Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η λίμνη με την αιώνια καταιγίδα που ρίχνει 1,2 εκατομμύρια κεραυνούς τον χρόνο!

Για τους ναυτικούς και τους ψαράδες αποτελεί φυσικό φάρο, οι ντόπιοι αποκαλούν το φαινόμενο «rib a-ba» ή « Relampago del Catatumbο» δηλαδή η αιώνια καταιγίδα, για τους επιστήμονες αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο άξιο διερεύνησης, για όλο τον κόσμο είναι ένα δημοφιλές πλέον τουριστικό αξιοθέατο. Αν δεν έχεις καταλάβει για τι μιλάμε, είναι η λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα.

Κάθε χρόνο πέφτουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί στη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής.

Η Βενεζουέλα, αποτελεί πρώην Ισπανική αποικία κι είναι μια από τις χώρες της Νότιας Αμερικής, οπότε σίγουρα χρειάζεται ταξιδιωτική βίζα και καλό προγραμματισμό αν θέλεις να πας. Συνορεύει με τη χώρα του καφέ, την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και με τη Γουιάνα ανατολικά. Το Μαρακαΐμπο, γνωστό κι ως «Η Αγαπημένη Γη του Ήλιου», αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας κι είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Ζούλια. Σίγουρα αγαπημένη γη του Ήλιου, αφού εκεί είναι σχεδόν πάντα καλοκαίρι (όταν δε βρέχει).

Η «αιώνια καταιγίδα» είναι ένα εξίσου εντυπωσιακό φαινόμενο με τα Φώτα του Βόρειου Σέλαος κι όχι άδικα. Ο Φάρος του Μαρακαΐμπο, φωτίζεται ετησίως με πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνούς, πάντα στο ίδιο σημείο, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά. Από τις 365 μέρες του χρόνου, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τις 297 ημέρες, με τον θαυμαστό αριθμό των 233 αστραπών να πέφτουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Μπορείς να το δεις σε απόσταση 250 μιλίων και δε χρειάζεται να περιμένεις κι ιδιαίτερα, αφού μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 10 ώρες. Με ένταση 40.000 volt, oι κεραυνοί κάνουν τη νύχτα, μέρα. Οι επιστήμονες εξηγούν πως η λίμνη διαθέτει ιδανικές συνθήκες, τόσο γεωγραφικές όσο και κλιματολογικές ως προς την ανάπτυξη των κεραυνών, αφού οι θερμοί άνεμοι εγκλωβίζονται στους τριγύρω ορεινούς όγκους. Οι αστραπές Catatumbo, οι οποίες έχουν ονομαστεί έτσι από τον ποταμό που εκβάλει στη λίμνη, παίρνουν διάφορα χρώματα αναλόγως των συνθηκών. Όταν ο αέρας είναι ξηρός φαίνονται άσπρες, όταν όμως έχει υγρασία, το υδρογόνο της ατμόσφαιρας δημιουργεί μια κόκκινη γραμμή κάνοντας τις αστραπές να φαίνονται μοβ.

Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της τεράστιας λίμνης κεραυνοβολείται 233 φορές κάθε χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της γης.

Στη λίμνη έχει διεξαχθεί και μια από τις πιο ξακουστές ναυμαχίες της χώρας στις 2 Ιουλίου του 1823, όταν ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού στήριξε τους Ισπανούς κατακτητές, οι οποίοι ήθελαν να μετατρέψουν την πόλη σε εμπορικό λιμάνι, σε αντίθεση μ’ αυτούς που ήθελαν να συνεχίσουν να είναι ανεξάρτητοι συγκρούστηκαν, αναδεικνύοντας νικητές τους μαχόμενους για την ανεξαρτησία. Οι ντόπιοι είναι τόσο υπερήφανοι για τη λίμνη και το φαινόμενο, που στη σημαία τους απεικονίζουν την «Αιώνια Καταιγίδα» και το οικόσημο της Ζούλια, ενώ την αναφέρουν ακόμα και στον ύμνο της πολιτείας.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο πραγματοποιείται από 140-160 μέρες τον χρόνο, ενώ μπορεί να διαρκέσει μια καταιγίδα έως και 10 ώρες.

Εάν θέλεις τα ταξιδέψεις στην πρωτεύουσα των αστραπών (σύμφωνα με το περιοδικό της Αμερικάνικης Μετεωρολογικής Εταιρείας) πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το κλίμα είναι τροπικό, ζεστό δηλαδή και υγρό κι άκρως ευμετάβλητο. Οι βροχεροί μήνες ξεκινούν από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, ενώ ξηρότεροι μήνες είναι ο Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος κι Απρίλιος, οι οποίοι αποτελούν και τους καλύτερους μήνες να επισκεφθείς τη Βενεζουέλα. Το νόμισμα είναι το Μπολίβαρ Βενεζουέλας κι 1 ευρώ ισούται με 1.885.606 VEF, οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναλλαγές. Το επίπεδο εγκληματικότητας είναι αρκετά υψηλό, οπότε ενδείκνυται να πας με γκρουπ. Πρέπει να ταξιδέψεις από Αθήνα στο Καράκας κι από εκεί με τοπικά μέσα μέχρι το Μαρακαΐμπο με εισιτήρια που ξεκινούν στην καλύτερη από τα 1500 ευρώ περίπου.

Όπως και να πας, όποτε και να το αποφασίσεις, αξίζει να το δεις και να το ζήσεις από κοντά. Ένα θαύμα που ζώντας το, καταλαβαίνεις πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στη φύση. Τα μόνα εφόδια που σου χρειάζονται είναι διάθεση για περιπέτεια, αντοχή στις καιρικές συνθήκες, το κινητό σου ή μια φωτογραφική, καλή παρέα κι έναν ξεναγό για να είσαι ασφαλής. Το ταξίδι στη λίμνη της «Αιώνιας Καταιγίδας» είναι once in a lifetime experience.

Πηγές φωτογραφιών 1,2,

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Related posts

Άς δούμε πως διαμορφώθηκαν σήμερα οι τιμές των πρώιμων κηπευτικών στην Ιεράπετρα.

admin

Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

admin

Τούμπα όλα με τον Καύσωνα Κλέων: «Άλλαξαν τα δεδομένα…», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος

admin

Leave a Comment