλπ, συγκροτήθηκε η σχετική επιτροπή από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών που θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για  οικονομική αποζημίωση στο Δήμο Σητείας.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, υπέβαλε με επιστολή του  και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας,  Θεοδόσης Καλαντζάκης στον Περιφερειάρχη Κρήτης,  Σταύρο Αρναουτάκη.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει:

«…Έχοντας υπόψη μας το παραπάνω σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και επειδή ο Δήμος Ιεράπετρας έχει πληγεί (στις 6-4-2019) από πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων όσο και σε υποδομές του Δήμου σε όλη την έκταση του Δήμου, αιτούμεθα να κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών δεν είμαστε σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε οικίες , ξενοδοχειακές μονάδες, κτιριακές υποδομές διαφόρων χρήσεων ιδιωτικές και Δημοτικές, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε κοινοχρήστους χώρους, σε δίκτυα ύδρευσης- άρδευσης ,εκτεταμένες κατολισθήσεις στο κύριο και αγροτικό δίκτυο κλπ.»

Ο Δήμαρχος μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας κα. Μαρία Ρουμελιωτάκη, τους αντιδημάρχους κ. Πέτρο Μαστοράκη και κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων παρακολουθούν στενά την κατάσταση από την πρώτη στιγμή επεμβαίνοντας όπου είναι εφικτό.

Ο κ. Καλαντζάκης τονίζει:

«Αιτούμαστε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε  οι τεράστιες καταστροφές να εκτιμηθούν και να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον, ζητάμε από τον κ. Αρναουτάκη να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις πληγείσες περιοχές ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών και να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά μας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με τα συνεργεία του Δήμου και σε συνεργασία με την περιφέρεια, την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις έκτακτες, δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν.»

Τα μεγαλύτερα προβλήματα  στις υποδομές εντοπίζονται στο  δυτικό τμήμα του Μακρύ Γιαλού και στα  χωριά της ίδιας περιοχής που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ιεράπετρας, αλλά και στα δυτικά χωριά του Δήμου, όπου μια τεράστια κατολίσθηση ενός λόφου στην Αγία Παρασκευή, έχει αποκόψει από τις Μάλλες τον Χριστό, το Μεταξοχώρι και το Σελάκανο, ενώ παραμένει αδιάβατος λόγω νερού και ο  επαρχιακός από το Χριστό προς Μύθους και Μύρτο. Τα συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας επιχειρούσαν την Κυριακή να ανοίξουν το δρόμο από τον Πλάτανο προς το Σελάκανο για να απεγκλωβιστούν όσοι είχαν παραμείνει εκεί αποκλεισμένοι το Σαββατοκύριακο. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση και στην ηλεκτροδότηση.

Κλειστός παραμένει και ο παραλιακός  του Μύρτου προς Τέρτσα μετά το Βάτο.

Τεράστια είναι η ζημιά που έχει υποστεί η παλιά  μνημειακή γέφυρα του Μύρτου που ανήκει στην περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας Μουρνιών και θα χρειαστεί άμεση αποκατάσταση, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι εργασίες καθαρισμού και επιδιόρθωσης του οδοστρώματος στο επαρχιακό δημοτικό και αγροτικό δίκτυο ολόκληρου του Δήμου Ιεράπετρας.

Related posts

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας σήμερα 28-08-2020.

admin

Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού & Κλιματική Αλλαγή

admin

Νεκρός 30χρονος ναυτικός από την έκρηξη στο μηχανοστάσιο του πλοίου Blue Horizon

admin

Leave a Comment