Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΑΣ 35ΧΡΟΝΟΣ ΣΩΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

Ένας 35χρονος άνδρας που αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, και κινδύνευε η ζωή του,  σώθηκε το πρωί της Τετάρτης , επειδή έτυχε στην περιοχή του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, να έχει εγκατασταθεί σε βενζινάδικο, ο  ένας και μοναδικός αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τον Γενικό ιατρό κ Μανόλη Μαργετάκη.

« Ο νεαρός άνδρας είχε έρθει στο ιατρείο μου επειδή δεν αισθανόταν καλά. Αφού διέγνωσα κοιλιακή ταχυκαρδία, πήρα αμέσως το ΕΚΑΒ και ζήτησα τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ενώ αμέσως ειδοποίησα τους  ντόπιους εθελοντές διασώστες της Ομάδας Διάσωσης ΕΔΕΑΚ Σητείας, που έχουν εγκαταστήσει  έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή  έξω από το βενζινάδικο του Μακρύ Γιαλού, ζητώντας τους να μου τον φέρουν χωρίς χρονοτριβή. Σε ελάχιστα λεπτά είχα στα χέρια μου τον απινιδωτή, τον οποίο χρησιμοποίησα επιτυχώς, ο ασθενής ανατάχθηκε και αμέσως μετά διακομίστηκε συνοδεία ιατρού, στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας», μας είπε ο γενικός ιατρός κ Μανόλης Μαργετάκης.

«Αυτόν τον απινιδωτή τον είχαμε αγοράσει από χορηγίες και  με έρανο στην περιοχή Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά, θεωρώντας ότι τα εκπαιδευμένα μέλη της ΕΔΕΑΚ που μένουν εκεί, θα μπορούσαν χρησιμοποιώντας τον σε περίπτωση ανάγκης , να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες  σε οποιονδήποτε ντόπιο η ξένο επισκέπτη, αντιμετώπιζε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα . Επιλέξαμε να τον εγκαταστήσουμε στο βενζινάδικο του κ Κώστα Γκικάκη, καθώς και ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά στο πρατήριο, είναι εκπαιδευμένοι διασώστες , μέλη της ΕΔΕΑΚ, και θα μπορούσαν ταχύτερα να βρίσκονται κοντά σε κάθε έκτακτο περιστατικό. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός είναι, να εγκαταστήσουμε απινιδωτές και σε άλλα  σημεία της περιοχής που βρίσκονται μακριά  από  δημόσιες δομές Υγείας», μας είπε ο εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης  ΕΔΕΑΚ Σητείας κ Γιάννης Δασκαλάκης.

«Μόλις πήραμε το επείγον τηλεφώνημα του κ Μαργετάκη, επειδή είμαστε εκπαιδευμένοι και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να φτάσεις γρήγορα με τον απινιδωτή στον άνθρωπο που κινδυνεύει, αφήσαμε τη δουλειά μας και τρέξαμε. Σε τρία λεπτά ο απινιδωτής ήταν στα χέρια του γιατρού»,  μας επιβεβαίωσε ο διασώστης της ΕΔΕΑΚ κ Κώστας Γκικάκης.

Πριν 2 χρόνια ξεκίνησαν οι προσπάθειες από μέλη της ΕΔΕΑΚ που μένουν στον Μακρύ Γιαλό, να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής για να αγοραστεί ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, συγκεντρώνοντας χρήματα από δωρεές των κατοίκων της περιοχής του Μακρύ Γιαλού, έτσι ώστε αν χρειασθεί, να είναι προσβάσιμος σε όλους που ξέρουν πώς να τον χρησιμοποιούν.

Η ΕΔΕΑΚ  Σητείας έχει παραχωρήσει και τον ανάλογο εξοπλισμό ( σανίδα ακινητοποίησης, φορείο, οξυγόνο, φαρμακείο) κ.α, στα  εκπαιδευμένα μέλη της που μένουν στον Μακρύ Γιαλό, έτσι ώστε αν ζητηθεί η βοήθεια των διασωστών  από κάποιο φορέα, να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Ιεράπετρας, με τα χρήματα που εξοικονόμησε από το Santa Run την περίοδο των  Χριστουγέννων, εξασφάλισε τον πρώτο αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του, ο οποίος θα εγκατασταθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο Αστυνομικό μέγαρο στο Εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διασώστες σε περίπτωση ανάγκης.

«Εκτιμώ ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουμε άλλους 10 απινιδωτές σε όλα τα μεγάλα χωριά της Ιεράπετρας. Τώρα κάναμε την αρχή, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συγκεντρώνοντας τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά τους σιγά σιγά», μας είπε ο κ Ανδρέας Μαμαντόπουλος πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ.

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Στο μεταξύ το καρδιολογικό περιστατικό με τον 35χρονο άνδρα στον Μακρύ Γιαλό, έφερε ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μιας έστω μικρής δημόσιας δομής παροχής ιατρικών πρώτων βοηθειών, καθώς έχουν μπλοκάρει και έχουν  αδρανίσει  όλες οι προσπάθειες που έγιναν μετά το 2000 , για τη δημιουργία, ενός Πολυδύναμου Ιατρείου η μιας  ευέλικτης μονάδας  παροχής Πρώτων Βοηθειών.

Σε έναν πρώην Δήμο, του Μακρύ Γιαλού, όπου κατά τους θερινούς  μήνες, ζούν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι λόγω τουρισμού, ο μόνος ιατρός που βλέπουν οι κάτοικοι, είναι ο αγροτικός ιατρός, που περνά μια φορά την εβδομάδα, να τους γράψει τις συνταγές για τα φάρμακα.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

2 συνημμένα

Related posts

Αιτήσεις Συμμετοχής στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Ιεράπετρας

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ- ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

admin

Εθελοντικής ομάδας Protect Ierapetra seas.

admin

Leave a Comment