Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ  ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου, κατάφερε για 4η συνεχόμενη χρονιά να οργανώσει τη Σουβλακοβραδιά στο γραφικό λιμανάκι των Φέρμων, συγκεντρώνοντας γύρω στους 1500 ντόπιους και ξένους επισκέπτες που διασκέδασαν μέχρι το πρωί.
Ενώ όμως όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Ιωάννου, έτρωγαν τα πεντανόστιμα σουβλάκια που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος ερασιτεχνών Αλιέων και χόρευαν παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία  κρητικού συγκροτήματος , κάποιοι άγνωστοι μέχρι στιγμής διαρρήκτες, εκμεταλλευόμενοι  την απουσία των κατοίκων του χωριού από τα σπίτια τους, παραβίασαν δυο από αυτά κλέβοντας χρήματα και χρυσαφικά.
«Γύρω στη 1.00 μετά τα μεσάνυκτα γύρισε στο σπίτι μας η σύζυγος μου και  το βρήκε  παραβιασμένο και όλα τα πράγματα μας στα δωμάτια άνω κάτω. Εκτός από το δικό μας σπίτι στο ισόγειο , είχαν διαρρήξει και του πεθερού μου στον πρώτο όροφο. Από το σπίτι του πεθερού μου, που  κι εκείνο το είχαν κάνει άνω κάτω, πήραν χρήματα και όλα τα χρυσαφικά που αποτελούν οικογενειακά κειμήλια για εμάς. Κάποια λίγα χρήματα πήραν από τον κουνιάδο μου και ένα ρολόι από το δικό μου σπίτι, όπου δεν είχαμε ούτε χρήματα αλλά ούτε και χρυσαφικά. Και στα δυο σπίτια μπήκαν οι δράστες παραβιάζοντας με διαρρηκτικά εργαλεία τα παράθυρα, από τα οποία και βγήκαν,  παίρνοντας μαζί τους μια τσάντα θαλάσσης , την οποία χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν τα κλοπιμαία. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση τα χρυσαφικά που πήραν αξίζουν περισσότερο από 7000 ευρώ», μας είπε ο κ Πέτρος Παπαδάκης, ένας από τα θύματα  των διαρρηκτών.
Αμέσως κλήθηκε το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας αλλά και η Σήμανση, οι αστυνομικοί της οποίας δεν εντόπισαν δαχτυλικά αποτυπώματα καθώς οι δράστες  πιθανότατα φορούσαν γάντια.
ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ
Την ίδια ώρα στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είχαν ολοκληρωθεί τα  «Αλωνέματα 2018», τα οποία κλείνουν 10 χρόνια προσφοράς στην παράδοση του τόπου.
 Ενώ τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου,  είχαν μαζέψει τα περισσότερα , πράγματα από τον υπαίθριο χώρο της «Νεράιδας», αναχώρησαν για τα σπίτια τους αφήνοντας εκεί μόνο τα τραπεζοκαθίσματα.
«Το πρωί της Δευτέρας ξεκούραστοι ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τις καρέκλες και τα τραπέζια, για να τα φυλάξουμε, επιστρέφοντας εκείνα που είχαμε πάρει δανεικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυλιάς. Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας μας είχαν κλέψει κάποιες πλαστικές καρέκλες μικρής αξίας , όπως ακριβώς είχαν κάνει προ καιρού και σε ένα άλλο γλέντι στο Κάτω Χωριό. Είναι λυπηρό να κάνουμε τόσο μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας και να διαπιστώνουμε ότι μεταξύ μας υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν  την απουσία μας απλώνοντας το χέρι τους σε πράγματα που ανήκουν στο Σύλλογο μας και δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία. Παρακαλούμε λοιπόν αυτόν που το έκανε , να το ξανασκεφτεί και να μας επιστρέψει τις καρέκλες που μας πήρε.
Βρήκαμε ωστόσο και  ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως σε ένα τραπέζι. Όποιος τα έχει χάσει να έρθει να τα παραλάβει από το Σύλλογο»,  μας είπε το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας κ Μανόλης Γαρεφαλάκης.
             ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Οι πολίτες στην πόλη και το χωριό πρέπει  να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα, συμβουλεύει η Αστυνομία, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους όσο  θα  βρίσκονται για διακοπές  σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα.
Στην παραλία:
 • Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και τα προσωπικά του αντικείμενα να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
 • Να μην μεταφέρονται στην παραλία, μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, να  μην αφήνονται ανεπιτήρητα.
 • Όπου είναι δυνατόν, να υπάρχει συνεργασία  με άλλους λουόμενους για την περιφρούρηση των προσωπικών τους αντικειμένων.
 • Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
 • Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
 • Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδό τους
 • Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.
 Ιδιοκτήτες κατοικιών
 • Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.  · Να φροντίζουν να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
 • Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
 • Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
 • Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
 • Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί βλάβες.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων
 • Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους · Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία .
 • Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
 • Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
 • Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)
Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
 • Το κοινό κατά τις διακοπές του, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους η δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
 • Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
 • Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ, αλλά ό,τι δε θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
 • Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν.
Ιδιοκτήτες οχημάτων
·         Να μην αφήνεται ανεπιτήρητο το όχημα, όταν η μηχανή του είναι αναμμένη ή να αφήνονται σε αυτό εκτεθειμένα και σε περίοπτη θέση αντικείμενα αξίας, τσάντες, πορτοφόλια ή άλλα είδη που μπορεί να προκαλέσουν τους κλέφτες.
·         Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο αυτοκίνητο, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλή σημεία που να γνωρίζει ο ίδιος. Ουδέποτε να αφήνονται τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο.
·         Να μην αφήνει το όχημά του σε λειτουργία ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ουδέποτε να αφήνει τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν και ως εκ τούτου, οφείλει ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης απομάκρυνσής του από το αυτοκίνητό του, να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κλοπή περιουσίας από το όχημα του ή ακόμα την κλοπή του ιδίου του οχήματος.
·         Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του ή σε άλλο σημείο που θεωρεί ασφαλές.
·         Να σταθμεύει πάντοτε το όχημά του, σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των κλεφτών.
·         Να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
·         Να μην αφήνει τα κλειδιά του οχήματός του εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία ή σε σημεία που μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοδήποτε.
·         Να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών του οχήματός του, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα να καταστούν αντικείμενο κλοπής.
·         Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
·         Συστήνεται, τέλος, η τοποθέτηση συστήματος συναγερμού στο αυτοκίνητο.

Related posts

Πυρκαγιά στο Λιμνάκαρο, συνδράμουν δυνάμεις από Άγιο Νικόλαο, Τζερμιάδω και Χερσόνησο για την κατάσβεση (βίντεο)

admin

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

admin

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βικελαία στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης

admin

Leave a Comment