Νέα υπουργική απόφαση αλλάζει τα δεδομένα από τις 27 Φεβρουαρίου στις παραβάσεις των βαρέων οχημάτων, με τα πρόστιμα που προβλέπονται να είναι εξοντωτικά .
Από τις 27 Φεβρουαρίου ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα υπουργική απόφαση που αφορά στις παραβάσεις της νομοθεσίας για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές των φορτηγών αυτοκινήτων , αλλά και στις νέες διοικητικές κυρώσεις.
Με τα νέα δεδομένα το μεταφορικό κόστος θα αυξηθεί περισσότερο για τους παραγωγούς κηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς και για τους εμπόρους και τους εξαγωγείς , που στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες νταλίκες με προϊόντα της Κρήτης στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
«Ενημερώσαμε σήμερα τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, ότι, τα φορτηγά με τα οποία μεταφέρουμε τα κηπευτικά μέσω του λιμανιού του Ηρακλείου στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού δεν θα μπορούν πλέον να είναι υπέρβαρα κατά τη ζύγιση τους πριν τον απόπλου των πλοίων. Τα πρόστιμα που πληρώναμε στα υπέρβαρα έχουν γίνει πλέον εξοντωτικά . Μέχρι τώρα αν το φορτηγό ήταν υπέρβαρο μέχρι δύο τόνους πληρώναμε πρόστιμο 30 ευρώ και ταξιδεύαμε. Τώρα στον ένα τόνο υπέρβαρο το πρόστιμο είναι 330 ευρώ και στους 2 τόνους υπέρβαρο πήγε στα 900 ευρώ. Από 2 έως 4 τόνους υπέρβαρο πληρώναμε 60 ευρώ πρόστιμο και τώρα πήγε στα 1360 ευρώ.
Με τα νέα πρόστιμα δεν μπορούμε να φορτώνουμε περισσότερα φορτία από τα προβλεπόμενα πλέον. Στις παλέτες θα πρέπει οι αγρότες , οι έμποροι και οι εξαγωγείς, να βάζουν 2 σειρές λιγότερα χαρτοκιβώτια με κηπευτικά και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθεί το μεταφορικό κόστος γύρω στα 10 ευρώ ανά παλέτα για τον παραγωγό», μας είπε ο ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας κ Σίλας Λουτσέτης .
Σκοπός της απόφασης των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών είναι ο καθορισμός των παραβάσεων, η κατάταξη των παραβάσεων σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και ο καθορισμός διοικητικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων για παραβάσεις της νομοθεσίας οδικών μεταφορών.Τα πρόστιμα που αναγράφονται στην απόφαση είναι «τσουχτερά» και κυμαίνονται από 50 έως και 3.000 ευρώ και όπως φαίνεται δεν τα γλιτώνει κανείς ακόμη και αν κινείται εκτός Ελλάδος ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται επί τόπου αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας των παραβατών οδηγών.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η άρνηση διενέργειας ελέγχου επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Η παράνομη έλξη ρυμουλκούμενου με Φορτηγό Δημοσίας Χρήσης προβλέπει πρόστιμο 500 ευρώ. Η παράνομη κίνηση βυτιοφόρου υγρών καυσίμων προβλέπει πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων οτι: 1.Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός των παραβάσεων, η κατάταξη των παραβάσεων σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και ο καθορισμός διοικητικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων για παραβάσεις της νομοθεσίας οδικών μεταφορών που αφορά: α) στην πρόσβαση στην αγορά των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη διενέργεια εθνικών και διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών με φορτηγά και ρυμουλκούμενα δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης,
β) στα στοιχεία αναγνώρισης πλαισίου και κινητήρα οχημάτων, στη γενική απογραφή, ταξινόμηση και κυκλοφορία οχημάτων, στις άδειες και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, άδειες οδήγησης, όταν οι παραβάσεις διαπράττονται με φορτηγά και ρυμουλκούμενα,
γ) στα μέγιστα βάρη και διαστάσεις, στην έλξη οχημάτων, στις επιτρεπόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις του οχήματος, στα τεχνικά χαρακτηριστικά συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών και ρυμουλκούμενων. ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ