Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Επαγγελματικών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Ηρακλείου, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο – Παράρτημα Κρήτης, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την εισηγητική ομιλία αφού αναφέρθηκε στη νέα καπιταλιστική κρίση, όπου η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν η αιτία, αλλά ο καταλύτης για την εκδήλωσή της τόνισε πως: “όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το κόμμα μας προειδοποιούσε για την εκδήλωση νέας κρίσης με δεδομένα τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη, την επιβράδυνση σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μάλιστα εντοπίζαμε ότι η κρίση θα επηρεάσει και την χώρα μας, όχι μόνο λόγω της διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες της ΕΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ αλλά και κυρίως της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές.

Μάλιστα όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ “την πολιτική της “εξωστρέφειας” της ελληνικής οικονομίας, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στήριξαν, ο τουρισμός ήταν η “ατμομηχανή”. Υπονόμευσαν έτσι τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία όπου δόθηκαν στη μεγαλοεργοδοσία πλήθος εργαλείων για να ξεφορτωθούν εργατικό δυναμικό ή για να το απασχολούν όποτε και όπως θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα με τις ΠΝΠ: Πετσοκόβουν ακόμα παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίοι βέβαια έχουν προγραμματίσει τη ζωή και τις ανάγκες τους με βάση το μισθό που παίρνουν από τη δουλειά τους. Γενικεύουν την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, σε ωράρια και ημέρες δουλειάς. Καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι σε ισχύ. Δίνουν νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε ένα ευρύ φάσμα των εργαζομένων. Μονιμοποιούν μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στο 20%. Ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας, θα βρεθεί, είτε με τα 534 € του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 € του επιδόματος ανεργίας. Και την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμία προστασία. Με τα μέτρα που προβάλλουν, το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους, περιορίζεται στα 1600 ευρώ, δηλαδή, όλο κι όλο σε 4 μήνες επιδόματος ανεργίας!

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοεπιχειρηματίες πέρα από τις μειώσεις της φορολογίας και τις φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν νέες επιδοτήσεις, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και ένα σωρό άλλα προνόμια.

Για τα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού ειδικά στην Κρήτη 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως η έναρξη της τουριστικής σεζόν αποκαλύπτει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί με την πανδημία διεθνώς. Πλήττονται οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, αεροδρομίων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ κ.ά.). Επίσης πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο των καταλυμάτων, της εστίασης και όλων των άλλων κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κρήτη. Το ειδικό βάρος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης υποδηλώνει τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η φετινή σεζόν. Ο τουρισμός αποτελεί το 20% στο τοπικό ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η έμμεση συνεισφορά του (δηλαδή μαζί με άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό), με βάση διάφορα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια, ξεπερνά το 50%. Επίσης στη συνολική απασχόληση στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεπερνάνε τις 40.000 σε όλο το νησί, οι μισοί εκ των οποίων εργάζονται στο νομό Ηρακλείου.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της επιβίωσης, καθώς από τον Απρίλη δεν έχουν λάβει καμιά άλλη ενίσχυση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς όπως είπε: “μαθαίνουμε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τα 534 ευρώ του Ιούνη. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για μια οικογένεια να μην έχει κανένα εισόδημα, να πρέπει να ζήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και τις υποχρεώσεις του (νοίκια, λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, δόσεις εφορία, τράπεζες κλπ). Εννοείται βέβαια πως η μεγαλοεργοδοσία θα αξιοποιήσει και αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να ξεσαλώσει στους χώρους δουλειάς. Για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, προσπαθεί να παρακάμψει τις ισχύουσες ΣΣΕ (όπως στους ξεν/λους). Αλλού προσπαθεί να χτυπήσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και τις Τοπικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπως συμβαίνει με τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, που βρίσκονται σε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή από τους εργοδότες του κλάδου ΣΣΕ.

Ξέρουμε πως υπάρχουν τμήματα εργαζομένων που κυριολεκτικά βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης όπως είναι οι ξεναγοί. Μάλιστα, λόγω του τρόπου που καταχωρούνται τα ένσημά τους, την περσινή χρονιά δεν πήραν ταμείο ανεργίας, με αποτέλεσμα για έναν ολόκληρο χρόνο να έχουν πάρει μόνο το 800ρι της περιόδου της καραντίνας. Σε κινητοποιήσεις επίσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στα τουριστικά λεωφορεία, οι ξεναγοί, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “απαιτούμε, διεκδικούμε να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα. Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη για: Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Για τους αυτοπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως “οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται επίσης σε τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ομίλους. Τους δίνει αβέρτα προνόμια, τους προσφέρει ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις.

Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Απαιτούμε η κυβέρνηση να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε: Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα. Να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα. Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες. Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, καταρχήν μέχρι το τέλος του χρόνου. Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ, προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό. Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό.

Για το “άνοιγμα” του Τουρισμού στην Κρήτη 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “το περιβόητο “άνοιγμα” του Τουρισμού δικαιολογημένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες. Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους και να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα, ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού άλλωστε, όλο και αυξάνονται, όπως και τα συνολικά κρούσματα.

Μιλώντας για την Κρήτη τόνισε πως: “επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Κόμματος μας και των ίδιων των εργαζομένων για σημαντικές ελλείψεις, όπως: Σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στην βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας του αεροδρομίου, επιδιώκοντας με αστυνομικούς και πυροσβέστες να καλύψει τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό. Όπως και τις απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και την ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα για την μεταφορά ασθενών – πιθανών κρουσμάτων, την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψή τους στα ξενοδοχεία covid-19. Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο. Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για την συντήρηση και την συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει πολύ χαμηλή. Όπως και η εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για την διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων. Ανύπαρκτα είναι και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλέξιγκλας στα check – in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ. Στα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος στα νησιά είναι υπαρκτός και μεγάλος. Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης, δυστυχώς, παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες 

Ο Δημήτρης Κουτούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και καιρό για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες, μέτρα που αφορούν τόσο τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας, όσο και τον προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους. Όπως είπε, Απαιτούμε να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο. Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός, με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει όταν αυτές είναι ελάχιστες. Ενώ, και από αυτές, ο κύριος όγκος τους αποτελείται από ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή από αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία. Να επιταχτούν από το κράτος τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές που υπάρχουν στα νησιά και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού. Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ- θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση. Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών προς τις μονάδες αναφοράς. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που είναι άκρως απαραίτητα.

Η πρόταση του ΚΚΕ 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία τόνισε πως “η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία. Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών. Η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, αυτοί που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τα λαϊκά στρώματα, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν θα χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Θα απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής. Τα δάση, οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση σε αυτή τη βαρβαρότητα”.

Related posts

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 13/8-20/8

admin

Στ. Αρναουτάκης: «Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας για τη στήριξη του τουριστικού τομέα»

admin

ΟΚΔΕ: 10 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – Ο Παύλος Φύσσας ζει

admin

Leave a Comment