Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ  ΟΤΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

 

Τις αναγνωρίζει όμως όταν τους στέλνει  ειδοποιήσεις να πληρώσουν  φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οδηγεί τις Ελληνίδες αγρότισσες η αδιανόητη γραφειοκρατία, που παρουσιάζεται σε κάποιες μόνο περιπτώσεις , όταν τολμούν να καταθέσουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, για να εισπράξουν κάποια από τα κοινωνικά επιδόματα.

Η απάντηση του υπαλλήλου του ΚΕΠ είναι :  «Δεν σας αναγνωρίζει κυρία μου το σύστημα σαν αγρότισσα…»

Κι εκείνη πληρώνει 22 χρόνια τον ΟΓΑ , καλλιεργεί κηπευτικά στο θερμοκήπιο, πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ ΟΓΑ, όπως και η νύφη της,  που είναι αγρότισσα από το 2017 και πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές της εισφορές και τους φόρους που της αναλογούν.

Σχετική καταγγελία  μας έκανε  ο 62χρονος αγρότης Νίκος Περάκης, όταν για πολλοστή φορά, επιχειρώντας η αγρότισσα σύζυγος του και η νύφη του, να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να πάρουν  κάποιο κοινωνικό επίδομα , άκουσαν από το ΚΕΠ Ιεράπετρας, να τους λέει ο υπάλληλος ότι, δεν τις αναγνωρίζει το σύστημα σαν αγρότισσες.

«Προσπαθούμε να τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η σύζυγος μου είναι 22 χρόνια αγρότισσα και πληρώνει κανονικά από τότε που ξεκίνησε  τις ασφαλιστικές της εισφορές στον ΟΓΑ. Πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που αγοράζουμε, κόβουμε τιμολόγια στο όνομα της  για τα κηπευτικά που πουλούμε και λαμβάνουμε ειδοποιήσεις από την πολιτεία  , να πληρώσουμε ακόμα και τα 2,5 ευρώ ΕΝΦΙΑ που χρέωσαν τη γυναίκα μου! Αλλά τότε την ήξεραν και της έστειλαν την ειδοποίηση στο σπίτι. Πώς την ήξεραν τότε που έπρεπε να πληρώσει ακόμα και αυτά τα 2,5 ευρώ και τώρα που κάνει αίτηση, για να πάρει αν το δικαιούται, αυτό το μικρό κοινωνικό επίδομα, το σύστημα δεν τη αναγνωρίζει σαν αγρότισσα; Πώς γίνεται να μας γνωρίζουν όταν πρέπει να πληρώσουμε, και να μη μας αναγνωρίζουν όταν έχουμε κάτι να εισπράξουμε από το κεντρικό κράτος;

Ψάχνουμε να βρούμε κάποιον υπεύθυνο  να μας απαντήσει  και δεν υπάρχει κανείς στην Ιεράπετρα! Μας στέλνουν στο Ηράκλειο , στην Αθήνα, στο Υπουργείο Οικονομικών και ίσως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό», μας λέει φανερά εκνευρισμένος και αγανακτισμένος ο 62χρονος  αγρότης κ Νίκος Περάκης, που δεν μπορεί να βρεί κάποιον να του δώσει μια υπεύθυνη απάντηση.

«Όπως δεν αναγνωρίζει το σύστημα την πεθερά μου, έτσι δεν αναγνωρίζει κι εμένα», μας λέει και η 36χρονη Χαρά Αστροπεκάκη, νύφη του κ Νίκου Περάκη.

«Είμαι δηλωμένη αγρότισσα από το 2017 και πληρώνω από τότε κανονικά τις εισφορές μου στον ασφαλιστικό μας φορέα. Έχω βάλει μάλιστα στο δικό μου βιβλιάριο Υγείας τα τρία ανήλικα παιδιά μου. Τώρα  μας έδιναν ένα μικρό επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες και πήγα να κάνω στο ΚΕΠ της Ιεράπετρας τη σχετική αίτηση,  προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μόλις κατατέθηκε η αίτηση μου , η αρμόδια υπάλληλος μου είπε ότι, το σύστημα δε με αναγνωρίζει σαν Ελληνίδα τρίτεκνη αγρότισσα  και πως δε μπορεί να προχωρήσει την αίτηση μου.

Πως γίνεται να φορολογούμαι για αγροτικά εισοδήματα, να πληρώνω ΕΝΦΙΑ, να πληρώνω εισφορές στον ΕΦΚΑ ΟΓΑ, να είμαι στο μητρώο αγροτών, να κάνω δήλωση ΟΣΔΕ και να εργάζομαι καθημερινά στο θερμοκήπιο παράγοντας πρώιμα  κηπευτικά και στα αρχεία των κρατικών υπηρεσιών να μη φαίνεται πουθενά ότι είμαι αγρότισσα;

Είμαστε αόρατοι για το κράτος μόνο  όταν ζητούμε να πάρουμε κάποιο κοινωνικό επίδομα…» μας λέει η 36χρονη τρίτεκνη αγρότισσα Χαρά Αστροπεκάκη-Περάκη.

Παρόμοια περίπτωση ήταν κι  εκείνη της συζύγου του αγρότη  κ Μανόλη Δοξανάκη.

«Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ με τον ΟΓΑ της αγρότισσας συζύγου μου. Αναγκάστηκα και πήγα στο Ηράκλειο 5 φορές, για να το ξεκαθαρίσω. Την πέμπτη φορά  πήγα στον προϊστάμενο του ΟΓΑ Ηρακλείου εκτός εαυτού και κατάφερα να μου το λύσει το πρόβλημα”, μας είπε ο κ  Μαν. Δοξανάκης.

Αλλά είναι εύκολο να αφήνεις την καλλιέργεια των ευπαθών κηπευτικών που έχουν στην Ιεράπετρα, για να τρέχεις 5 μέρες στο Ηράκλειο;

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ακόμη περιμένουν αποζημίωση λόγω κορωνοϊού οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

admin

Η ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΕΦΥΓΕ ΑΛΛΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Παράταση έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών – Δείτε μέχρι πότε

admin

Leave a Comment