Image default
TOPIKA NEA

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΟΥ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΜΥΡΤΟΥ.

 

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

Μετά από κάποια εύλογη μικρή καθυστέρηση που είχε δημιουργήσει προβληματισμό και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ιεράπετρας, υπογράφηκε προχθές από τον υπουργό Υποδομών, η απόφαση ανάθεσης του έργου της κατασκευής της νέας μεγάλης προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου Ιεράπετρας.

Αυτός ο νέος αγωγός διαμέτρου ενός μέτρου, θα αποτελεί την κύρια πηγή εμπλουτισμού του ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας, ενώ  ο αγωγός αυτός  προβλέπεται να κατασκευαστεί και να  παραδοθεί  σε διάστημα 2 χρόνων από την ανάδοχο εταιρεία που είναι η κατασκευαστική «Θεμέλη» Α. Ε. η οποία είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση(30%) στη δημοπρασία που έγινε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου του 2019.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε  από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείο Υποδομών κ Αντώνη Κοτσώνη, είναι ότι η ανάθεση του έργου υπογράφηκε μόλις προχθές από τον υπουργό Υποδομών, η ανάδοχος εταιρεία πήρε ήδη την πρώτη προκαταβολή για να ξεκινήσει την προμήθεια των αγωγών και περιμένουμε το συντομότερο δυνατόν την εγκατάσταση της στο εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο που το περιμένουμε τόσα χρόνια. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του  αγωγού είναι τα δυο χρόνια», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης, που δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό να πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσουν το έργο το συντομότερο δυνατόν.

Η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει από το υπουργείο Υποδομών, το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας, που θα εμπλουτίζει με αρδευτικό νερό τον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις εργασίες στα τέλη του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει τότε , ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Οι βουλευτικές εκλογές και οι αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείο Υποδομών προκάλεσαν εύλογα αυτή τη μικρή καθυστέρηση.

«Τώρα πια ξέρουμε ότι το έργο θα γίνει και ότι θα ξεκινήσει σύντομα αφού η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία πήρε τις προκαταβολές για να παραγγείλει τα απαραίτητα υλικά και τον αγωγό.

Στο μεταξύ μας ενημέρωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών  , καθώς και τα περιβαλλοντικά , και τώρα ψάχνουν να βρούν  τρόπο να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των έργων, μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»,  πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης

Στο μεταξύ σήμερα στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών, υπάρχουν και είναι αποθηκευμένα γύρω στα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, καθώς η αγωγιμότητα του είναι 1.200 mS/cm.

«Μέχρι τις αρχές Αυγούστου στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών  είχαμε 9.800.000 κυβικά μέτρα νερού.

Τέσσερις μήνες μετά και με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες να είναι στο μάξιμουμ της κατανάλωσης τους, έχουμε μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις γύρω στα 9.500.000 κυβικά μέτρα νερού με την ίδια καλή αγωγιμότητα(1200) Αν ο χειμώνας  μας δώσει ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και καλές χιονοπτώσεις στα ορεινά και συνεχίσουμε να παίρνουμε το νερό που παίρνουμε τώρα από τις πηγές της Μαλαύρας και από τις γεωτρήσεις των Μύθων, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Όταν μας παραδοθεί για χρήση και η νέα προσαγωγός των Μύθων ,  που θα φέρνει στον ταμιευτήρα το τριπλάσιο νερό από αυτό που μας φέρνει τώρα η παλιά, θα είμαστε πιο ασφαλείς σε ότι αφορά την επάρκεια του νερού», τόνισε ο κ Μανόλης Παπαδάκης.

«Τη μεγαλύτερη επίπτωση της παρατεταμένης και έντονης ανομβρίας των ετών 2015-2018 που έπληξε όλη την Κρήτη, φαινόταν να έχει η Ιεράπετρα, κυρίως κατα την καλλιεργητική περίοδο του  2018, εξαιτίας της έλλειψης υδατικών πόρων. Το φράγμα Μπραμιανών διέθετε μόλις 1,2 εκατ. κ.μ. νερού όταν ο κάμπος απαιτούσε 12 εκατ.κ.μ. για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων (Θερμοκήπια 15.000 στρ., Ελαιόδεντρα 450.000, Εσπεριδοειδή και διάφορα δένδρα 150.000). Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα ήταν και η ποιότητα του νερού, στο οποίο η αγωγιμότητα υπερέβαινε τα 2.000 mS/cm.

Οι ποσότητες νερού που έλλειπαν από τη περιοχή για την καλλιεργητική περίοδο 2018 ήταν της τάξης των έξι (6) εκατ. κ.μ., δηλαδή, δεν έπρεπε να φυτευτεί περίπου το 50% των υφιστάμενων καλλιεργειών ενώ οι υπόλοιπες καλλιέργειες έπρεπε να αρδευτούν με νερό υποβαθμισμένο, λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας από την πηγή της Μαλαύρας που εμπλουτίζει με περίπου 5 εκατ. κ.μ. το φράγμα», είχε πεί  σχετικά ο διευθυντής Υδάτων κ. Μαρίνος  Κριτσωτάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

admin

Συνάντηση του Δημάρχου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρυπτής

admin

340.000€ – Ανανέωση του στόλου μηχανημάτων στο Δήμο Ιεράπετρας

admin

Leave a Comment