Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ:«ΝΕΚΡΩΣΕ» Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΘΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Έρημη πόλη θύμιζε από το πρωί της Τρίτης η Ιεράπετρα, καθώς το 95% των καταστημάτων καφέ και εστίασης συμμετείχαν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχε αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΣΕ)

Στο πλευρό των επιχειρηματιών του κλάδου στην Ιεράπετρα βρέθηκαν όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών στήριξε την απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων για τρείς ώρες  από τις 9:00- 12:00 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση πεθαίνει…Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Ενώσαμε σήμερα  τις δυνάμεις μας και κλείσαμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα.  Στην Ιεράπετρα οι συνάδελφοι μας συμμετείχαν στην απεργία σε ποσοστό 95% ενώ τα εμπορικά και τα επαγγελματοβιοτεχνικά  καταστήματα συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας  κατά 90%  , κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους για ένα τρίωρο.  Το μεσημέρι στις 12:00 επιδόθηκε  το σχετικό ψήφισμα  μας στον  Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου , από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας.  Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοι μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:

1. Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

2. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

3. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

4. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

6. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

7. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

8. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

9. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

                 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στο μεταξύ ,  έπειτα από πολλές καταγγελίες επιχειρηματιών του κλάδου καφέ και εστίασης,  δόθηκαν μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

«Γνωστοποιούμε στους συναδέλφους καταστηματάρχες και οποιονδήποτε συνάδελφο επιχειρηματία που χρησιμοποιεί μουσική να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους αντιπροσώπους των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

1. Οι εισπρακτικές εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου για το είδος της μουσικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης παρά μόνο όταν ενεργούν, με σύμπραξη της δημόσιας αρχής ή κατά τη διαδικασία του άρθρου 64 του νόμου 2121/1993, τους αναγκαίους ελέγχους.

2. Μας καταγγέλθηκε ότι οι εισπράκτορες της Ε.Υ.Ε.Δ. χρησιμοποιούν κάρτα του υπουργείου πολιτισμού και παρουσιάζονται ως υπάλληλοι. Τονίζουμε : Δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου απλά  τους έχει ανατεθεί έργο είσπραξης.

3. Το έργο ελέγχου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βάσει του άρθρου 65 παρ. 4 του Νόμου 2121/1993 αναφέρει: «ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται, στις θεμελιώδεις διατάξεις του αρθρ.1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, δια της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα
δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες» (ΣτΕ 1934/1998 ΟΛΟΜ, 1975/2012 ΟΛΟΜ).
Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι: Άμεσες ή έμμεσες απειλές για έλεγχο – εκφοβισμοί και εντατικές ενοχλήσεις απαγορεύονται αυστηρότατα και τιμωρούνται με το άρθρο 175 του ποινικού κώδικα.

Προσοχή : Εάν οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος, που εισπράττει για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα σας δηλώνει ότι αν δεν πληρώσεις θα τα βεβαιώσει στην εφορία, επικοινωνήστε αμέσως με τον δικηγόρο σας ή να το καταγγείλετε στην Αστυνομία. Είναι καθαρά εκφοβισμός και πίεση. Γνωστό σε όλους είναι ότι, Δημόσιο ή Ιδιωτικό χρέος είναι δυνατόν να βεβαιωθεί στην εφορία μόνο μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις».

                                                                               ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

1η ΜΑΗ, 24ώρη Πανελλαδική Απεργία από τις 00:01 έως τις 24:00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

admin

Αυτά είναι τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό – Αναλυτικά η λίστα

admin

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου Ηρακλείου για τυχόν προβλήματα από τον σεισμό.

admin

Leave a Comment