Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Μετά την  πρόσφατη εξάσκηση  όλου του προσωπικού των πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν Λασιθίου στον εξομοιωτή “Fire Dragon” που πραγματοποιήθηκε εφέτος στο Κεντρί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, αν και παραμένει υποστελεχωμένη, είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και να διασώσει, ζωές και περιουσίες που τυχόν θα βρεθούν σε κίνδυνο από την εκδήλωση κάποιας καλοκαιρινής  πυρκαγιάς.

Με την  εμφάνιση των μελτεμιών στην αρχή της  τρέχουσας εβδομάδας και τον καύσωνα που θα ακολουθήσει  στο ξεκίνημα της επόμενης  εβδομάδας , ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας , αντιπύραρχος κ. Δημήτρης Καλιοντζής, παρακαλεί όλους όσοι ζούν μόνιμα η επισκέπτονται για διακοπές την Ιεράπετρα,  να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιούν φωτιά στην ύπαιθρο για κανέναν λόγο.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε κληθεί να σβήσουμε φωτιές που έχουν ξεκινήσει από ανθρώπινες απροσεξίες. Ακολουθώντας το πετυχημένο δόγμα που έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό των καταστροφικών δασικών και περιαστικών πυρκαγιών, καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρόνο να τις θέσουμε υπό  έλεγχο.

Το δόγμα και η στρατηγική μας είναι , ότι, μόλις ειδοποιηθούμε για κάποια πυρκαγιά άμεσα ξεκινούμε όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και κινούμαστε προς το σημείο όπου μας έχουν υποδείξει. Επειδή οι περισσότερες περιοχές απέχουν γύρω στα 20 λεπτά της ώρας από τη βάση μας , φτάνουμε στην εστία της πυρκαγιάς σε τόσο σύντομο χρόνο, ικανό να μας επιτρέψει να επιχειρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά περιορίζοντας την πυρκαγιά στο ξεκίνημα της . Αν το σημείο της πυρκαγιάς απέχει 40 λεπτά της ώρας από τη βάση μας , τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και ο χρόνος της κατάσβεσης πολύ μεγαλύτερος.

Το σημαντικό λοιπόν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης που κάνουμε τα τελευταία χρόνια , είναι ότι πάμε όλοι μαζί από την αρχή και τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ αισιόδοξα», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλιοντζής.

Συμβαίνει πολλές φορές οι ειδοποιήσεις που λαμβάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μην είναι σωστές η να μην είναι ακριβείς. Παρόλα αυτά τα πυροσβεστικά οχήματα τρέχουν με όλες τους τις δυνάμεις για να προλάβουν μια πυρκαγιά στο ξεκίνημα της.

«Έχει συμβεί πολλές φορές να γυρίσουμε τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα από το μέσον της διαδρομής προς το σημείο που μας έχει υποδειχτεί, γιατί είτε οι πολίτες πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά,  η επειδή  ο πολίτης που μας ειδοποίησε έκανε λάθος και αυτό που έβλεπε δεν ήταν καπνός ,αλλά ενδεχομένως η σκόνη ενός τρακτέρ που όργωνε.

Προτιμούμε να καταναλώσουμε λίγα καύσιμα παραπάνω και να σπεύσουμε  άμεσα στο σημείο,  από το να τρέχουμε πίσω από τη φωτιά που συνήθως εξαπλώνεται σε ταχύτατους χρόνους, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχουν φρυγανιάσει τα πάντα στη φύση.

Κάποιοι νομίζουν   πως επειδή έβρεξε λίγο πριν μερικές μέρες, υπάρχει ακόμα υψηλή σχετική υγρασία στην ύπαιθρο. Δυστυχώς δεν είναι αλήθεια αυτό. Έχουμε βιντεοσκοπήσει  τον τρόπο που ξεκινά μια πυρκαγιά,  από το πέταμα ενός αποτσίγαρου από διερχόμενο αυτοκίνητο στο ακαθάριστο  πρανές του δρόμου. Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η φωτιά στα πρανή των επαρχιακών δρόμων που παραμένουν ακαθάριστα και για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει εγγράφως να ξεκινήσουν άμεσα οι καθαρισμοί των δρόμων σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Θέλουμε όλους τους πολίτες δίπλα μας και αυτό το καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο. Να περιορίσουμε στο 100% τις δασικές και περιαστικές πυρκαγιές. Αν προσέξουμε λίγο περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η  συμπεριφορά των πολιτών είναι πολύ καλύτερη πλέον και η ευαισθητοποίηση τους στα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Επειδή όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει το ανθρώπινο λάθος και η απροσεξία,  ζητούμε ειδικά εφέτος μεγαλύτερη προσοχή από όλους για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τους πνεύμονες πρασίνου  που μας έχουν απομείνει και που ήδη ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη ανομβρία», πρόσθεσε ο κ Καλιοντζής.

Στο μεταξύ η  διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου το διάστημα από 26 έως και 30 Ιουνίου θα εκτελεί εργασίες καθαρισμού πρανών στην περιοχή ΄΄Κουτσουράς΄΄ του Δήμου Ιεράπετρας. Η Π.Ε. Λασιθίου προγραμματίζει και υλοποιεί τακτικές αυτοψίες, διενέργεια προληπτικών ελέγχων και ανταποκρίνεται σε αναφορές πολιτών, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση  προβλημάτων όπου παρουσιάζονται.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συγκέντρωση Τροφίμων

admin

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

admin

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

admin

Leave a Comment