Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ  ΛΑΓΟΨΑΡΑ  ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΙΑ

Μετά τα αλιευτικά σκάφη «Καπετάν Γιάννης» και «Σοφία» των Μανόλη Δογραματζάκη και Μιχάλη Τζεβελεκάκη, που αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν από το   επιδοτούμενο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα, απόσυρσης και καταστροφής των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών παράκτιας αλιείας,  στο πρόγραμμα εντάχθηκε άλλο ένα μεγάλο αλιευτικό , το «Άγιος Χαράλαμπος» των αδερφών Νίκου και Γιώργου Δοργιάκη.

Η διαδικασία της διάλυσης του «Άγιος Χαράλαμπος» ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην είσοδο του λιμανιού της Ιεράπετρας, με τη βοήθεια χωματουργικού μηχανήματος . Στην καταγραφή της διαδικασίας ήταν παρόντες, άντρες του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και υπάλληλος της Διαχειριστικής Αρχής από τη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο μέτρο της απόσυρσης καταφεύγουν απελπισμένοι αλιείς, οι οποίοι είτε υποχρεώνονται να αλλάξουν επάγγελμα, είτε επιλέγουν να κρατήσουν την ατομική τους άδεια αλιείας και να συνεχίσουν να ψαρεύουν με κάποιο άλλο μικρότερο οικογενειακό σκάφος

Η επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταστροφή και απόσυρση των παραδοσιακών μνημειακών ξύλινων χειροποίητων αλιευτικών καϊκιών, που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1991, συρρικνώνοντας σε απίστευτο βαθμό την Ελληνική και κυρίως την Κρητική αλιεία,  χαρακτηρίζεται ως τεράστιο πλήγμα κατά του ίδιου του επαγγέλματος του αλιέα.

Στην Ιεράπετρα σπουδαίοι επαγγελματίες αλιείς, που για δεκαετίες ολόκληρες κυριαρχούσαν στη Νότια Κρήτη, αναγκάζονται τώρα  με βαριά καρδιά , να αποσύρουν τα σκάφη τους.

«Οδηγούνται σε αυτή τη λύση λόγω της μείωσης  των αλιευμάτων από τον πολλαπλασιασμό των λαγοκέφαλων, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των καϊκιών τους, και λόγω της δελεαστικής επιδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς το μέτρο αυτό της Ε.Ε. δεν τους επιτρέπουν να αποσύρουν τα σκάφη τους από την αλιεία και να τα κρατήσουν για να τα χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα στον τουρισμό», μας είπε ο πρώην πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας κ Γιώργος Θεοδωράκης, που παρακολούθησε τη διάλυση του αλιευτικού «Άγιος Χαράλαμπος» με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Οι Έλληνες επιδοτούνται για να υπαχθούν στο πρόγραμμα του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» που αφορά στη δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Στην Ιεράπετρα έχουν αποσυρθεί και επιδοτηθεί από το 1991 μέχρι σήμερα πάρα πολλά αλιευτικά σκάφη.  Από τις 31 Ιουλίου 2018 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2018  διαλύθηκαν 3 από τα μεγαλύτερα ξύλινα σκαριά που διέθετε ο αλιευτικός στόλος της Νότιας Κρήτης.

«Οι συνάδελφοι ψαράδες της Ιεράπετρας, απελπισμένοι και ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στην άνιση μάχη με τα λαγόψαρα, επιλέγουν τη λύση ανάγκης που προτείνει η Ε.Ε.

Μόλις τώρα γυρίσαμε από το ψάρεμα . Καταφέραμε να βγάλουμε μόνο 10 κιλά μπαρμπούνια και άλλα 10 κιλά  μας έφαγαν τα λαγόψαρα πάνω από τα δίχτυα. Σήμερα είδαμε για πρώτη φορά ότι τα λαγόψαρα  για να διασκεδάσουν την πείνα τους, επιτίθενται και τρώνε και ψάρια του δικού τους είδους. Δηλαδή άλλα λαγόψαρα!
 Δε φτάνει που μας πήραν το 50% των αλιευμάτων μας, ξέσκισαν και όλα μας τα αλιευτικά εργαλεία. Κατέστρεψαν τα εργαλεία της δουλειάς μας. Τώρα καθόμαστε να ράβουμε τα δίχτυα μας  από την αρχή για να μπορέσουμε να ξαναπάμε στο ψάρεμα.

Η Ε.Ε. αν ήθελε να βοηθήσει τους αλιείς έπρεπε, να μας επιδοτήσει  να εξολοθρεύσουμε τους μεγαλύτερους εχθρούς των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου , ψαρεύοντας και αποσύροντας τα λαγόψαρα. Αυτός είναι ο νούμερο ένα εχθρός του θαλάσσιου οικοσυστήματος και όχι ο επαγγελματίας αλιέας», δηλώνει με έμφαση ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.

Κάθε μέρα που περνάει τα αλιευτικά της Ιεράπετρας λιγοστεύουν. Οι ψαράδες επιλέγουν την απόσυρση αναγκαστικά, γιατί δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα. Για να ξεκινήσει ο επαγγελματίας αλιέας να πάει για ψάρεμα  μια μέρα, έχει τουλάχιστον εκατό ευρώ έξοδα. Προσωπικό, πετρέλαια, δολώματα, ασφάλειες και εφορία. Ακόμα και αν πέσει σε καλή ψαριά,  δεν μπορεί να βγάλει τα ψάρια που έχει πιάσει στο σκάφος του, γιατί τα προλαβαίνουν και τα καταβροχθίζουν τα λαγόψαρα. Όλα τα μεγάλα αλιευτικά, είναι χρεωμένα και αυτός είναι ο λόγος , που οι ψαράδες τα αποσύρουν.

Το  αδιάφορο Ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. δεν  έλυσαν ποτέ  το πρόβλημα με τα λαγόψαρα, πρότειναν όμως, να αποσυρθούν τα  παραδοσιακά αλιευτικά , για μια χούφτα ευρώπουλα…

«Αν συνεχιστεί η διάλυση των αλιευτικών της Ιεράπετρας, δεν ξέρω τι θα τρώνε σε λίγο καιρό τα παιδιά μας. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι μας οδηγούν σκόπιμα στην κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας,  καθώς και σε κατεψυγμένα αλιεύματα της Βόρειας Ευρώπης. Αν έβρισκαν κάποια λύση και αντιμετώπιζαν την αύξηση του πληθυσμού των λαγόψαρων, οι θάλασσες μας θα ήταν γεμάτες με αλιεύματα. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν βολεύει τα δικά τους συμφέροντα…», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας κ Γιώργος Γιανναδάκης.\

«Πιστεύω ότι αντί να ζητούν από τους ψαράδες να αποσύρουν τα αλιευτικά τους  σκάφη, για να αυξηθούν τα ιχθυαποθέματα , θα ήταν καλύτερα να απαγορεύσουν την αλιεία στις περιόδους της αναπαραγωγής των ψαριών και παράλληλα να επιδοτήσουν την εξολόθρευση των λαγόψαρων», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας κ Γιώργος Θεοδωράκης.

 Πριν μερικά χρόνια τα μεγάλα ενεργά αλιευτικά στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ήταν περισσότερα από 30 και απασχολούσαν πολλές οικογένειες ψαράδων.

Τώρα , το λιμάνι έχει αδειάσει από επαγγελματικά σκάφη. Δεν έχουν μείνει περισσότερα από 12 αλιευτικά πλέον και κάθε μήνα λιγοστεύουν…

Related posts

Πρόγραμμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας για την αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων από 6/9 – 10/9

admin

Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την ενιαία διαχείριση των νερών με φορέα τον ΟΑΚ

admin

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΣΤΡΟΠΕΚΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment