Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«Εκτροχιασμός στις τιμές των λιπασμάτων», ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου με αφορμή το ανοδικό ράλι τιμών των λιπασμάτων που πλήττει καίρια το κόστος παραγωγής των αγροτών μας και επιβαρύνει το αγροτικό τους εισόδημα κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ερώτησή τους ζητούν από την Επιτροπή αφενός να επιτρέψει την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων που θεωρείται μέχρι σήμερα παράνομη κρατική ενίσχυση και αφετέρου ζητούν να πληροφορηθούν ποια είναι η στρατηγική της Ένωσης για τη διαχείριση του ελλείμματος των λιπασμάτων που παρουσιάζεται ώστε η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στη γεωργική παραγωγή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το συνεχιζόμενο ανοδικό ράλι των τιμών λιπασμάτων αναγκάζει τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των αγροτών που έχουν ήδη λάβει.  Ενδεικτικά η τιμή της αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή αζώτου, αυξήθηκε άνω των 910 USD ανά τόνο, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Το έλλειμμα προσφοράς λιπασμάτων θα περιορίσει την ποσότητα και την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η χαμηλότερη παραγωγή θα δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Δεδομένου ότι :

  • Η αύξηση οφείλεται στο ρεκόρ υψηλών τιμών φυσικού αερίου (ετήσια αύξηση 595%) που αντιπροσωπεύουν το 80% του λειτουργικού κόστους του κλάδου, καθώς την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στα λιπάσματα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία
  • Στις 2 Μαρτίου 2022, αναμένεται νέα εργαλειοθήκη για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας από το ενεργειακό κόστος

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Ποιά η στρατηγική της για τη διαχείριση του ελλείμματος των λιπασμάτων, ώστε η ΕΕ να μην αντιμετωπίζει ελλείψεις στη γεωργική παραγωγή;
  2. Σκοπεύει να επιτρέψει την επιδότηση για την αγορά των λιπασμάτων, που θεωρείται μέχρι σήμερα παράνομη κρατική ενίσχυση;»

Related posts

admin

Τροχαίο στην Ιεράπετρα: Σε σταθερά κρίσιμη κατάσταση ο 22χρονος

admin

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ …ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΤA;

admin

Leave a Comment