Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

Στις Πανελλήνιες κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, πήραν μέρος το πρωί της Τετάρτης 7 Απριλίου  οι παραγωγοί – πωλητές λαϊκών αγορών  Ν Λασιθίου με τη στήριξη των πωλητών εμπόρων λαϊκών αγορών, διατρανώνοντας την αντίθεση τους στο σχέδιο  νόμου που  έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης  και αναφέρεται ως σχέδιο αναβάθμισης των λαϊκών αγορών.

 Παρά τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης περί εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λαϊκών  αγορών,  σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών Ν Λασιθίου Εριέττα Μπαγορδάκη ,  «το νομοσχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί,  πλήττει κυρίως τους παραγωγούς και δεν προάγει το θεσμό των λαϊκών αγορών. Αντίθετα βάζει σε περιπέτειες όλους τους παραγωγούς πωλητές και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες  στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και των αλυσίδων τροφίμων να αφανίσουν μετά από τον κλάδο των μανάβικων, των παντοπωλείων και  των μικρομάγαζων και τον δικό μας κλάδο, εκείνο  των λαϊκατζήδων. Στο πλαίσιο αυτό των πανελλαδικών κινητοποιήσεων και συμμετέχοντας στην απεργία που προκήρυξε ο κλάδος μας  , ακυρώσαμε τη λειτουργία της  λαϊκής αγοράς Αγίου Νικολάου, αφού η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών έχει προγραμματίσει απεργιακή κινητοποίηση».

Στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των παραγωγών και των πωλητών  στη λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου,  οπου είχαν φτάσει εκατοντάδες παραγωγοί και πωλητές από κάθε σημείο της Ανατολικής Κρήτης, χωρίς να μεταφέρουν προϊόντα στα αγροτικά τους αυτοκίνητα και χωρίς να στήσουν  τους πάγκους τους.

 Στις 11.00  ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αγίου Νικολάου που κατέληξε στο Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας  όπου η πρόεδρος του Σωματείου των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Ν Λασιθίου Εριέττα Μπαγορδάκη κατέθεσε ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Μαρία Χανιωτάκη, με το βασικό αίτημα της απόσυρσης του Νομοσχεδίου πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Στο πλευρό των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Ν Λασιθίου βρέθηκαν, αγρότες , καταναλωτές καθώς  και ο μικροί έμποροι λαϊκών αγορών.

«Στηρίζουμε τούς παραγωγούς λαϊκών αγορών εμείς η έμποροι είμαστε στο πλευρό τους. Δεν θα αφήσουμε κανένα να βάλει το χέρι του στις λαϊκές αγορές. Απεργούμε κι εμείς οι πωλητές μαζί τους», δήλωσε η έμπορος λαϊκών αγορών Φωτεινή Κουτρουλή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στη Βουλή έφτασε  η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων  της Κρήτης μέσω της οποίας διεκδικούνται οικονομικές κορονοενισχύσεις για  τον κλάδο των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών του νησιού.

Ο Βουλευτής  Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά,  με την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου   Ηρακλείου,   Σελίνου   Χανίων,   Σητείας   Λασιθίου   και   Ιεράπετρας   Λασιθίου,   με   την   οποία

ζητούν την οικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών  της Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, σε  συνέχεια της   πρόσφατης  επικοινωνίας   μας,  σας   στέλνουμε   αυτή  την   επιστολή  μεστόχο και την ελπίδα να κατανοήσετε πλήρως το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.

Συμπληρώνεται   ένα   χρόνος   από   το   ξεκίνημα   της   πανδημίας  covid-19   και   όπως   σας έχουμε   εξηγήσει   επανειλημμένα,   την   χρονική   αυτή   περίοδο   η   Κρήτη   είναι   η   κατεξοχήν παραγωγός  περιοχή κηπευτικών ανά την Ελλάδα.

Με   τα   στοιχεία   που   σας   αποστείλαμε   τότε   από   ολόκληρη   την   θερμοκηπιακή   Κρήτη, αποδείξαμε ότι η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την  διαταραχή που  είχε προκληθεί στην αγορά κηπευτικών και έπειτα από 7 ολοκλήρους μήνες, ενισχύθηκαν ορισμένες καλλιέργειες μόνο με το 15% της ζημιάς.

Παράλληλα, ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης αναγνώρισε τελικά την άδικη μεταχείριση αυτού του κλάδου και επικαλούμενος δημοσιονομικά δεδομένα, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης.

Έπειτα από την ανάληψη των δικών σας καθηκόντων, παρατηρούμε ότι με τα δεδομένα που σας παρείχε η Κρήτη ( που παρήγαγε στο μέγιστο εκείνη την περίοδο) αποζημιώνονται οι υπόλοιπες   θερμοκηπιακές   περιοχές   της   Ελλάδας,   όπου   η   συντριπτική   πλειοψηφία   αυτών βρισκόταν στο στάδιο της φύτευσης ή της ανάπτυξης.

Δεν αντιδρούμε στην οικονομική ενίσχυση των υπολοίπων περιοχών αλλά αντιδρούμε στην κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω κλειστής της εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες. Συνεχώς σας τονίζουμε ότι οι Εισαγωγές αυτές (εκτός από την μεγάλη πτώσης των τιμών) αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών λόγω υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, που έως τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης. 

«Σας   καλούμε   άμεσα   και   εύστοχα   να   επαναπροσδιορίσεται   τον σχεδιασμό ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέουκαι τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές.

Είναι   υψίστης   σημασίας   για   εμάς   η   ανταπόκριση   και   οι   ενέργειες   της   Πολιτείας   να αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει σαφή συνέχεια. Στόχος είναι πάντα η στήριξη του αγροτικού τομέα και όχι η εξυπηρέτηση ενδεχομένως άλλων μικροπολιτικών συμφερόντων», καταλήγουν οι 4 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης από Ιεράπετρα, Σητεία Τυμπάκι και Σέλινο Χανίων.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Μεταξύ 25 – 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η τέταρτη δόση για το επίδομα παιδιού Α21 ωστόσο σε κάποιους που ήταν δικαιούχοι δεν θα καταβληθεί λόγω της αλλαγής των εισοδημάτων τους.

admin

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

admin

ΔΕΔΔΗΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment