Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ

 Από τις αρχές του Οκτώβρη, έχουν αρχίσει να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία που κατάφεραν να ανοίξουν εφέτος, εν μέσω πανδημίας στην Ιεράπετρα, κάνοντας τον απολογισμό τους, που σε κάθε περίπτωση καταλήγει, ότι, αυτή που πέρασε ήταν η καταστροφικότερη περίοδος όλων των εποχών, για όλους τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

«Στην ευρύτερη Ιεράπετρα και στο Μακρύ Γιαλό κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να λειτουργήσουν περίπου το 70% των μικρών , μεσαίων και μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής.

Σε γενικές γραμμές από τον απολογισμό που κάνουμε αυτές τις μέρες φαίνεται ότι οι πληρότητες που είχαν όσα ξενοδοχεία άνοιξαν ήταν γύρω στο 25%. Υπήρχαν ορισμένα που κατάφεραν να φτάσουν και το 60% της πληρότητας τους.

Όλοι  οι ξενοδόχοι , καταγράψαμε μικρές η μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές και το γενικό συμπέρασμα που έχουμε βγάλει , είναι ότι, περάσαμε την καταστροφικότερη τουριστική περίοδο όλων των εποχών , με όλους τους παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς να καταγράφουν μικρές η μεγαλύτερες απώλειες.

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει και τα τελευταία ξενοδοχεία που δουλεύουν σαν κλάμπ και  θα παραμείνουν ανοικτά για λίγες ακόμα ημέρες», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

Η φετινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να είναι , αν δεν υπήρχε η πανδημία, η πιο ελπιδοφόρα  για το τουριστικό προϊόν της Ιεράπετρας, αφού μέσα σε λίγες ημέρες στην αρχή της σαιζόν, ξεκίνησαν να λειτουργούν ανατολικά της πόλης, δυο καινούργιες υπερσύγχρονες τουριστικές μονάδες, ενισχύοντας  τουριστικά την περιοχή σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Δυστυχώς η πανδημία λειτούργησε σαν αναπτυξιακή τροχοπέδη  για την τουριστική  Ιεράπετρα, που κατάφερε ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, να δυναμώσει και να ενισχύσει το όνομα της, βάζοντας παρακαταθήκες για ένα ακόμα καλύτερο τουριστικό μέλλον.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τώρα που έχουμε αρχίσει να υπογράφουμε τα συμβόλαια για τη νέα σαιζόν , με τιμές  λίγο διαφοροποιημένες σε σχέση με τις τιμές που είχαμε δώσει στους τουρ οπερέϊτορ πριν από την υγειονομική κρίση και όχι με τιμές  και με εκπτώσεις της περιόδου του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

Αν και όλοι οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν με προσοχή τις κινήσεις τους για το 2021, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ερχόμενη τουριστική σαιζόν θα είναι μια περίοδος ισορροπίας.

«Προσωπικά πιστεύω ότι  το 2021 θα είναι μια μέτρια χρονιά που θα έχει σίγουρα επιδράσεις από το 2020 . Περιμένω μια μέτρια φυσιολογική χρονιά που δε θα μοιάζει σε τίποτα τούτης  της καταστροφικής η οποία  φεύγει σιγά- σιγά.

Οφείλουμε πάντως όλοι,  να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να κρατάμε μικρό καλάθι για το επόμενο καλοκαίρι», καταλήγει ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

Τεράστια ήταν η προσπάθεια που έκαναν ορισμένες  ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, έχοντας από την περασμένη τουριστική σαιζόν υποστεί  επιπλέον της  συνέπειες από την  οικονομική κατάρρευση  του Τόμας Κούκ.

«Δώσαμε μια μεγάλη και δύσκολη μάχη να οργανώσουμε από την αρχή τη δουλειά μας, με νέα τουριστικά γραφεία και  νέους συνεργάτες και ξαφνικά ήρθε η πανδημία και μας δημιούργησε πάρα πολλά καινούργια προβλήματα. Παρόλα αυτά καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι και να κάνουμε καινούργια αισιόδοξα σχέδια για το 2021.

Πιστεύω ότι στην επόμενη τουριστική περίοδο η Ιεράπετρα που έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και στα δύσκολα, θα φτάσει σε επισκεψιμότητα το 80%  των διαθέσιμων κλινών.

Αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο και δούμε τους επόμενους μήνες να κυκλοφορεί το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ψυχολογία των Ευρωπαίων θα αλλάξει αυτόματα , η τουριστική σαιζόν που έρχεται θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και δεν αποκλείεται να δούμε ξαφνικά, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα ,  την Κρήτη να βουλιάζει από κόσμο», μας είπε  μεταξύ άλλων ο ξενοδόχος κ Γιώργος Τζαράκης.

Στο μεταξύ στην ευρύτερη Ιεράπετρα έχουν ξεκινήσει  ήδη να γίνονται  καινούργια σχέδια για πολύ μεγάλες νέες τουριστικές επενδύσεις, που δίνουν προοπτική απογείωσης της αναδυόμενης  τουριστικής αγοράς της Ιεράπετρας στην επόμενη δεκαετία.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Για ΒΟΑΚ και άλλα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Κρήτη

admin

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

admin

Η ηλεκτροκίνηση σιγά σιγά μπαίνει στη ζωή όλων μας.

admin

Leave a Comment