Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΨΑΧΝΑΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΑΣΑΝ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

Μετά από  ανώνυμες καταγγελίες που είχε  δεχτεί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ότι υπήρχαν δηλητηριασμένα δολώματα στο σύμπλεγμα των Δυονυσάδων νήσων της Σητείας, ο έλεγχος που διενεργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 4 ατόμων στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν λαγοί θανατωμένοι, δεν βρέθηκαν όμως ούτε από το ειδικό σκυλί ανιχνευτή τα δηλητηριασμένα δολώματα στα νησάκια.  Μετά τις σχετικές καταγγελίες στις Διονυσάδες μετέβη για έρευνα με ειδικό σκυλί ανιχνευτή, κλιμάκιο αποτελούμενο από Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες του νομού  Λασιθίου και από τους  θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων  Αγίου Νικολάου και Νεάπολης.

Στόχος του κλιμακίου ήταν να βρεθούν τα δηλητηριασμένα δολώματα το ταχύτερο δυνατόν, επειδή τα συγκεκριμένα νησιά είναι τόπος φωλεοποίησης του γερακιού μαυροπετρίτη (βαρβάκι) και τα συγκεκριμένα αρπαχτικά πουλιά απειλούνται με εξαφάνιση.Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε επιβεβλημένη ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψη και η  έρευνα του χώρου με τον ειδικό σκύλο και τον χειριστή του για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων στα οποία είχαν αναφερθεί εκείνοι που έκαναν την καταγγελία.

 ΒΡΗΚΑΝ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΑΝΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Κατά την άφιξη όμως του κλιμακίου των θηροφυλάκων εντοπίστηκαν δυο άτομα με δέκα σκυλιά να επιστρέφουν στο κατάλυμα που υπάρχει στο νησί. Κατά τον έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν να κατέχουν έξι λαγούς πιασμένους και θανατωμένους από τα σκυλιά τους.

Πολύ κοντά στο νησί εντοπίστηκε επίσης άλλο ένα σκάφος που είχε  πάνω στο σκάφος δυο άτομα με άλλα τέσσερα κυνηγετικά σκυλιά. Σε έλεγχο που τους έγινε, βρέθηκαν να κατέχουν εντός φορητού ψυγείου ένα λαγό επίσης θανατωμένο από τα σκυλιά τους. Όλοι οι παραπάνω οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Σητείας όπου οδηγήθηκαν στη δασική Υπηρεσία  Σητείας για την προανάκριση και μετά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που τους κράτησε για να δικαστούν την περασμένη Δευτέρα

Η μια υπόθεση με τους δυο συλληφθέντες  και τον ένα λαγό στο σκάφος  εκδικάστηκε και στους παραβάτες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον καθένα καθώς και  κατάσχεση των  κυνηγετικών σκυλιών. Η άλλη περίπτωση των δυο ατόμων με τα 10 κυνηγετικά σκυλιά και τους έξι λαγούς  θα εκδικαστεί την Πέμπτη 18-6-20.

Στο μεταξύ κατά την έρευνα που έκανε στις Διονυσάδες  η «Πάκα», ο ειδικός σκύλος ανιχνευτής  και ο χειριστής της, δε βρέθηκαν  δολώματα με δηλητήρια, αλλά βρέθηκαν σε σακούλα επιμελώς κρυμμένα δεκάδες φυσίγγια πλήρη 12   cal    και περίπου 40 συρματοπαγίδες(τέλια) αγνώστου ιδιοκτήτη, που είναι προφανές ότι ανήκουν σε άγνωστο λαθροθήρα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι θηροφύλακες έκαναν μήνυση κατά αγνώστου.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Μπορεί στις Διονυσάδες Σητείας, να μην εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα από την έρευνα των θηροφυλάκων και του ειδικού σκύλου ανιχνευτή, ωστόσο στην  ευρύτερη περιοχή του Νομού Λασιθίου, τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά δηλητηρίασης κυνηγόσκυλων και σκύλων συντροφιάς , είτε από δολιοφθορά, είτε από άγνοια στη χρήση φυτοφαρμάκων και κυρίως ποντικοφαρμάκων.

«Από περιοχές του Λασιθιώτικου Νότου κυρίως μας φέρνουν τακτικά τους τελευταίους  τρείς μήνες, δηλητηριασμένα κυνηγόσκυλα αλλά και σκυλάκια συντροφιάς. Μας έχουν έρθει στο κτηνιατρείο της Ιεράπετρας δηλητηριασμένα σκυλιά από τον Άγιο Ιωάννη, από το Κουτσουνάρι, από τους Πεύκους και από τα Έξω Μουλιανά.

Κάποια από αυτά προλάβαμε και τα σώσαμε, κάποια άλλα όμως δεν τα κατάφεραν. Αυτές οι κακόβουλες ενέργειες μας έχουν εξοργίσει γιατί  γίνονται από ανθρώπους που θέλουν να φοβίσουν τους κυνηγούς, να μην πλησιάζουν την περιοχή που τη θεωρούν  τσιφλίκι τους, η από  θρασύδειλους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν εκδίκηση για άσχετους με το κυνήγι λόγους. Είναι και εκείνοι που επειδή τους ενοχλεί ένα σκυλί που γαυγίζει, επιλέγουν αυτόν τον βάρβαρο τρόπο να το ξεφορτωθούν.

Το επίσης σύνηθες τελευταία είναι το γεγονός , πως μας φέρνουν  δηλητηριασμένα πολλά σκυλιά συντροφιάς η γατάκια, που έχουν φάει από το ποντικοφάρμακο, το οποίο ο ιδιοκτήτης του ζώου, όταν το έβαζε σε κάποιο απόμερο σημείο, για να εξολοθρεύσει τα ποντίκια, δεν πίστευε ότι θα το ανακάλυπτε το κατοικίδιο του και θα έβαζε σε κίνδυνο την ίδια τη  ζωή του. Πιστεύω τέλος ότι, η έξαρση που παρατηρούμε στις δηλητηριάσεις των σκυλιών  με οργανοφωσφορικά τον τελευταίο καιρό, οφείλεται και σε πιθανή λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στη χώρα μας  και γενικά στην Ε.Ε. αλλά υπάρχουν ακόμη στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες καθώς και στην Τουρκία», μας εξηγεί ο κτηνίατρος κ Μιχάλης Σπυριδάκης από την  Ιεράπετρα.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ

admin

ΚΛΕΙΣΤΑ, ΑΥΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 16.02.2021 ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment