Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ένα κρατικό Παρατηρητήριο Τιμών, είναι από καιρό στα αιτήματα των παραγωγών και των εμπόρων οπωροκηπευτικών, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σωστή  διάρθρωση των καλλιεργειών και στη βελτίωση των εξαγωγών μας στην Ευρώπη  , εκεί όπου είναι αδυσώπητος ο διεθνής ανταγωνισμός.
Χωρίς να γνωρίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών και φρούτων της Κρήτης , πως αναδιαρθρώνονται οι καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό αγροτικό Νότο, πότε ξεκινούν τις φυτεύσεις τους και σε ποιες αγορές θα στοχεύσουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, αισθάνονται μόνοι και χωρίς κεντρική καθοδήγηση από το κράτος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες , όπως για παράδειγμα στην Ισπανία.
«Στην Ισπανία έχει δημιουργηθεί  εδώ και χρόνια το Παρατηρητήριο Τιμών, που παρακολουθεί τα πάντα στον κλάδο των οπωροκηπευτικών και δίνει χρήσιμες πληροφορίες στις Ομάδες Παραγωγών για να γνωρίζουν πως θα αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες τους και σε ποιες περιόδους να στοχεύσουν για να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις.
Εμείς σαν Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Λαχανικών Ελλάδας, το ζητάμε εδώ και χρόνια από το αρμόδιο Υπουργείο. Το ίδιο πράγμα ζητήσαμε και προχθές σε μια διαβούλευση που συμμετείχαμε στο ΥΠΑΑΤ.
Προτείνουμε αυτό το Παρατηρητήριο να έχει μια μικτή στελέχωση , για να είναι όσο πιο αντικειμενικό γίνεται, ώστε να παρακολουθούμε την πορεία των τιμών σε όλα τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, την επιλογή του τύπου των προϊόντων και του χρόνου των φυτεύσεων, ώστε να μην  βλέπουμε το φαινόμενο του κορεσμού της αγοράς. Μας είπαν , ότι θα κάνουμε τις επόμενες μέρες άλλη μια συνάντηση στο Υπουργείο για να δούμε πως θα το ξεκινήσουμε», μας είπε ο κ Γιώργος Πολυχρονάκης , ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Λαχανικών Ελλάδας.
Η άγνοια της πραγματικότητας πληρώθηκε πάρα πολύ ακριβά γύρω στο 1990 όταν χάθηκε για το εξαγώγιμο αγγούρι της Κρήτης, η αγορά του Μονάχου.
Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγείς των φρούτων και των λαχανικών αφού έχει χαθεί η αγορά της Ρωσίας(Ρωσικό εμπάργκο) και της Γερμανίας, έχουν στραφεί προς τις αγορές των πρώην ανατολικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης και προς την αγορά των Βαλκανίων.
«Αυτή η στροφή προς τις αγορές που δεν επιζητούν την ποιότητα αλλά τα προϊόντα χαμηλού κόστους και  αμφίβολης ποιότητας , έχει πιέσει τις τιμές όλων των φρούτων και των λαχανικών προς τα κάτω, και έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους Ισπανούς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Έλληνας παραγωγός  δεν θα μπορέσει  ποτέ να πάρει την υπεραξία των ποιοτικών   προϊόντων που παράγει, γιατί οι αγορές στις οποίες απευθύνεται,  δεν μπορούν να πληρώσουν ακριβότερα», μας λέει ο κ Γιώργος Πλουχρονάκης.
Παρά τα όποια προβλήματα ωστόσο,  οι επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, πάνε πάρα πολύ καλά στο πρώτο 5μηνο του 2018 παρουσιάζοντας μια αξιοθαύμαστη μεταβολή +25%.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΣΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Οι παραγωγοί κηπευτικών στην Ιεράπετρα είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι φέτος, πρώτα απ΄ όλα  γιατί το αρδευτικό νερό του Φράγματος Μπραμιανών είναι ελάχιστο και για το λόγο αυτό νιώθουν ανασφάλεια, αλλά  και επειδή δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα φυτέψουν φέτος, καθώς δεν υπάρχει το παρατηρητήριο τιμών από όπου θα μπορούσαν να αντλήσουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.
«Αν υπήρχε το κρατικό  Παρατηρητήριο Τιμών, θα ήταν ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, που θα μπορούσε να  τεθεί στην υπηρεσία όλων των αγροτών της Κρήτης και της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουμε μέσα από επίσημη ενημέρωση τι κάνουν στον κλάδο μας οι ανταγωνιστές μας, και πως διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων μας σε όλη την Ευρώπη.
Εμείς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ‘’Ανατολή’’ προσπαθούμε να καθοδηγούμε τα 180 μέλη μας, δίνοντας τους κατευθύνσεις στο τι και πότε θα φυτέψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε.
Συνήθως τα μέλη μας φυτεύουν γύρω στο 48% ντομάτες όλων των ειδών, με τις περισσότερες να είναι μεγαλόκαρπες.
Το 32% των μελών μας φυτεύει κοντό και μακρύ αγγούρι και το 20% φυτεύει όλα τα είδη της πιπεριάς. Κάπως έτσι νομίζω ότι θα κινηθούμε και στη νέα καλλιεργητική περίοδο», μας είπε ο κ Φώντας Δουλούμης, πρόεδρος της μεγαλύτερης Ομάδας Παραγωγών , της «Ανατολής» Ιεράπετρας.
                                                                                      ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

 

 

Related posts

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ: ΟΤΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΕΚΛΕΙΠΕΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

admin

3η Σεπτέμβρη 1974: Το ορόσημο που άλλαξε τον ρου της μεταπολίτευσης και έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην πορεία της χώρας.

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 23.9.2022  

admin

Leave a Comment