Η πανδημία όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν βρίσκεται σε ύφεση , και αυτό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων. Στη διάρκεια των 15 μηνών της καραντίνας που περάσαμε , ο καθημερινός αγώνας όλων των Ελλήνων και κυρίως των επαγγελματιών υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ήταν πάρα πολύ δύσκολος και είχε και τα απρόβλεπτα του.
Σε αυτό το 15μηνο που πέρασε η χώρα μας με την πανδημία , ξεχωρίσαμε τα μεγάλα αστικά κέντρα που είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναλογικά, σε ασθενείς με covid 19, νοσηλευόμενους και νεκρούς λόγω του κορωνοϊού. Ξεχωρίσαμε επίσης κάποιους Νομούς που είχαν πάρα πολύ μικρά ποσοστά με μολύνσεις λόγω κορωνοϊού.
Στην Κρήτη ο Νομός Λασιθίου, ξεχώρισε με θετικό τρόπο για δύο λόγους . Πρώτον γιατί είχε τις λιγότερες μολύνσεις ανάλογα με τον πληθυσμό του, τις λιγότερες νοσηλείες και μόνο 2-3 θανάτους λόγω κορωνοϊού. Δεύτερον ξεχώρισε, γιατί πολύ γρήγορα έφτασε το 50% των εμβολιασμένων με έστω μια δόση εμβολίου, αλλά και στο 40% των εμβολιασμένων και με τις δυο δόσεις του εμβολίου σύμφωνα με τα αναρτημένα επίσημα στοιχεία.
Ένας Ιεραπετρίτης ιατρός ακτινολόγος, ο κ Γιώργος Φραγκάκης, επιχειρεί να εξηγήσει , το γιατί ο Ν Λασιθίου, έχει μείνει σχετικά μακριά από την πανδημία και πως έχει καταφέρει ήδη να έχει χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας με το 50% των κατοίκων να έχουν εμβολιαστεί.
«Τώρα που καλοκαίριασε και η πανδημία υποχωρεί», λέει ο ακτινολόγος κ Γιώργος Φραγκάκης , «μπορούμε να πούμε δύο τρία πράγματα πιο ψύχραιμα όσον αφορά την σχέση του Λασιθίου με τον covid 19.
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνω αναλύοντας τους αριθμούς είναι ότι : To Λασίθι δεν γνώρισε πανδημία. Και δεν το λέω εγώ βέβαια , το λένε οι αριθμοί.
Οι πανδημίες μετρούνται με θανάτους. Στον συνολικό μέχρι τώρα αριθμό νεκρών από covid στην Ελλάδα , στο νομό Λασιθίου με βάση τον πληθυσμό του , αντιστοιχούν 105 νεκροί.
Πόσους νεκρούς είχαμε στο Λασίθι συνολικά; Δύο ; Τρεις; Δεν νομίζω περισσότερους.
Και όλα αυτά με τον πληθυσμό ανεμβολίαστο. Αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού του Λασιθίου … Που οφείλεται όλο αυτό; Οχι βέβαια στο ότι προσέχαμε παραπάνω. Στον καιρό ίσως να οφείλεται ελάχιστα.
Οφείλεται στο ότι , δεν έχουμε κανένα μεγάλο αστικό κέντρο παρά μόνο τρία ημιαστικά , στο ότι δεν έχουμε ούτε ένα αστικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς στον νομό και βέβαια στο ότι, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Λασιθίου είναι αγρότες και είναι όλη μέρα στην ύπαιθρο.
Σε όλα αυτά οφείλεται το ότι, οι δύο συναγερμοί που σήμαναν σε Παλαίκαστρο Σητείας και Άγιο Νικόλαο έληξαν σύντομα και αναίμακτα με καραντίνα που σε μέρη όπως τα δικά μας μπορεί να γίνει ελεγχόμενη.
Ας μακαρίσουμε λοιπόν την τύχη μας, για την γεωγραφία του Λασιθίου που ανέκαθεν εγώ τη θεωρούσα προνόμιο, κόντρα στην αιώνια κλάψα για ελλείψεις κεντρικών αεροδρομίων , κεντρικών λιμανιών , κεντρικών νοσοκομείων και λοιπών υποδομών στον τελευταίο νομό της Κρήτης.
Μια χαρά είμαστε στο Νομό Λασιθίου και ας είμαστε αποκεντρωμένοι χωρίς μεγάλα έργα υποδομής..
Να θυμόμαστε όμως ότι όλα αυτά που λέμε , και όλα αυτά που σκεφτόμαστε επί του θέματος είναι άδικα για τους δύο τρεις νεκρούς από τον covid , για τους περίπου δέκα συντοπίτες που ταλαιπωρούνται από το long covid σύνδρομο, και βέβαια για τον ένα ή περισσότερους που τους έτυχε το λαχείο της σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό.
Και μόνο για αυτούς τους ανθρώπους, αξίζει το τείχος ανοσίας που ήδη σχεδόν δημιουργείται στο Λασίθι και που σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα το 50% των εμβολιασμένων αποτελεί πλέον ήδη, ένα τεράστιο δίκτυ ασφαλείας», καταλήγει ο ακτινολόγος ιατρός κ Γιώργος Φραγκάκης, παροτρύνοντας τους Λασιθιώτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας , να ακολουθούν τις συμβουλές των ιατρών και να εμβολιάζονται.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ