Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Αντ1 και στο Γιώργο Παπαδάκη για τους αγρότες, τη λιτότητα, την ακρίβεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις δημοσκοπήσεις, την περίοδο που ήταν υπουργός και τις μετεκλογικές συνεργασίες
Νιώθω μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι χάσαμε εκείνη την τεράστια ευκαιρία. Ήταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να αποδεσμευτούμε από αυτό στο οποίο ήμασταν καθηλωμένοι. Και σήμερα, αυτή την μνημονιακή κατάσταση. Ξέρετε τώρα έχουμε μία νέα λιτότητα που είναι η ακρίβεια, δεν έχει σημασία αν σου κόβουν τον μισθό ή αν στον κόβουν οι τιμές που ανεβαίνουν, η οποία θα οδηγήσει μετά τις εκλογές με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα λόγω της νέας μνημονιακής διαδικασίας.
Δεν θα το πούνε μνημόνιο. Είμαστε σε μνημόνιο.
Μην ακούτε εμάς τους πολιτικούς. Να κοιτάτε τα πράγματα όπως είναι. Τον Αύγουστο του ’18 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε ένα νέο μνημόνιο, το 4ο, το οποίο το ονόμασε μεταμνημόνιο.
Βεβαίως και μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Πάντα υπάρχει εναλλακτική. Ο χειρότερος εχθρός της Δημοκρατίας είναι να λες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
Είναι δυνατόν να σε διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Είδατε οι Βρετανοί προσπαθούσαν να βγουν 4 χρόνια και τα κουτσοκατάφεραν.
Να μιλήσουμε γι’ αυτό που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή; Αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές
Είμαι Αριστερός. Είμαι και Πανιώνιος. Β’ θετικό (ομάδα αίματος). Είμαι διεθνιστής.
Θεωρείς ότι η πολιτική σκηνή είναι μία ευθεία γραμμή και κάποιος είναι πιο αριστερά και κάποιος πιο δεξιά.
Και γενικότερα σε αυτή τη χώρα αλλά και στον κόσμο είσαι ό, τι δηλώσεις. Αλλά αυτό είναι ανοησία.
Είναι φιλελεύθερος ο Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης όταν έχουν 100% προπληρωμή φόρου στους μικρομεσαίους;
Είναι αριστερός ο Τσίπρας όταν καταργεί το ΕΚΑΣ;
Είναι σοσιαλιστής ο Παπανδρέου όταν μας «δένει» χειροπόδαρα με το Καστελόριζο με το ΔΝΤ;
Είμαι κομμουνιστής, για να πάμε σε άλλες εποχές, εκείνος που δημιουργεί γκούλαντ για τους κομμουνιστές; Έχω μια διαφορετική αντιμετώπιση. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κριθούμε από τις πράξεις μας. Όχι από το πώς δηλώνουμε, αν είμαστε λίγο πιο αριστερά ή πιο δεξιά.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε παίζεται κάτι στη Θεσσαλία. Έχουμε τα μπλόκα των αγροτών. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα στον Πρωθυπουργό.
Ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα στη σίτιση των ανθρώπων, έχουμε τιμές των βασικών αγαθών που έχουν φτάσει στη στρατόσφιαρα. Οι γεωργοί μας, οι αγρότες μας κάνουν μπλόκα και ζητάνε να μην πληρώνουν το τέλος της αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι ένα απίστευτο χαράτσι υπέρ κάποιων συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν υπερκέρδη.
Δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή για να μπορέσει ο αγρότης να βάλει μπροστά την αντλία του, να την κινήσει με ηλεκτρικό ρεύμα για να ποτίσει να του το αφαιρέσουμε αυτό; Να του το βγάλουμε; Το είπε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε και χρήσιμοι.
Δεν πρέπει η Κυβέρνηση να καταργήσει το ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές;
Η Μέρκελ το έκανε. Όταν «χτύπησε» η πανδημία μείωσε το ΦΠΑ εκεί που έκρινε ότι έπρεπε να το μειώσει.
Αν δεν το μειώσουμε θα κλείσουν οι αγρότες, δεν θα παράξουν. Ένας ΦΠΑ 6%, 13% στο μηδέν, είναι μηδέν. Δεν έχεις να πάρεις τίποτα. Ούτε ως εφορία.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κοιμηθεί το βράδυ με ήσυχη της συνείδησή του όταν οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες αυτή τη στιγμή για να βάλουν πετρέλαιο στο τρακτέρ για να καλλιεργήσουν το χωράφι πρέπει να πληρώσουν φόρο;
Πάρε ένα δελτίο για αφορολόγητο πετρέλαιο γι’ αυτήν την περίοδο. Κάντε το κ. Μητσοτάκη. Αυτό ούτε σοσιαλιστικό είναι, ούτε αριστερό, ούτε φιλελεύθερο, είναι απλή λογική.
Είμαι ο μόνος υπουργός Οικονομικών που, έστω και για 5,5 μήνες –είχα τεράστιες πιέσεις να αυξήσω το ΦΠΑ, να κόψω το ΕΚΑΣ, να μειώσω τις συντάξεις- δεν έκοψα ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις, δεν έβαλα ούτε ένα ευρώ φόρου. Και μην ξεχνάς ότι όταν εγώ πήγα στο υπουργείο Οικονομικών έκανα μία σύσκεψη για τα οικονομικά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τους έθεσα ένα απλό ερώτημα -ήδη είχα φύγει 12 δις από τις τράπεζες πριν μπω εγώ στο υπουργείο- πως είναι τα οικονομικά του ΓΕΛ; Πόσο καιρό έχουμε ακόμα;
Και μου λέει ο υπεύθυνος. Δεν είναι πολύ άσχημα κ. Υπουργέ, έχουμε μεταξύ 11 και 23 ημερών.
Όταν πήγα, αρχή του ’15 πόσα έπρεπε να αποπληρώσω στην Τρόικα μόνο εκείνη τη χρονιά; 22 δισεκατομμύρια. Πόσα θα έπαιρνα από την Τρόικα; Θυμάσαι όταν ήρθε στο γραφείο μου ο Ντάισελμπλουμ και έγινε εκείνο το σκηνικό. Πες ότι εγώ είχα πέσει στα γόνατα και είχα παρακαλέσει «δώστε μου αυτά που ήταν να μου δώσετε από το τελευταίο κομμάτι του 2ου μνημονίου», το οποίο δεν το έκανα, και στην καλύτερη περίπτωση θα μας έδιναν 7 δις για να αποπληρώσουμε 22, σε μια περίοδο που δεν υπήρχαμε στις αγορές άρα ήταν αδύνατο να γίνει οτιδήποτε εκτός από δύο πράγματα: είτε νέο δάνειο, νέο μνημόνιο το οποίο είχαμε εκλεγεί να μην πάρουμε ή να κάνουμε αναδιάρθρωση χρέους. Εγώ τα έδωσα όλα για να γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αυτός ήταν ο στόχος μου εκείνο το 5μηνο.
Αλλά ας μιλήσουμε πάλι για τους αγρότες. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε να μην πληρώσουν αυτό το τέλος αναπροσαρμογής. Να τους δώσουμε μηδενικό ΦΠΑ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν για λιπάσματα και ζωοτροφές και να είναι αφορολόγητο το καύσιμο για τα τρακτέρ.
Να σας πω τι φταίει για τις δημοσκοπήσεις; Φταίει ότι λέω ονόματα. Κάθε φορά που βγαίνω στη Βουλή και μιλάω για τον κ. Λάτση, για τον κ. Αλαφούζο, για τον κ. Μελισσανίδη, για τον κ. Μαρινάκη χάνουμε 1% από τις δημοσκοπήσεις των ίδιων καναλαρχών. Είναι τιμή μας το μίσος τους. Μας έχουν πάει τώρα στο -7%, είμαστε σαν τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά ξέρουμε, μιλάμε κι εμείς με τον κόσμο, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι οι αγρότες, ότι δεν υπάρχει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό.
Δεν ήταν «πολύ μικρό το ποσοστό που είχε την ίδια άποψη με μένα» πριν την αποχώρησή μου από το ΣΥΡΙΖΑ όπως λέτε: ήταν το 62%. Αποχώρησα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, όπου το 62% εξέφρασε μια άποψη, και ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μεϊμαράκη και τους υπόλοιπους, είχε μια άλλη άποψη.
Να σας πω τι είναι λαϊκισμός; Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, που επιδοτεί τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τι έπρεπε να κάνει; Να καταργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας., Αν ο κόσμος ήξερε πως προσδιορίζεται η τιμή του ρεύματος κάθε μέρα, θα χε ξεσηκωθεί. Είναι ένα ψευτοχρηματιστήριο. Έχουμε τρείς ολιγάρχες, μαζί με τη ΔΕΗ που είναι κι αυτή ιδιωτική, που μεταξύ τους χτυπάνε την ελληνική αγορά.
Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, δε φταίει η κυβέρνηση γι αυτόν. Όμως αυτό που πρέπει να κοιτάμε, κι εμείς οι πολιτικοί κι εσείς οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες, είναι πόσο τοις εκατό αυξάνεται το κόστος παραγωγής και πόσο τοις εκατό αυξάνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Γιατί αν αυξάνονταν με τον ίδιο ρυθμό, θα είχε μια λογική. Βλέπουμε όμως ότι το ποσοστό κέρδους αυτών των εταιρειών, αυξάνεται εν μέσω κρίσης.
Ακόμα και επί Θάτσερ, το κράτος έβαζε ένα ταβάνι στην τιμή, και μετά ο ανταγωνισμός το σπρώχνει πιο χαμηλά. Εδώ τι κάνανε; Εδώ τι κάνανε; Με εντολή της τρόικας, το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μητσοτάκης το εξελίσσει, αφήσανε αυτό το ταβάνι να το σπρώχνουν προς τα πάνω οι ολιγάρχες. Και βγάζουν κέρδη την ίδια ώρα που ο μικρομεσαίος πολίτης δε μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το μαγαζί του και το σπίτι του. Κι όταν έρχεται η κυβέρνηση να «επιδοτήσει το λογαριασμό», δεν επιδοτεί το λογαριασμό, τον ολιγάρχη επιδοτεί
Για την ακρίβεια, κάνεις ό, τι και σε μια πυρκαγιά: χτυπάς την εστία, όχι τις φλόγες. Η εστία εδώ είναι δύο πράγματα: η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της ενέργειας, και το άλλο τα σουπερμάρκετ. Στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο ολιγαρχικό σύμπλεγμα στην Ευρώπη. Κάθε φορά που αυξάνεται το κόστος παραγωγής, θα δείτε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα σουπερμάρκετ είναι πολύ μεγαλύτερος. Δουλεύουνε σαν καρτέλ. Μια σοβαρή επιτροπή ανταγωνισμού θα τους είχε κλείσει μέσα.
Είμαι «χαρακτηρισμένος» γιατί «καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη». Είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών που δεν έβαλε φόρους. Όταν ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πείσει τους υπόλοιπους να υπογράψουν αυτό που δεν έπρεπε να υπογράψουμε, έπρεπε σε κάποιον να το φορτώσουν. Είναι τιμή μου ότι το φορτώνουν σε μένα.
Θα αποκλιμακωθεί η τιμή της ενέργειας από τα τέλη του ’23 μέχρι τις αρχές του ’24, μαζί με τον πληθωρισμό. Δεν θα έχουμε μία δεκαετία του ’70, δεν θα έχουμε έναν υπεροπληθωρισμό ο οποίος θα καλπάζει. Αυτό που θα έχουμε δυστυχώς είναι ένα στάσιμο πληθωρισμό. Ήδη το 80% της κοινωνίας στην Ελλάδα, το 45% της κοινωνίας στη Γερμανία ήδη ζουν μια ύφεση. Ήδη ζουν μία τεράστια συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, μείωση της δυνατότητας των μικρομάγαζων να επιβιώνουν. Μετά τις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η επόμενη Κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να μην υποστεί τεράστιες πιέσεις από το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα, για νέα λιτότητα, το λέει και ο κ. Στουρνάρας τους προετοιμάζει, το είπε ο κ. Λίντνερ και το ΔΝΤ, οπότε θα φεύγει η πίεση της ακρίβειας και θα έρχεται η πίεση της λιτότητας. Γι’ αυτό κάποιοι από εμάς παραμένουμε το χώρο της πολιτικής παρά το γεγονός ότι δεν το θέλαμε στη ζωή μας. Επειδή αυτή η κρίση που ξεκίνησε το 2010 τελειωμό δεν έχει. Συνεχίζεται, χτυπάει πάντοτε τους πιο αδύναμους και ωφελεί όλο και περισσότερους κάποιους συγκεκριμένους ολιγάρχες που τρώνε με χρυσά κουτάλια από τις σάρκες μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας σε αποσύνθεση.
Ξέρετε εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα με μένα να μείνω στην Κυβέρνηση εφόσον υπέγραφα όλα εκείνα τα οποία υπέγραψε. Αν δεν το έκανα τότε να μείνω στην Κυβέρνηση γιατί να μπω σε μια Κυβέρνηση τώρα για να συνεχίζω τις πολιτικές εκείνες.
Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ιδίως γιατί με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι προνομιούχοι. Παράδειγμα, κάπου που συγκλίνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη βούληση. Προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και το ΜέΡΑ25 λέει πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Να ένα πεδίο δόξης λαμπρό για μία συνεργασία.
Κι εμείς λέμε πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία όταν έχεις ένα δάνειο το οποίο η τράπεζα το παίρνει και το πουλάει σε ένα ταμείο. Το ταμείο αυτό δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτό το δάνειο έχει μέσα μια πρώτη κατοικία. Αυτός που το αγόρασε το το αγόρασε για να το βγάλει στο σφυρί ή για να το πουλήσει σε κάποιον άλλο που θα το βγάλει στο σφυρί. Αν εμείς προστατέψουμε αυτό το δάνειο χάνει την αξία αυτό το δάνει που αγόρασε το ταμείο, οπότε θέτουμε το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνείτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο «Ηρακλής», τουλάχιστον αυτή η ψευτοαγορά όπου πωλούνται και αγοράζονται τα κόκκινα δάνεια που έχουν πρώτη κατοικία μέσα; Γιατί αν δεν καταργηθεί πως θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία… Δεν γίνεται αυτό. Και δεν μας απαντάνε. Εμείς δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. Πείτε μας ότι υπάρχει μια άλλη λύση. Και έρχονται και μας λένε αυτό που μας λένε. Να κάνουμε μία Κυβέρνηση; Ε όχι δεν θα κάνουμε μία Κυβέρνηση, γιατί πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός. Αν με ενδιέφερε θα είχα μείνει στο υπουργείο.
Ξαφνικά απέκτησα κάτι που απεχθανόμουν, οπαδούς που πιστεύουν αυτό που θα πω, πριν το πω, και ας είναι ανοησία και εχθρούς οι οποίοι απορρίπτουν ό, τι και να πω και ας είναι σωστό.
Το Γιάνης το γράφω με ένα «ν» για να τιμήσω τον Γιάνη Κορδάτο, τον μεγάλο ιστορικό που έγραφε το όνομά του με ένα «ν» και έτσι και αλλιώς οι Γερμανοί το Johannes το γράφουν με δύο -ν και το Ηans με ένα –ν».