Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου στη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεως ΒΑΕ

Tην Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Εργασίας. Στη συνεδρίαση είχε  προσκληθεί και συμμετείχε με εκπρόσωπό  και ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου.   Η συνεδρίαση της επιτροπής είχε αποκλειστικό θέμα το αίτημα για ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας, και όπως αναφέρθηκε θα πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να υποβάλλει σχετικό πόρισμα προς τον Υπουργό Εργασίας. Η Επιτροπή άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων που είχαν προσκληθεί, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής μέχρι να καταλήξει σε πόρισμα.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου στη συνεδρίαση στις 8/9/20 ήταν η παρακάτω:
“Ως ΔΣ του συλλόγου νοσηλευτων ΕΣΥ νομού Λασιθίου ζητήσαμε από το Γραφείο Μισθοδοσίας  του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου να μας διευκρινίσει γραπτώς τί είδους ασφάλιση (Βαρέα Ανθυγιεινά ή άλλη) έχει κάθε μία από τις παρακάτω κατηγορίες νοσηλευτών-τριων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου :
-Μόνιμοι Εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πριν την 1/1/2011
-Μόνιμοι Εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2011
– Συμβασιούχοι εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου
 
Στην απάντηση του το γραφείο μισθοδοσίας αναφέρει ότι :
  • Οι μόνιμοι εργαζόμενοι Νοσηλευτές που προσλήφθηκαν ως 31/12/2010 με κύριο φορέα ασφάλισης το δημόσιο έχουν  ποσοστό κρατήσεων υπέρ σύνταξης και ΤΕΑΔΥ 26.5% και πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης 3001, που αντιστοιχεί στο απλό πακέτο ασφάλισης των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι μόνιμοι εργαζόμενοι Νοσηλευτές που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2011 με κύριο φορέα ασφάλισης τον ΕΦΚΑ έχουν ποσοστό κρατήσεων υπέρ σύνταξης και ΤΕΑΔΥ 32.10 % και πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης 0069, που αντιστοιχεί στο πακέτο ασφάλισης του μόνιμου προσωπικού (ΝΕΟΙ) υπαγόμενου στον ΚΒΑΕ (Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων) του τ. ΙΚΑ ΤΕΑΜ
  • Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι Νοσηλευτές που προσλήφθηκαν  με κύριο φορέα ασφάλισης τον ΕΦΚΑ έχουν ποσοστό κρατήσεων υπέρ σύνταξης και ΤΕΑΔΥ 45.26 % και πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης 105, που αντιστοιχεί στο πακέτο ασφάλισης Μικτών ΒΑΕ του ΙΚΑ ΤΕΑΜ
Καθ΄όσο γνωρίζουμε το ίδιο ισχύει και στις άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα Νοσοκομεία που υπάγονται στον ΚΒΑΕ του ΙΚΑ ΤΕΑΜ.
Δηλαδή ενώ οι μόνιμοι που διορίστηκαν μετά την 1/1/2011 και οι συμβασιούχοι έχουν ασφάλιση ΒΑΕ, όσοι διορίστηκαν πριν την 31/12/2010 δεν έχουν. 
Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία, αφού εργαζόμενοι στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, έχουν διαφορετικό πακέτο ασφάλισης και διαφορετικό όριο  συνταξιοδότησης.
Για να αρθεί αυτή η αδικία ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να αναφέρει ότι για όσες επαγγελματικές κατηγορίες και ειδικότητες μόνιμων εργαζομένων στους φορείς δημόσιας υγείας και στα Νοσοκομεία ισχύει το  πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης υπαγόμενων στον ΚΒΑΕ του πρ. ΙΚΑ ΤΕΑΜ (0069) σε όσους προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2011 (ΝΕΟΙ), το πακέτο αυτό  θα εφαρμόζεται και για όσους μόνιμους εργαζόμενους αυτων των επαγγελματικών κατηγοριών και ειδικοτήτων έχουν προσληφθεί και μέχρι την 31/12/2010(ΠΑΛΑΙΟΙ) κατοπιν σχετικής αίτησης τους, ενώ η εφαρμογή αυτού του ασφαλιστικού πακέτου θα ισχύει αναδρομικά από το χρόνο πρόσληψης τους χωρίς καταβολή πρόσθετης εισφοράς. Αυτό αποτελεί το κύριο αίτημα μας, που ζητούμε να υλοποιηθεί άμεσα.
 
Από εκεί και πέρα χρειάζεται συζήτηση για την ορθή διατύπωση των ειδικοτήτων των υπαγόμενων στον ΚΒΑΕ από τους χώρους της υγείας και για τη διεύρυνση του, αφού υπάρχουν χώροι, κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων  στις υπηρεσίες υγείας που δεν περιλαμβάνονται στον  κανονισμό ΒΑΕ.”
 ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Related posts

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΣΔΕ 2021

admin

Άς δούμε πως διαμορφώθηκαν σήμερα οι τιμές των πρώιμων κηπευτικών στην Ιεράπετρα.

admin

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ-ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

admin

Leave a Comment