Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΛΟΠΗΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων  των αδίστακτων συμμοριών που τα δυο τελευταία  χρόνια, εισβάλουν τη νύχτα σαν φαντομάδες στα θερμοκήπια ανυποψίαστων αγροτών της Ιεράπετρας και κατακλέβουν τα κηπευτικά τους , προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες, άλλοι δυο παραγωγοί , που βρήκαν παραβιασμένες τις εισόδους των εγκαταστάσεων τους και τα ώριμα προϊόντα τους, να έχουν κάνει φτερά , πάνω από τα φυτά τους.

Πριν μερικές μέρες άγνωστοι εισέβαλαν τη νύχτα σε θερμοκήπιο συνταξιούχου γεωπόνου, στο Στόμιο  της Ιεράπετρας, και «βούτηξαν»  μεγάλη ποσότητα αγγουριών λίγο πριν τη συγκομιδή τους.

Στην ίδια περιοχή  στο Στόμιο πριν μερικές μέρες είχαν κλέψει επίσης μεγάλη ποσότητα αγγουριών από το θερμοκήπιο του πρώην ποδοσφαιριστή του Ο.Φ. Ιεράπετρας Γιώργου Αναγνωστάκη, ενώ εκείνος κοιμόταν στο σπίτι του που βρίσκεται λίγα μέτρα δίπλα  από το θερμοκήπιο του.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, ο παραγωγός και χειριστής τρακτέρ Μανόλης Χρηστάκης, ενώ πήγε στο θερμοκήπιο του, τους εργάτες του  για να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της ώριμης ντομάτας από την καλλιέργεια του και αναχώρησε για  να πάει να φέρει με το αγροτικό του αυτοκίνητο  πλαστικές κλούβες από το δημοπρατήριο με το οποίο συνεργάζεται, ένας από τους εργάτες του,  τον κάλεσε ανήσυχος στο τηλέφωνο.

«Αφεντικό μη φέρεις πολλές κλούβες γιατί μας κλέψανε τις ντομάτες πάνω από τα φυτά», του είπε ο εργάτης.

«Στην αρχή δεν τον πίστεψα. Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα, αλλά όταν ήρθα και είδα, τον καρπό που είχαν αφήσει στα φυτά  κατάλαβα, ότι οι κλέφτες μπήκαν παραβιάζοντας την είσοδο και κόβοντας πάνω από τις ταξιανθίες, εχθές τη νύχτα με το φεγγάρι, όλες τις μεγάλες ποιοτικές και ώριμες ντομάτες, αφήνοντας πίσω τους τις πράσινες τις μικρές και τις μη εμπορεύσιμες», μας είπε ο Μανόλης Χρηστάκης, ενώ ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Φρονιμάκης, τον ρωτούσε λεπτομέρειες για το περιστατικό, που δεν είναι το πρώτο στην ίδια περιοχή.

«Οι αδίστακτες αυτές σπείρες,  έχουν βάλει στόχο όλα τα θερμοκήπια που βρίσκονται στην περιοχή της Σιδερένιας Καμάρας του Κάτω Χωριού, πίσω από τη μάντρα οικοδομικών υλικών, που βρίσκεται επι της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου. Πέρυσι μπήκαν στο δικό μου θερμοκήπιο και στο σπίτι μου, καθώς και σε μερικά άλλα θερμοκήπια 200 μέτρα πιο πάνω. Πριν μερικές μέρες μπήκαν σε ένα άλλο θερμοκήπιο από την δυτική πλευρά του αγροτικού δρόμου και έκοψαν τη νύχτα όλες τις ντομάτες που νεαρού  παραγωγού. Τώρα μπήκαν στο θερμοκήπιο του γείτονα μου που βρίσκεται νότια από το δικό μου θερμοκήπιο και πήραν γύρω στα 1000 κιλά ντομάτες. Αύριο ίσως έχει σειρά ο παρακάτω. Αυτοί που έρχονται τη νύχτα εδώ,  μάλλον γνωρίζουν πρόσωπα και καλλιέργειες. Ξέρουν από πού θα μπουν και από  που θα βγούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Φοβάμαι ότι θα μας αναγκάσουν να στήσουμε ενέδρες να τους πιάσουμε επ΄ αυτοφόρω, να τους κάνουμε μόνοι μας το δικαστήριο επι τόπου, για να μας μπλέξουν. Αν η πολιτεία δεν πάρει άμεσα μέτρα, να μας προστατέψει,  θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας»,  δηλώνει αγανακτισμένος ο γείτονας του τελευταίου θύματος των κλεπτών Μιχάλης Ματζαράκης .

Στις πρώτες ταξιανθίες των φυτών της καλλιέργειας ντομάτας του Μανόλη Χρηστάκη, είναι εμφανές το πέρασμα των κλεφτών της προηγούμενης βραδιάς.

«Βλέπετε ότι από εδώ που πέρασαν οι κλέφτες,  μάζεψαν μόνο τις καλές, τις κόκκινες και εμπορεύσιμες ντομάτες. Πήραν δηλαδή ότι πιο ποιοτικό προϊόν είχε η καλλιέργεια. Πίσω τους άφησαν τις μικρές, τις πράσινες και τις μη εμπορεύσιμες ντομάτες. Αυτές τις κόβουν τώρα οι εργάτες για να καθαρίσουν και να ελαφρώσουν τα φυτά. Είναι η δεύτερη φορά που με πειράζουν και δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει,  αν τύχει και τους βρώ ποτέ μέσα στην  καλλιέργεια μου. Δεν ξέρω  πως θα αντιδράσω. Φοβάμαι ότι θα μας μπλέξουν», δηλώνει και ο Μανόλης Χρηστάκης.

Ενώ συζητάμε με τους παραγωγούς παρατηρούμε τον δύσκολο τρόπο με τον οποίο η αγρότισσα κ Δέσποινα Ματζαράκη-Βαγγέλα, προσπαθεί  να καθαρίσει τις ρίζες και τον κορμό των φυτών, καθισμένη κάτω στο υγρό χώμα.

«¨Ετσι δουλεύουν  οι αγρότες και οι αγρότισσες από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στα θερμοκήπια, για να παραγάγουν ποιοτικά υγιεινά αγροτικά προϊόντα, ποτίζοντας τη γη με τον ιδρώτα τους.

Από τον Αύγουστο παλεύει  ο παραγωγός για να φτάσει την καλλιέργεια του στο στάδιο της συγκομιδής, και την ώρα που ωριμάζουν οι ντομάτες του και είναι έτοιμος να κόψει και να παραδώσει το προϊόν του στο δημοπρατήριο η τον έμπορα του, έρχονται οι σπείρες των κλεφτών και του παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Δεν ξέρω πραγματικά πως θα αντιδράσουμε αν πιάσουμε κανένα μέσα στην περιουσία μας»,  καταλήγει  η  κ Δέσποινα Ματζαράκη –Βαγγέλα.

Related posts

admin

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Παρουσίαση του βιβλίου «Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων στην εποχή της COVID-19», που εκδόθηκε με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης

admin

Leave a Comment