Η θαλασσοταραχή κατά τους χειμωνιάτικους μήνες με τους ισχυρούς ανατολικούς και νοτιοανατολικούς ανέμους , έβαλαν σε μια σκληρή δοκιμασία το έργο της κατασκευής του ύφαλου κυματοθραύστη, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς και τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, τα οποία άντεξαν και δεν επέτρεψαν στο χειμέριο κύμα, να φτάσει μέχρι τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις καφέ και εστίασης που δραστηριοποιούνται επί της παραλιακής οδού Μαρκοπούλου.
Αυτό που ωστόσο ανησύχησε τους δημότες της ευρύτερης περιοχής και τους υποστηρικτές αυτού του χρήσιμου για την τουριστική Ιεράπετρα έργου, είναι το γεγονός ότι τα 5000 περίπου κυβικά άμμου τα οποία αρχικά είχε τοποθετήσει η κατασκευάστρια εταιρεία, ακολουθώντας τη μελέτη του έργου , που προβλέπει συνολικά 32.000 κυβικά άμμου που θα αντληθεί από τη λεκάνη του κόλπου της Ιεράπετρας, λόγω της θαλασσοταραχής καλύφτηκαν σε ένα σημείο από το νερό της θάλασσας.
Όσοι δεν συμφωνούσαν από την αρχή με αυτό το έργο μίλησαν για λεφτά πεταμένα στη θάλασσα, αφού είναι δύσκολο να τη δαμάσει ο άνθρωπος , ενώ οι υποστηρικτές του έργου, ζήτησαν πίστωση χρόνου, για να κριθεί το έργο όταν ολοκληρωθεί.
«Το έργο που είναι ακόμα ημιτελές έδειξε ότι μπορεί να παίξει το ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε από τους ειδικούς μελετητές, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις . Περιμένουμε σε 15 μέρες από σήμερα τον εργολάβο να συνεχίσει τις εργασίες, συμπληρώνοντας το τελευταίο τμήμα του ύφαλου κυματοθραύστη με τους βράχους που προβλέπονται από τη μελέτη , ενώ θα ξεκινήσει και η άντληση της άμμου με τα ειδικά μηχανήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί, η οποία θα μεταφερθεί και θα στρωθεί για να γίνει η αμμώδης παραλία που θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ότι υπήρχε στο ίδιο σημείο , μέχρι τη δεκαετία του 80. Συνολικά προβλέπεται ότι θα στρωθούν στην παραλία 32.000 κυβικά μέτρα άμμου. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πρώτη φάση της κατασκευής του Open Mall που έχει να κάνει με τις αναπλάσεις των κεντρικών δρόμων στο εμπορικό Κέντρο της πόλης και ολοκληρώνεται ταυτόχρονα το έργο της κατασκευής του εργοστασίου κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων στην περιοχή Πλατιά Όψη όπου υπήρχε και λειτουργούσε παλαιότερα ο ΧΑΔΑ της Ιεράπετρας». μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δήμου Ιεράπετρας κ Γιώργος Ασπραδάκης.
ΣΕ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Ότι καταστράφηκε και εξαφανίστηκε από την ακτογραμμή, στην κεντρικότατη Πάνω Παραλία της Ιεράπετρας, λόγω του έντονου κυματισμού της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών τα τελευταία 50 χρόνια, φιλοδοξεί να αναγεννήσει και να επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση του, η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, που έχει υπογράψει από το 2019 τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας», στοχεύοντας παράλληλα στην δημιουργία της παλιάς αμμώδους παραλίας, που ήταν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες μέχρι και τη δεκαετία του ΄80.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα αποκαταστήσει την διαβρωμένη ακτογραμμή από το Σχολικό παραλιακό συγκρότημα της Ιεράπετρας, μέχρι τον προβλήτα που δένουν τα ημερόπλοια κάτω από το αστυνομικό μέγαρο. Το έργο έχει δύο άξονες. Πρώτα την κατασκευή κάτω από το νερό της θάλασσας ενός ύφαλου κυματοθραύστη μήκους 330 μέτρων, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή, που θα ανακόπτει την ορμή των κυμάτων ώστε να μη φτάνει ζωντανή η θάλασσα μέχρι τα παραλιακά καταστήματα, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Έπειτα θα φτιαχτεί από την αρχή η αμμώδης παραλία που υπήρχε πριν 50 χρόνια και έφτανε από την περιοχή του Δημοτικού Γυμναστηρίου μέχρι το Αστυνομικό μέγαρο. Αυτή η καινούργια παραλία που θα φτιαχτεί θα έχει μήκος 300 μέτρων και θα προστατεύεται από τον ύφαλο κυματοθραύστη δεν θα φαίνεται από την παραλία», προσθέτει ο κ. Γιώργος Ασπραδάκης.
Η Πάνω Παραλία, αυτή που κάποτε υπήρξε η πιο πολυσύχναστη και η πιο βολική για τους Ιεραπετρίτες και τους ξένους επισκέπτες, γιατί απέχει μόνο 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα ξαναγίνει όπως παλιά. Η περιοχή αυτή θα αποκτήσει πάλι την χαμένη της αίγλη. Το έργο αυτό θα προσφέρει επιπλέον προστασία σε όλο το βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο, το οποίο κάποτε ήταν σημείο αναφοράς με τις απέραντες αμμώδεις παραλίες του και ήταν μια πανέμορφη περιοχή που προσέλκυε χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.195.000€ έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020, άξονας 1&2 με τίτλο «Δράσεις Στρατηγικής ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου – Ομάδα Α» και αφορά την κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη 330m και την αναπλήρωση ακτής 300m στο παραλιακό μέτωπο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.
«Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην προστασία της παράκτιας ζώνης από τη διάβρωση που προκαλείται από τον έντονο κυματισμό και την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής, ενώ η προσθήκη άμμου θα ξαναδημιουργήσει την παραλία που υπήρχε στο παρελθόν η οποία είχε χαθεί λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.
Η πόλη της Ιεράπετρας θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και αισθητικά με τεράστια τουριστικά και αναπτυξιακά οφέλη», μας είχε δηλώσει σχετικά με το έργο ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ