Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Γεωργαντάς: Τι ανέφερε για το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης στην Ιεράπετρα

Τι ισχύει με το ζήτημα της εξασφάλισης εργατών γης από τρίτες χώρες, οι οποίοι θεωρούνται απαραίτητοι για να μη μείνουν ακαλλιέργητες οι περιουσίες των Κρητικών αγροτών

Από την Ιεράπετρα ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, το απόγευμα της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σε ερώτηση στην ομάδα παραγωγών «Κάμιρος» ήταν κατηγορηματικός στην τήρηση του Νόμου για τους παράνομα διαμένοντες μετανάστες τρίτων χωρών, οι οποίοι εργάζονται χωρίς ασφάλιση στα θερμοκήπια και στους ελαιώνες και ζητούν άδεια παραμονής και εργασίας, αλλά η κυβέρνηση τους δείχνει την πόρτα της εξόδου, ενώ είναι απαραίτητοι για να μη μείνουν ακαλλιέργητες οι περιουσίες των Κρητικών αγροτών.

«Για το ζήτημα της εξασφάλισης εργατών γης από τρίτες χώρες οι αγρότες πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών εκτός ΕΕ,  μια διαδικασία η οποία θα είναι η ίδια κατά παρέκκλιση διαδικασία που προέβλεπε ο Ν.4783/2021.

Δεν μπορούμε να δώσουμε άδεια παραμονής και εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Άδεια εργασίας θα παίρνουν μόνο όσοι μπαίνουν νόμιμα στη χώρα μας με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Άλλωστε, η έλλειψη εργατών γης είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αναζητώντας εργάτες γης και από άλλες χώρες, όπως έχει κάνει τον τελευταίο καιρό ο αρμόδιος υπουργός κ Μηταράκης, αλλά και με έμφαση στην αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού», είπε μεταξύ άλλων ο κ Γεωργαντάς, αφού ξεναγήθηκε στο συσκευαστήριο της Ομάδας Παραγωγών “Κρητικό Περβόλι” και στη συνέχεια σε καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας στο Κεντρί.

Οι αγροτικοί φορείς που τον υποδέχτηκαν στο Κεντρί του έθεσαν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ιδιαίτερα τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών των αγροτικών εφοδίων που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανάγκη να μειωθεί δραστικά ο συντελεστής της φορολογίας που συνθλίψει τα εισοδήματα τους.

Η περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίστηκε με επίσκεψη στον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη και με σύσκεψη όλων των αγροτικών φορέων του Νόμου Λασιθίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Καθημερινά αναχωρούν από την Ιεράπετρα οι εργάτες γης από τρίτες χώρες

Περιμένοντας την έλευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πήγαμε στη Βαϊνιά όπου σε αυτό το μικρό χωριό, μένουν περισσότεροι από 230 νεαροί εργάτες γής από το Πακιστάν. Μιλήσαμε και με κατοίκους του χωριού αλλά και με μετανάστες που επέστρεφαν από τα θερμοκήπια.

«Παρακολουθώντας την πτώση του τζίρου στο μικρό κατάστημα τροφίμων που διατηρώ στο χωριό, βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των νεαρών μεταναστών μειώνεται καθημερινά. Οι περισσότεροι λένε ότι φεύγουν για την Ιταλία, όπου τους δίνουν άδεια παραμονής και εργασίας, πράγμα που δεν τους εξασφαλίζει το Ελληνικό κράτος», μας είπε ο Χρήστος Λαθουράκης.

Στα σοκάκια της Βαϊνιάς ξεχωρίζουν τα παλιά σπίτια που νοικιάζουν οι νεαροί μετανάστες. Έξω βλέπουμε τα ρούχα τους να στεγνώνουν στις απλώστρες και τα ποδήλατα τους κλειδωμένα να τους περιμένουν να γυρίσουν από τη δουλειά.

Σε ένα από αυτά βρίσκουμε τον 24χρονο Αλη και τον ρωτούμε γιατί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους.

«Εδώ στη Βαϊνιά μένουμε περισσότερα από 230 παιδιά. Την τελευταία εβδομάδα έφυγαν γύρω στα 35 παιδιά για την Ιταλία και την Ισπανία. Εκεί τους λένε ότι θα δουλέψουν νόμιμα και γι αυτό φεύγουν. Στην Ιεράπετρα έχουμε δουλειά και καλό μεροκάματο αλλά δεν έχουμε χαρτιά», μας λέει ο 24χρονος Αλη.

«Τα θερμοκήπια μας έμειναν χωρίς εργάτες γής. Όλοι οι Πακιστανοί φεύγουν για την Ιταλία. Του χρόνου πολλά θερμοκήπια θα μείνουν αφύτευτα. Ζητούμε από την κυβέρνηση να μας εξασφαλίσει εργατικά χέρια», μας λέει μέσα από το αγροτικό του αυτοκίνητο ο βετεράνος  παραγωγός κ. Αλεκος Γαιτανακης.

«Κάθε μέρα φεύγουν οι ξένοι από το χωριό μας. Τα σπίτια αδειάζουν και οι παραγωγοί τους χρειάζονται. Τι θα γίνουμε του χρόνου; ” μας ρωτά η κ Μαρία Γαιτανακη.

Φεύγοντας από τη Βαϊνιά συναντούμε στην είσοδο του χωριού τον 22χρονο Χαν που μόλις επέστρεψε με τη μοτοσυκλέτα του αφεντικού του στο σπίτι του.

«Δε μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά. Όταν θα γυρίσουμε στο Πακιστάν για να δούμε τις οικογένειές μας δεν θα μπορέσουμε να ξανά μπούμε στην Ελλάδα και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας. Φεύγουμε για την Ιταλία κυρίως γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε νόμιμα».

Κραυγή αγωνίας και παράκληση για εύρεση λύσης προς την Ελληνική κυβέρνηση από τον νέο αγρότη κ Μανόλη Γαρεφαλάκη.

«Έφερα τώρα τον εργάτη μου τον Χαν στο σπίτι του να ξεκουραστεί. Δεν ξέρω αν αύριο το πρωί που θα έρθω να τον ξανά πάρω στη δουλειά θα τον βρω εδώ. Δεν ξέρω αν θα το έχουν απελάσει η αν θα έχει φύγει μόνος του για την Ιταλία. Φοβούμαι πως αν συνεχιστεί η φυγή των εργατών γής, η περιοχή μας θα μείνει ακαλλιέργητη”, προσθέτει ο Μανόλης Γαρεφαλακης.

Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε σε ένα φυτώριο λουλουδιών τον 32χρονο Αλη Φ. να φροντίζει τις γλάστρες του ανθοκηπίου.

«Είμαι 8 χρόνια εδώ και δουλεύω καθημερινά στο Φυτώριο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τη δουλειά και από το αφεντικό και από τα λεφτά που παίρνω.

Όμως και εγώ αλλά και πολλοί πατριώτες μου έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τις οικογένειές μας. Αν φύγουμε να πάμε στο Πακιστάν δεν θα μπορέσουμε να γυρίσουμε χωρίς χαρτιά  πίσω στην Ελλάδα», μας λέει ο 32χονος Αλη.

” Έλλειψη εργατών έχουμε κι εμείς στο συσκευαστήριο της ομάδας παραγωγών “Καμιρος”. Τις τελευταίες μέρες μας έφυγαν 15 εργάτες. Μετά τις 9.00 το βράδυ που σχολούν οι εργάτες μας, καθόμαστε αναγκαστικά  εμείς τα 46 μέλη της ομάδας παραγωγών και συσκευάζουμε μόνοι μας τα προϊόντα μας,  μέχρι τα ξημερώματα, γιατί αλλιώς η δουλειά δε βγαίνει. Η κυβέρνηση πρέπει να μας λύσει άμεσα αυτό το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς εργάτες γής. Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επίσης και στα ξενοδοχεία και αυτό φαίνεται από την αρχή της σαιζόν”, προσθέτει ο αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα και πρόεδρος της Ο. Π. ” Καμιρος” κ Νεκταριος Παπαδάκης.

Related posts

Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου στην Πρώτη Σερρών

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 10.6.2022 

admin

Τα έργα του 2023 στη συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης και Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ  που έγινε στην Αθήνα 

admin

Leave a Comment