Κάθε μέρα που περνά, οι ανάγκες απασχόλησης εξειδικευμένων η ανειδίκευτων εργατών γής, αυξάνονται στην Ιεράπετρα, καθώς μπαίνουν στο στάδιο της συγκομιδής οι 17.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών , ενώ σε 20 μέρες , θα ξεκινήσει το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές.
Μέχρι σήμερα, τα εργατικά χέρια που είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη Ιεράπετρα, φαίνεται ότι δεν επαρκούν, αναμένεται όμως σε λίγες μέρες, είτε να επιστρέψουν οι οικονομικοί μετανάστες που είχαν γυρίσει στην πατρίδα τους για τη θερινή περίοδο, η είχαν μετακομίσει προσωρινά σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, για εποχική εργασία. Το κλείσιμο των ξενοδοχείων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, θα ελευθερώσει και έναν επιπλέον αριθμό ντόπιων και ξένων που εργάζονται εποχικά, είτε στον τουρισμό το καλοκαίρι είτε στην αγροτική παραγωγή και τη συσκευασία το χειμώνα, έχοντας 12 μήνες δουλειά το χρόνο.
Οι αγρότες-επιχειρηματίες της Ιεράπετρας, ζητούν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γής, ντόπιους η ξένους, με άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να τους πληρώνουν και να τους ασφαλίζουν με το εργόσημο, κρατώντας σε ανεκτά επίπεδα το εργατικό κόστος.
«Όσοι αγρότες και αλιείς, απασχολήσουν προσωπικό που αποτελείται απο μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, υποχρεούνται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και να υποβάλλουν μηνιαία περιοδική δήλωση στον ΕΦΚΑ. Δεν απαιτείται η υποβολή πίνακα προσωπικού για τους μετακλητούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της καταγραφής όλων των στοιχείων του εργαζομένου στο ημερήσιο δελτίο.
Η μοναδική εξαίρεση είναι ότι, δεν απαιτείται πίνακας προσωπικού. Κατά τα άλλα για τους μετακλητούς εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στο σύνολο της. Δηλαδή μηνιαία ΑΠΔ, πληρωμή μισθοδοσίας μέσω Τράπεζας, δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, άδεια και επίδομα αδείας. Οι εισφορές για το έτος 2018 είναι 5,89% για τον εργαζόμενο και 18,22% για τον εργοδότη επι μεικτού κατώτερου μισθού 586,20 . Στοιχίζει το μήνα περίπου 142,00 ευρώ για τον ελάχιστο μισθό , ενώ αν ο μετακλητός εργάτης γης πληρωνόταν με εργόσημο θα ήταν 58,60 ευρώ για τον εργοδότη», μας λέει μεταξύ άλλων ο φοροτεχνικός, οικονομολόγος και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Γουλιδάκης.
Για το Νομό Λασιθίου έχουν εγκριθεί 750 θέσεις μετακλητών εργατών γής , τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν οι επιχειρηματίες αγρότες, είτε από τρίτες χώρες εκτός Ευπωπαϊκής Κοινότητας, είτε να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν, περνώντας μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική πολυδάπανη και ψυχοφθόρα διαδικασία, άτομα, όπως για παράδειγμα υπήκοοι Πακιστάν, που διαμένουν παράνομα χωρίς νομομοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας.
«Πιστεύω ότι τελικά με εκείνους τους εργάτες γής, που σιγά-σιγά επιστρέφουν για δουλειά στον τόπο μας, θα τα καταφέρουμε και φέτος να βγάλουμε την καλλιεργητική περίοδο που ολοκληρώνεται όταν αρχίζει η τουριστική. Δηλώνουμε όμως σαν Αγροτικός Σύλλογος κάθετα αντίθετοι, στη διαδικασία που μας επιβάλει η πολιτεία, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε ως μετακλητούς εργάτες γης από τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα μας.