Υπερψήφισε η Ευρωβουλή το έκτακτο μέτρο στήριξης πληττόμενων αγροτών και μικρών αγροτικών επιχειρήσεων το βράδυ της Παρασκευής, που προβλέπει μια εφάπαξ πληρωμή 7.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη έως τις 30 Ιουνίου του 2021.
Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, για ανακατανομή κονδυλίων από αδιάθετα ποσά Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ και όχι για φρέσκο χρήμα, όπως απαιτούν τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις, η οποία αρχικά προέβλεπε το ποσό των 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη. Κατά την επεξεργασία του μέτρου από την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, οι Ευρωβουλευτές αύξησαν το ποσό της μέγιστης χρηματοδότησης από τα 5.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχει και ανεπίσημη συμφωνία σε επίπεδο κρατών μελών επί του θέματος, ενώ το μέτρο αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Το έκτακτο μέτρο, εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο με 636 ψήφους υπέρ και 21 κατά, με 8 αποχές, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ που απομένουν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για να πληρώσουν μια εφάπαξ αποζημίωση στους αγρότες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση COVID-19.
Η αποζημίωση που καταβάλλεται στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο θα μπορούσε να φτάσει τα 7.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ περισσότερο από ό, τι προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ. Το ανώτατο όριο για τη στήριξη των ΜΜΕ γεωργικών προϊόντων διατροφής πρέπει να παραμείνει στο επίπεδο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Το ποσό για τη χρηματοδότηση του μέτρου στήριξης ρευστότητας πρέπει να περιορίζεται στο 2% του κονδυλίου της ΕΕ για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος μέλος, από 1% που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν επίσης να δώσουν στα κράτη μέλη περισσότερο χρόνο για να απελευθερώσουν την υποστήριξη. Παράτειναν την προθεσμία πληρωμής από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021, αλλά οι αιτήσεις υποστήριξης θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
“Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Έχουμε πλέον δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο εργαλείο για να βοηθήσουμε τους αγρότες οικονομικά κατά την κρίση του κορωνοϊού. Ευχαριστώ επίσης την Προεδρία του Συμβουλίου της Κροατίας για την εποικοδομητική και απλή συνεργασία τους », δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Norbert Lins (EPP, DE).
Επόμενα βήματα
Το σχέδιο κανονισμού, όπως εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ΕΚ και συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τα κράτη μέλη, θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο για τελική έγκριση. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά.
ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης: Εισακούστηκαν οι θέσεις μας- Σημαντική ενίσχυση Αγροτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό
O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.
Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.
Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.
Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.